A Harvard Business Review összegyűjtötte azokat a legtipikusabb karrierdöntéseket, amelyeket az esetek többségében visszavonnánk, ha lehetne. A megbánt karrier ,,bűnök" listáján mindenki talál olyan tételt, amelyet legszívesebben törölne az önéletrajzból.

1. Csak a pénzért vállalt munka

A legnagyobb megbánást azok után a karrier döntések után érezzük, melyekről idővel bebizonyosodik, hogy a pillanatnyi anyagi előnyökön kívül semmilyen pozitívummal nem szolgáltak, nem fejlődtünk tőlük szakmailag. Kutatások bebizonyították, hogy csupán a magas fizetés nem elég motiváció és hosszú távon kiégéshez vezethet. Az illető tehetetlennek érzi magát, mert tudja, hogy valójában nem az adott területen lenne a helye, kisiklott, de a munkahelyen rá nehezedő felelősség és pénzügyi kiszolgáltatottság visszatartja a váltástól.

2. A kilépés halogatása

Azok, akik hosszas gondolkodás után végül úgy döntenek, hogy otthagyják munkahelyüket álmaik megvalósításának érdekében, később arról számolnak be, hogy ,,bárcsak előbb tették volna meg" ezt a lépést.

A halogatás oka többek között a vállalati kommunikáció, mely lojalitásra ösztönöz, valamint a közösségi média, ahol lépéseinket továbbra is figyelemmel kísérhetik volt munkatársaink. Egy sales igazgató elmondása szerint ,,az elvesztegetett éveket tölthettem volna olyan problémák megoldásával, melyek igazán fontosak számomra, az elmúlt időt azonban már sosem kaphatom vissza."

3. Félelem saját vállalkozás indításától

Ahogyan a munkavállaló anyagi helyzete elér egy bizonyos szintet és megteremt magának egy elfogadható életminőséget, egyre nagyobb vágyat érez arra, hogy saját maga rendelkezzen ideje felett. Ennek egyik lépése, hogy alkalmazottból tulajdonossá válik egy saját vállalkozás elindításával.

A Harvard Business Review által idézett kutatás szerint a munkavállalók 70 százaléka úgy véli, hogy jelenlegi munkája elegendő tapasztalattal szolgált számára egy saját vállalkozás indításához, a megkérdezetteknek mégis csupán 15 százaléka merte megtenni, hogy szakított a vállalati kötöttségekkel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Elfecsérelt idő az egyetemi évek alatt

Habár a felsőoktatásban tanulók létszáma továbbra is jóval meghaladja a két generációval ezelőtti mértéket, a lap által megkérdezett munkavállalók többsége úgy véli, nem használta ki eléggé az iskolaéveket. Az éppen aktuális feladatokra elvesztegetett idő közben nem maradt energia a karrier tudatos alakításához szükséges stratégia kidolgozására.

A tipikus hibák közé sorolható még, ha valaki úgy hagyja félbe a tanulmányait, hogy abban reménykedik, hogy majd később lesz ideje visszatérni az iskolapadba. Az esetek többségében ez nem következik be, a vágyott diploma vagy képzés pedig csak álom marad.

5. Elmenni a kínálkozó lehetőségek mellett

Szinte mindenki számára adódnak az életben olyan váltási lehetőségek, melyeket megragadva egészen új szintre léphet a karrierünk. A ,,most vagy soha" pillanatokat azonban van, hogy később ismerjük fel, ekkor pedig már nincs visszaút.

Egy befektetési bankárt például egy kisebb csoport vezetésére kértek fel, a feladat a gyorsan fejlődő latin-amerikai piac koordinálása lett volna. Az illető, habár érezte, hogy kiugrási lehetőségről van szó, mégsem fogadta el a felkérést. Munkatársa viszont igen, a regionális sikerek láttán őt rövid időn belül divízióvezetővé, majd ügyvezető igazgatóvá nevezték ki a bankban.

Fordította: Fogas Krisztina