Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tényleges keresetnövekedésre nagyon kevés az esély az idén – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke év eleji országjáró körútjának kaposvári állomásán.

„Az idén ez különösen hangsúlyos, mert nagy baj van” – fogalmazott a tanácskozás szünetében a szakszervezeti vezető az MTI-nek. Rámutatott: az adórendszeri változásból következően, ha változatlan marad a bruttó kereset, akkor a munkavállalók kevesebb pénzt vihetnek haza, mint az elmúlt évben. Ezen első lépésben bérkompenzációval kell változtatni – hangsúlyozta Pataky.

A bérkompenzációval kapcsolatosan az MSZOSZ elnöke azt mondta: a munkaadók többsége ennek eleget tett, de látható, hogy ez nagyon nagy bérköltség-növekedést jelent a munkáltatóknál, nulla béremelést a munkavállalóknál, de ez a minimum, amit teljesíteni is kell. Az MSZOSZ azonban ennél többet, a keresetek tényleges emelkedését szeretné elérni, noha „erre nagyon kevés helyen van esély” – tette hozzá Pataky Péter.

A szakszervezeti szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a kompenzációnál magasabb bért nagyon nehéz elérni, hanem a béren kívüli juttatások nettóértékének megőrzését is, „pedig összességében a bér és a béren kívüli juttatások az a kereset, amiből meg kell élni hónapról hónapra az embereknek”.