Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Két egyforma munkaidőben dolgozó és egyforma teljesítményt nyújtó kolléga közül a távmunkában dolgozó munkatárs kevesebb eséllyel pályázik előléptetésre, fizetésemelésre - áll a MIT Sloan Management Review friss tanulmányban.

A tanulmányt készítő Kimberly Elsbach és Daniel Cable kutatók szerint a jelenség oka, hogy a modernkori vezetők többsége a munkatársak teljesítményének értékelésekor nem tudatosan bár, de nagy mértékben figyelembe veszi az irodában töltött időt, vagyis azokat a szituációkat, amikor az adott kolléga "látványosan" dolgozik.

Ahhoz, hogy jó kép alakuljon ki a munkavállalóról, csak annyi kell, hogy az illető megfigyelhető legyen "munka közben" - foglalja össze a kutatás. Azokat, akik rendszeresen megjelennek az irodában, egy idő után megbízható, illetve felelősségteljes kollégaként könyvelik el.

Ezért veszélyes a távmunka

Önmagában a tény, hogy fizikailag jelen vagyunk a munkahelyen, elég ahhoz, hogy a többiek jó véleménnyel legyenek rólunk függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e információval a teljesítményünkről vagy egyáltalán tudják-e, hogy milyen feladatot látunk el.

A kutatók szerint ha valóban feljebb akarunk lépni a ranglétrán, kénytelenek vagyunk "extra" időt tölteni az irodában, méghozzá látványosan. Ennek egyik módja, hogy korán érkezünk és későn megyünk haza, illetve adott esetben akár az egész hétvégét ott töltjük.

Ha sikerül megvalósítanunk, feletteseinkben azt a látszatot kelthetjük, hogy gyakorlatilag a munkahelyen élünk. Ebben az esetben "elkötelezett" és "elszánt" jelzővel fognak illetni és munkahelyi státuszunk megnő.

A The Careerist szakértője szerint a fenti tanácsok sokak számára sematikusak vagy komikusak lehetnek, hiszen oly sokszor álságos a munkavállalók erőfeszítése, hogy láthatóak legyenek a munkahelyen. A tény azonban elvitathatatlan, a munkahelyen eltöltött órák extra pontot érhetnek az irodai "szorgos hangya" versenyen.

A The Careerist szakértője, Vivia Chen szerint a legfontosabb indok, amiért a puszta láthatóságon kívül érdemes bemenni az irodába, az a feletteseinkkel való informális kommunikáció lehetősége, amelyet nem lehet e-mailen keresztül megvalósítani. Az előrejutáshoz a teljesítményen kívül szükséges az a személyes szimpátia, amely csak a másik megismerésén keresztül jöhet létre.