Jó önéletrajz

Úgy gondolom, hogy ezt nem is kell magyarázni, az önéletrajz a belépő az interjúhoz. Fontos, hogy mindig az adott pozícióra legyek ,,ráírva", nyilván nem kell az egészet mindig újra- és újra megírni, de érdemes venni a fáradtságot arra, hogy a megjelent hirdetés követelményeihez legyen igazítva, a hirdetésben szereplő kulcsszavak az önéletrajzban is megjelenjenek. 2 oldalnál lehetőleg ne legyen hosszabb, az se legyen túlzsúfolt, hanem viszonylag szellős, könnyen olvasható.

Ön mit tud nyújtani

Az álláskeresés előtt, de különösen, ha már egy konkrét állásra pályázik, fogalmazza meg magának, sőt le is írhatja, úgy még hatásosabb, hogy mit tud nyújtani egy cégnek.

Másképpen: Miért Önt válasszák és ne a többi jelölt közül valakit? Van már 5 éves tapasztalata az adott területen? Folyékonyan beszél angolul? Jó problémamegoldó? Dolgozott már nemzetközi környezetben? Növelte a bevételt 15%-kal? Az ügyfelei maradéktalanul elégedettek voltak a munkájával? 

A fentiekhez hasonlókat vesse papírra, de itt még ne álljon le elégedetten. Próbálja konkrét példákkal is alátámasztani, hogy miért jó problémamegoldó, mi tette az ügyfeleit elégedetté. Ezek a kérdések egy interjún valószínűleg felmerülnek, jó, ha pár konkrét példával már készül.

Fejlessze az 'online brand-jét'

Gondoljon arra, hogy nagy valószínűséggel a nevére rákeresnek a google-ban. Az ott találtak alapján egy képet alkotnak Önről. Fontos, hogy vállalható módon jelenjen meg, bárhol is fejti ki a véleményét vagy hozzászól egy témához, azt mindig szakmailag megalapozottan és megfelelő stílusban tegye, ellenkező esetben visszatetszést kelthet, és rontja az Önről kialakítandó összképet.

Használja a LinkedIn-t

Üzleti kapcsolatok alakításának nagyszerű eszköze a LinkedIn, nemzetközi szakmai hálózat. Keressen régi munkatársakat, csatlakozzon csoportokhoz vagy kommentáljon felvetéseket. A LinkedIn nyelve az angol, tehát akkor tudja jól használni /kihasználni, ha kommunikációképes angolul. Kérhet ajánlásokat és Ön is adhat ajánlásokat. Egy jól összeállított profil, üzleti ajánlások, és összegzés a szakértelméről jó képet festenek Önről és növelhetik egy jó állás megszerzésének a lehetőségét. A LinkedIn oldalain fejvadászok is ,,vadászgatnak", keresik a megfelelő szakmai hátterű embereket, így saját esélyeit is növelheti egy állás elnyerésére.

Kapcsolatépítés- és ápolás

A kapcsolatokat nem csak a neten keresztül érdemes építeni, hanem szakmai eseményeken, bemutatókon, reggeliken, konferenciákon megismert emberekkel és egykori kollegáival, ügyfeleivel is jó, ha tartja a kapcsolatot. Küldhet nekik egy-egy cikket valamilyen újdonságról, vagy tájékoztathatja őket a változásokról, körbekérdezhet, ha éppen állást keresnek. Könnyebben tájékozódhat a piaci helyzetről, lehetőségekről vagy kérhet segítséget akkor, ha naprakészen tartja a szakmai kapcsolatait.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felkészülés

Minél többet készül egy interjúra, annál nagyobb esélye van a sikerre. Kezdje a cég honlapjával, nézze meg a piaci jelenlétüket, versenytársaikat, termékeiket, szolgáltatásaikat, azaz gyűjtsön be minél több információt az adott cégről és próbálja is ezeket ,,használni" a beszélgetés során.

Mutassa meg a cég képviselőinek, hogy tisztában van a cég stratégiájával, ismeri a forgalmazott termékeiket, hallott már az újdonságokról. Egyértelműen pozitív hatást lehet elérni azzal, ha a HR-es szakemberek azt látják, hogy utána olvasott a cégnek, nem készületlenül esett be az interjúra.

A 30-60-90 napos terv

A 30-60-90 napos terv egy olyan eszköz lehet a kezében, amely segítségével Ön szerezheti meg a vágyott állást. Mit takar ez az elnevezés? Állítson össze egy 30-60-90 napos tervet, amelyben elképzeli, hogy mit tenne, ha Ön nyerné el az állást és ezt prezentálja is a cég képviselőjének.

Ahhoz, hogy ezt a tervet összerakhassa, információkra van szüksége a cégről, az adott munkakörről, a cég előtt álló feladatokról, stratégiai változásokról, tehát alapos kutatómunkát kell végeznie,.de higgye el, megéri.

Véleményem szerint a 30-60-90 napos tervet nem az első interjú során (akkor még inkább az információ gyűjtés szakaszában van), hanem inkább a 2. vagy ha van, a 3. körben érdemes elővezetni. Addigra már összegyűjtött annyi használható információt, amennyi segítségével össze tudja állítani saját személyre szabott tervét.

A 30-60-90 napos terv első része az első 30 napot takarja, amikor belép a céghez, elkezd ismerkedni a munkatársaival, a cég termékeivel/szolgáltatásaival, és a vállalati kultúrával, megkapja az első tréningeket. Az első 30 nap leginkább az ismerkedésről szól.

Az első 60 napba már több valós tevékenység belefér, már megismerkedik a fontosabb ügyfelekkel, kimegy tárgyalni, tevőlegesen vesz részt a napi rutin eljárásokban.

Az első 90 nap, tehát a munkájának a 3. hónapban már - optimális esetben - kell, hogy legyen valamilyen pozitív hozadéka a cég számára, hogy a közvetlen főnökei is lássák, hogy nemcsak fizetnek, hanem kapnak is valamit cserében: behoz egy új üzletfelet, megköt egy szerződést, javasol egy folyamatjavítást.

Tehát a 2. - 3. interjúnál már van annyi információja, hogy a beszélgetés előtt elkészítsen egy néhány diát tartalmazó prezentációs anyagot és ezt kinyomtatva magával vigye. Sokszor előkerül az a kérdés, hogy ,,Mit tenne, ha Ön nyerné el ezt az állást?", nos, akkor vegye elő a prezentációt és röviden mondja el, hogy mit tenne. Ha jól ragadta meg az állás lényegét, akkor helyzeti előnyre tesz szert a többi pályázóval szemben, hiszen a néhány perces prezentáció kitalálása és elkészítése is azt mutatja, hogy Ön motivált, érdekli az állás, energiát és időt nem kímélve állította össze az anyagot.

Kérdezzen

Ahhoz, hogy a fenti 30-60-90-napos tervet el tudja készíteni, információra van szüksége. Az interjú során az esetek döntő többségében van lehetősége kérdezni. Éljen a lehetőséggel és tegye fel azokat a kérdéseket, melyek megválaszolására szüksége van ahhoz, hogy eldönthesse, hogy érdekli-e az az állás. Nagyon fontos, hogy ne csak a fizetésről, a juttatásokról és a szabadságról kérdezzen. Persze, hogy fontos a fizetés, de azért ne keltse azt a látszatot, hogy nem érdekli maga a feladat, vagy, hogy milyen fejlődési lehetőség van a cégen belül.

Nem kevés energia így, amit egy állás megszerzésére fordít, de higgye el; megéri.