Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A feladattól függetlenül legyünk lelkesek!

A gyakornoki lehetőségekre mindenképp úgy kell tekintenie a pályakezdőnek, hogy egy számára nagyon értékes lehetőség a munkatapasztalatok megszerzésére, még akkor is, ha a gyakornoki időszak letelte után nem sikerül a cégnél elhelyezkednie.

Ahhoz viszont, hogy minél értelmesebb feladatokkal megbízzák, és akár a további foglalkoztatásán elgondolkozzanak, átlagon felüli nyitottság, lelkesedés, rugalmasság és alkalmazkodó képesség szükséges - hívja fel a figyelmet Szakmáry Ádám, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője.

Ha a cég az első hetekben azt látja, hogy a gyakornoki időszakra a pályakezdő csak egy kötelező, letudandó feladatra tekint, akkor a cég sem fogja őt komolyan bevonni szakmai feladatokba, és álláslehetőségben sem reménykedhet - véli a szakértő.

Nyilván egy pályakezdőt általában nem fognak kapásból bevonni a cég legérdekesebb szakmai projektjébe, de ha már a beugró, esetleg monoton, unalmas adminisztratív vagy szervezési feladatoknál elveszti a fiatal a lelkesedését, akkor ne is reménykedjen később érdekesebb feladatokban.

Járjuk végig a szamárlétrát!

A szamárlétrát végig kell járni, meg kell ismerni a munkahelyi etikettet, a munka során használt eszközöket, szoftvereket és leginkább a vállalat működését, a folyamatokat. Az első napok, hetek benyomása tehát nagyon fontos: az elején elvesztett bizalmat már nagyon nehéz lesz visszaszerezni - hívja fel a figyelmet Szakmáry Ádám.

  Gyakornokság: karrierlehetőség vagy rabszolgamunka?  

Keressük közvetlenül a céget!

A multik komoly, jól felépített gyakornoki programokat kínálnak, ahová viszont professzionális kiválasztási módszerekkel és tesztekkel választják ki a legtehetségesebbeket. A JOB Személyzeti Tanácsadó szakértője szerint a kisebb cégeket érdemes lehet direkt megkeresni, hiszen elképzelhető, hogy külön nem hirdetik meg a gyakornoki lehetőségeiket, de szükség lehet a pályakezdők segítségére a munkában.

Kisebb vállalatoknál komplexebb ismereteket szerezhet a gyakornok, míg a multiknál egy-egy részterületre nyerhet betekintést. A multiknál általában a gyakornokok kapnak fizetést, míg kisebb vállalatoknál eltérő megoldásokról is hallani.

Ne legyünk szolgalelkűek!

A Forbes magazin szakértője, Luke Landes ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az ingyen végzett munkának és a túlzott szolgálatkészségnek hosszútávon megvannak a hátulütői. Nem minden munkaadó tekint a gyakornokra értékes erőforrásként, főleg, hogy a gyakornokság igen felértékelődött a munkaerőpiacon egymással versenyző végzős hallgatók körében.

A lelkes fiatalokra ráadásul előszeretettel bízzák a cégek az olyan, más munkatársak által nem kedvelt feladatokat, mint az adatfelvitel, postai ügyintézés vagy iratok iktatása. A Forbes magazin szakértője szerint az által, hogy hajlandóak vagyunk ingyen dolgozni, azt sugalljuk a cégnek, hogy az átlagnál kevesebb fizetéssel is megelégednénk, ha úgy adódna, hogy főállásba felvennének. A munkaadóban ráadásul azt a téves képzetet is kelthetjük az ingyenes munkavégzéssel, hogy gazdagok vagyunk, szüleinkkel élünk vagy egyéb oknál fogva nem vagyunk motiváltak az anyagi előrejutásban.

Legyünk szerethetőek!

A Forbes magazin szakértői cikkében hangsúlyozza, hogy a gyakornoki munka alatt ideális esetben meg kell szerettetnünk magunkat, személyiségünket. Legyünk humorosak, egyediek, tele pozitív energiával, beszélgessünk a munkatársakkal apró, hétköznapi dolgokról! Ha van lehetőség rá, játsszunk a céges sportcsapatban és a szakmai oldalunk mellett mutassuk meg személyes oldalunkat is!

Kérjünk visszajelzést!

Szakmáry Ádám szerint a gyakornoki időszak letelte után mindenképp érdemes visszajelzést kérni és egyben érdeklődni, hogy látnak-e lehetőséget a jövőben a további foglalkoztatásra. Egy nemleges választ ne tekintsünk még kudarcnak, a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon kevés vállalat tudja bővíteni a létszámát. A megszerzett tapasztalattal felvértezve, azt minél részletesebben bemutatva az önéletrajzban, már előnnyel pályázhatunk azokkal szemben, akiknek nincsen semmilyen munkatapasztalata.

Legyünk tisztában jogainkkal!

Az iskolaszövetkezet (munkáltató) és a nappali tagozatos tanuló, (munkavállaló) között harmadik személy (a szolgáltatás fogadója) részére nyújtott szolgáltatás teljesítése érdekében munkaviszony határozott időre létesíthető - hívja fel a figyelmet Hargittay Szabolcs jogász.

A gyakornoki munka során a munkaszerződésben meg kell határozni:
a) a munkavállaló által vállalt feladatok körét,
b) a munkavállalónak a szolgáltatás fogadójánál történő munkavégzési
kötelezettsége teljesítésének tartamára járó alapbérek legkisebb összegét,
c) a felek kapcsolattartásának módját a munkavégzési kötelezettséggel nem
járó időtartamra.

A munkavégzés megkezdésének feltétele, hogy a felek írásban
megállapodjanak:
a) a szolgáltatás fogadójának személyében,
b) a munkavégzési kötelezettség teljesítése során ellátandó munkakörben,
c) az alapbérben,
d) a munkavégzés helyében,
e) a munkába lépés napjában,
f) a munkavégzés tartamában.