Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakszervezetek forgalomfigyelő akciója szerint 842 fővel nőtt az orszták határt átlépők száma az elmúlt évhez képest. Nem nagy a változás, de mindenképpen érzékelhető a növekedés, az ugrásszerű változást nem is az idei évben kell keresni - hívta fel a figyelmet Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) nyugat-dunántúli képviselője, az IGR magyarországi projektmenedzsere.

Megszámolják, hányan mennek át a határon

,,Az IGR - Jövő a határtérségben projekt keretében már 5. éve végzünk ingázói felmérést" - mondta a projektmenedzser a Vas Népe című lapnak. Az akciónak az a lényege, hogy képet kaphassunk arról, hányan járnak át a szomszédos Ausztriába dolgozni - tette hozzá.

Öt évvel ezelőtt 10 152-en, 2010-ben 12 559-en, tavaly 15 963-an, idén pedig 16 805-en lépték át az osztrák-magyar határt hajnali 4 és reggel 8 óra között egy munkanapon. A tavalyi 27 százalékos emelkedés a 2011-es májusi munkaerő-piaci nyitásnak köszönhető alapvetően, ugyanis a magyar munkavállalókra vonatkozó korlátozások Ausztriában ekkor szűntek meg.

16 helyszínen mértek az illetékesek, 8 Győr-Moson-Sopron és 8 Vas megyei településnél. Minden évben hétköznapra, általában hét közepére koncentrálva figyelik a határátlépőket.

 Átruccannak dolgozni a szomszédba  

Az efféle statisztika nem minősül hivatalosnak, ám mindenképpen iránymutatóul szolgálhat abban, hogy nem csökken az érdeklődés az ausztriai munka iránt. Még mindig a vonzó a határ mellett élők számára, ugyanis a hazai fizetésük többszörösét tudják kint megkeresni. Sokan nem is a végzettségüknek megfelelő munkát vállalnak el.

Vonzza az embereket a ,,Nyugat"

Horváth Csaba elmondta: emellett egy új tendencia is felütötte fejét, ugyanis már nemcsak a határ mellett élők ingáznak. ,,Egyre többen jönnek a keleti országrészből is, szerencsét próbálni. Már nem a nyugati országrészre vágynak, hanem ténylegesen a Nyugatra. Sokan nyelvtudás nélkül indulnak, akár a legnehezebb fizikai munkát is elvégzik. Megvetik a lábukat, aztán pedig néhány hónap elteltével hozzák magukkal a családot is. Ezzel csak az a probléma, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mivel is jár a kinti munkavállalás, nem ismerik a szabályozást, a törvénykezést, így igencsak nehéz helyzetbe kerülnek" - hívta fel a figyelmet.

A tapasztalatok szerint a fenti számokat meghaladóan dolgoznak kint magyarok, ugyanis ezekben az adatban nem jelennek meg azok, akik csak hétvégenként járnak haza, vagy mezőgazdasági, vendéglátó-ipari szezonmunkát végeznek.

Nem mindenkinél garantált a siker

A megyében mindenki tud a környezetéből olyan embert említeni, aki Ausztriában dolgozik, vagy azt tervezi, hogy ott vállal majd munkát. Alapvetően bátorság és biztos nyelvtudás kell ahhoz, hogy el lehessen indulni. Ennek ellenére nem mindenkinél garantált a siker.

A szakemberek azt mondják, ritka, hogy elsőre minden flottul megy. A piac egyre telítődik  Burgenlandban, máshol azonban ennél könnyebb az elhelyezkedés. (Ausztriai állásokat a Profession.hu adatbázisában is találhatnak.)

Jól mutatja ezt a szombathelyi ingatlanpiaci helyzet is, ugyanis egyre kevesebb a kiadó albérlet. Azt mondják, ez részben a kelet-magyarországiak érkezésének köszönhető, akik itt bérelnek lakást, és minden reggel átkelnek a határon.