A tudatosság nagyon fontos a karrier építésében. Nem elég csak arra várni, hogy megtörténjenek Önnel az események, hanem tudatosan tegyen is ezek megtörténtéért. Ha már úgy érzi, hogy a munkája nem tartogat elég kihívást, akkor nézzen szét a munkaerő piacon, hogy milyen lehetőséget vannak az Ön számára. Az is lehet, hogy nem kell munkahelyet váltania, hanem a réginél kell egy kicsit felpörögni.

Nézze meg, hogy melyek azok az alaplépések, amelyek segíthetnek a cégen belüli karrierépítésben:

Beszéljen a főnökével

Üljön le a felettesével és mondja el neki, hogy azt szeretné, hogy a teljesítménye megfeleljen a céges követelményeknek. Kérje ki a véleményét, hogy szerinte szüksége van-e, és milyen területen a fejlődésre. Fontos, hogy őszintén tudjanak beszélni, így Ön is tisztában lehet azzal (ha esetleg eddig nem kapott visszajelzést a teljesítményére), hogy a főnöke mit gondol a munkájáról és milyen perspektívák (ha vannak) állnak Ön előtt.

Nehogy úgy járjon, mint Melinda, aki egy nagy szolgáltató cégnél dolgozott középvezetőként és úgy érezte, hogy a főnöke nem kedveli, mert soha nem kapott visszajelzést a munkájáról. Mivel a cégnél nem működött a teljesítményértékelési rendszer, nem is nagyon volt alkalma visszajelzést kérnie zord főnökétől. Kapva kapott egy állásajánlaton, és csak amikor beadta a felmondását, derült ki, hogy a főnöke komoly jövőt szánt neki a cégben, a következő évi szervezeti változásoknál mindenképpen egy magasabb vezetői pozíciót szántak neki, mert kifejezetten elégedett volt a munkájával. Kár, hogy ez korábban nem derült ki, mert a cég így elveszített egy jó szakembert, Melinda pedig feleslegesen változtatott állást.

 karrierépítés a cégen belül 

Vállaljon plusz feladatokat

Ha a kollégai vagy a társosztály elúszik a munkájával, nagyon szorítja őket a határidő, akkor siessen önként a segítségükre. Persze azért úgy tegye, hogy a felettesei is tudjanak az akciójáról és lássák, hogy Ön a cég céljainak eléréséért áldozatokra is hajlandó.

Tanuljon meg bánni az emberekkel

Legyen nyitott, energikus, segítőkész és megértő. Ha ügyes tárgyalóvá fejleszti magát, aki jól bánik a szavakkal, képes másokat meggyőzni egy ügy fontosságáról, ha ügyesen tárgyal, akkor könnyebben elnyeri a főnökei és a munkatársai megbecsülését, és az ajtók is hamarabb fognak Önnek kinyílni.

Legyen újító

Aki mer, az nyer! Próbáljon ne mindig a megszokott sémák mentén gondolkodni, keressen a megszokottól eltérő megoldásokat is. Legyen kreatív és könnyen lehet, hogy ez ad inspirációt a vállalat vezetésének arra, hogy egészen új megközelítéseket alkalmazzanak egy probléma megoldásához.

Jól válasszon mentort

Különösen akkor, ha újonnan kerül egy vállalathoz, vagy olyan területre helyezik, a melyet még nem annyira ismer. Ha van egy jó mentora, akinek van szava felsőbb vezetői fórumokon és egy hiteles, megbízható szakember, akkor ő rengeteget tud önnek segíteni. A szakmai jó tanácsain, és a szervezet működésére, az informális kapcsolati hálókra vonatkozó hírein kívül az Ön karrierjét is jó irányba tudja befolyásolni.

Ha szerencséje van, és a cégénél működik a mentori rendszer, akkor ügyesen válasszon olyan mentort aki, amellett, hogy valóban hasznos tanácsokkal és útmutatással látja el, még a vállalati felső vezetésben is benne van, vagy döntéshozói szerepkörben van, és ha elégedett az Ön munkájával, akkor a karrierjét is egyengetni tudja.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ön-PR

A karrierépítésnél nagyon fontos, hogy legyenek sikerei a saját szakmai területén, ami még ennél is fontosabb, hogy beszéljen is ezekről a sikerekről, tudassa másokkal is. Ez az Ön-PR egyik fontos eleme.

Ha a főnöke és a főnökének a főnöke nem tudja, hogy Ön milyen zseniálisan oldott meg egy feladatot, tárgyalt végig egy nehéz szerződést, békített meg egy mérges ügyfelet, oldott meg egy régóta húzódó konfliktust, akkor senkitől nem is fogja megtudni. Ön a megfelelő ember arra, hogy ezt elmondja nekik. Néha ez kicsit visszatetszőnek tűnhet, mondván, hogy ,,önfényezés", de enélkül nem megy. Ezt is lehet intelligensen és túl harsányan is csinálni. Nyilván az Ön karakteréhez leginkább illeszkedőt kellene megtalálni.

Tanuljon

Az élethosszig tartó tanulás ma már része az életünknek, akkor tud a szakmájában hiteles és elfogadott maradni, ha folyamatosan törekszik az új ismeretek megszerzésére, figyeli az iparági trendeket. Amennyire lehetőségei (vagy a cége) engedi, eljár szakmai továbbképzésekre, konferenciákra, de az internetet is használhatja ismeretei frissítésére. A lényeg az, hogy ne elégedjen meg a jelenlegi tudásával, hanem folyamatosan tartsa karban az ismereteit.

Szakmai hírnév

A jó hírnév (reputáció), a szakmai elismertség is fontos eleme a karrierépítésnek. Ha gyakran jár szakmai rendezvényekre, konferenciákra, jelentet meg cikkeket szakmai fórumokon vagy ír éppen egy blogot, az mind jót tesz a szakmai hírnevének, egyre több ember lesz tisztában az Ön szakmai jártasságával, egyre többen fogják keresni, így az ázsiója is növekedni fog. Csatlakozzon szakmai szervezetekhez, tartson kapcsolatot a szakmabeliekkel, akikkel kicserélhetik az információikat és megvitathatják az újdonságokat.