Március 1-től újraindul a pályakezdőket támogató első munkahely garancia program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.

A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra.

A munkaadó legfeljebb 6 hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatás felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. A munkabér legfeljebb a minimálbér másfélszerese (bruttó 147 ezer forint) lehet.

Tavaly is több ezer fiatal kapott munkát

2012-ben a program keretében először 3000-3500 fiatal kapott volna munkát, ám kibővítették a keretet, és kétszer annyi pályakezdőt tud majd támogatni az állam, a számuk meghaladta a hétezret is. Czomba Sándor a mostani program ismertetésén felhívta a figyelmet: a tavalyi támogatottak közül 3900-an még az idén januárban is dolgoztak, pedig abban a pályázatban nem szerepelt a továbbfoglalkoztatás kötelezettsége.

A tavalyi első munkahely garancia program egyik pillére - a fiatalok álláshoz és munkatapasztalathoz segítése mellett - a szakember-utánpótlás. Úgy ,,nevelnék ki" az új szakember-generációt, hogy a támogatás ideje alatt lehetőséget biztosítanak a nyugállományba készülő dolgozóknak, hogy a megszerzett széles körű tapasztalataikat és szaktudásukat átadhassák az ifjaknak.

Százszázalékos bérköltség-támogatást igényelhet, illetve a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is mentesül az a foglalkoztató, aki a feltételeknek megfelelő regisztrált álláskereső pályakezdőt munkaviszony keretében alkalmaz. A munka lehet teljes- vagy részmunkaidős.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A korábbi kormányzati terv az volt, hogy a fiatalokat csak 2013. elejéig támogatja ennek a programnak a keretében az állam, akkor felváltotta volna a munkahelyvédelmi akcióterv (amelyben a 25 évesnél fiatalabb dolgozók alkalmazáskor adókedvezményt kapnak a munkaadók). Most azonban újra elindult az első munkahely garancia, úgy tűnik, hogy a két program párhuzamosan fut majd egymás mellett.

Kiknek szól a program?

Pályakezdő az az álláskereső, aki a 25. életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a 30. életévét - még nem töltötte be, munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, ám a tanulmányainak befejezése után nem szerzett álláskeresési ellátásra jogosultságot.

A tavalyi első munkahely garancia program során fokozottan támogatták a szakképzetleneket vagy azokat, akik tartós álláskeresőnek minősülnek - azaz legalább egy éve nem tudnak elhelyezkedni.

Összeállította: Durbák Ildikó