Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Cambridge-i székhelyű Xconomist kutatói arra keresték a választ, hogy milyen tudást és képességeket követel meg a fiataloktól a munkaerőpiac 10 év múlva és hogyan számíthatjuk ki a jelenben a jövő trendjeit.

A tanulmány elkészítésében több mint 20 nemzetközileg elismert kutató, oktató és befektető vett részt a biológián és a számítástechnikán át az energetikáig és az egészségügyig. Az Xconomist munkatársai szerint a szakértők kollektív tapasztalata és az álláspiaci folyamatokra való rálátása inspirációt nyújthat a fiatalok számára. Soha nem volt még ilyen nehéz meghatározni a jövőt és ebben a technológia drámai fejlődésének, a fokozódó gazdasági bizonytalanságnak és a globalizációnak egyaránt szerepe van – jelentette ki Robert Buderi, az Xconomist igazgatója.

Mindenek előtt a matematikai, statisztikai, valószínűség -számítási és programozói tudás lesz versenyképes a jövőben – állítja a tanulmány egyik készítője. Mindegy, hogy a tudomány mely területéről van szó, biztos, hogy óriási mennyiségű adattal állunk majd szemben és ahhoz, hogy az adattömegből jelentést nyerjünk, elengedhetetlen ez a típusú tudásbázis.

A győztes az lesz, aki hatékonyan képes elemezni, szintetizálni és kivitelezni, bármely problémáról legyen is szó. A tanulmány elavultnak nevezi azt a fajta gondolkodást, mely szerint létezik egy „arany standard”, egy követendő példa, amelyet egyetlen vállalat, egyetlen szakértő vagy írott szöveg testesít meg. A jelenlegi információs generáció számára az „új norma” a számtalan forrásból nyert adat folyamatos elemzése és kiválogatása abból a szempontból, hogy az mennyire hasznos vagy hiteles.

Korábban a fiatalok jellemzően elsajátítottak egy készséget mesteri fokon és karrierjük 50 éve alatt azt gyakorolták. Ezzel szemben az elkövetkezendő 50 évben inkább arra kell számítani, hogy a munkavállalók 10 évente váltogatni fogják a területet, ahol a tudásukat kamatoztatják, és ahol el kívánnak helyezkedni. Az új dolgok elsajátításához pedig kiváló munkaetikára lesz szükség – áll a tanulmányban.

Az Xconomist riportja arra is felhívja a figyelmet, hogy a most pályaválasztáson gondolkodóknak már figyelembe kell venniük, hogy Európa lakossága öregszik. A „baby boom” generációja 2011-ben már betöltötte a 60. életévét. „A legjobb befektetés már most arról tanulni, hogy melyek azok a technológiák, termékek és szolgáltatások, amelyek illeszkednek Európa hanyatló demográfiai térképéhez”.