Ilyen a nyerő önéletrajz a Google szerint!

Laszlo Bock, a Google HR-vezetője mintegy heti 100 új alkalmazott felvételét felügyeli az óriáscégnél. A Time magazinnak adott legutóbbi interjújában elárulja, mi a nyerő kombináció egy önéletrajz esetében.

A szakember szerint már nem elég a jó nevű iskolákat vagy különböző okleveleket és nyelvvizsgákat felsorolni. A Google olyan komplex készségeket és tulajdonságokat keres egy jelöltben, mint a tanulékonyság, felelősségvállalás, problémamegoldó képesség és vezetői készségek.

Bock korábban a The New York Timesban megjelent interjúban úgy fogalmazott: a Google-hez bizonyos pozíciókba akár felsőfokú képesítés nélkül is be lehet kerülni, ha az illetőben megvannak a fejlődéshez szükséges adottságok. A céghez éppen ezért az utóbbi időben különösen nagy arányban kerültek be a nem hagyományos értelemben iskolázott munkavállalók.

Íme, a 3 legfontosabb tanács a nyerő önéletrajzhoz:

1. Koncentráljunk a konkrétumokra

Az önéletrajznak jellemző részleteket kell tartalmaznia a munkavállaló korábbi tapasztalatairól, az általános megfogalmazás már nem elég. Az önéletrajz elolvasása után a HR-esnek összefüggéseiben kell látnia az illető eredményeit.

Ilyen a nyerő önéletrajz a Google szerint!

Bock szerint a legtöbb jelölt így fogalmazna: "Vezércikkeket írtam a The New Times számára." Ehelyett azonban érdemes így fogalmazni: "50 véleményformáló cikkem jelent meg a többi kommentátor átlag 6 publikációjához képest annak köszönhetően, hogy az alábbi területről 3 éve adok mély szakértői elemzést az olvasók számára."

2. Emeljük ki a nehezebb tárgyakat

Amikor a tanulmányainkat részletezzük, ne a könnyű tárgyakból szerzett jó jegyekkel büszkélkedjünk, helyette írjuk be azt, ha egy-egy legendásan nehéz tárgy esetén négyest kaptunk. Az interjúztató tisztában van vele, hogy az egyes tantárgyak megtanulása milyen felkészültséget igényelt és mekkora kihívást jelentett a pályázó számára.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Magyarázzuk el a gondolatmenetünket

Amikor a HR-essel beszélgetünk, mondanivalónk információ tartalma mellett legalább annyira figyelik azt is, hogy hogyan építjük fel a beszédünket, mennyire logikus és követhető az érvelésünk. Bock szerint az interjúztató arra keresi a választ, hogy milyen az illető gondolkodásmódja, és ennek alapján képes lesz-e megoldani a munka során felmerülő problémákat.

A Google HR-vezetője azt javasolja, hogy az alábbi szerkezet alapján építsük fel érvelésünket: "az alábbi tulajdonságot fogom alátámasztani, az alábbi történettel, - a tulajdonságot a történet ezért és ezért támasztja alá". Ezzel a módszerrel Bock szerint bebizonyítjuk, hogy logikusan gondolkodunk és képesek vagyunk kritikusan értékelni teljesítményünket.

Címkék: álláskeresés, CV, önéletrajz, állásinterjú, felvételi

Szemlézte: Fogas Krisztina