Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az egyetlen állandó a változás maga - mondta egykor Hérakleitosz. Tézise ma is igaz: például egy céges szervezet is állandóan változik, ami nem mindenkit érint pozitívan.

E kérdést járja körül a Profession.hu HR-konferenciája: a rugalmasságról, a szervezetek változásának a problémáiról és az átalakulások kezeléséről, kommunikációjáról, és a motivációról hallhatunk majd izgalmas előadásokat. A témaválasztást az utóbbi időszak elbocsátáshulláma, illetve a szabályozói elvárások, illetve a megújult munkajog indokolják. Ezek ma rendkívüli kihívást jelentenek.

A motiváció művészete

A szervezetnek alkalmazkodnia kell a változó környezeti és piaci feltételekhez. HR-es szempontból az alkalmazkodás és a megújulás legrugalmasabb eszköze az emberi erőforrás, azaz a munkatársak. A dolgozóknak - akiket nem szabad homogén tömegként kezelni - egyedi képességeik és céljaik vannak, különféle vágyaik és mindenkit másképp lehet motiválni. A munkaadó feladata, hogy karriertervezéssel, teljesítményfüggő javadalmazással, képzéssel folyamatosan továbbfejlessze őket. Ha ezt jól csinálják az erre szerződött szakemberek, akkor a szervezet a változó követelményeknek megfelel, a vállalkozás sikeres lesz.

A motivációval kapcsolatban Csermely Péter hálózatkutató, biofizikus egy érdekes elméletet oszt meg a Profession HR-konferencia résztvevőivel: 5 munkavállalóból 4 a laza kapcsolatain keresztül helyezkedik el. Sőt arról is információkat kaphatunk tőle, hogy hogyan tudjuk, és hogyan kellene kezelni a válságot.

Sárközy Tamás jogász professzor a munkajogi változásokra reagálva a jog és az emberi motiváció viszonyáról, lehetőségeiről tart előadást. Spiró György író, dramaturg is motivációs szempontból mesél majd arról, hogy mitől volt nyereséges, és milyen gazdasági modellben működött Shakespeare Globe színháza, miben hasonlított a mai korhoz a XVI. századi teátrum.

Frusztrációt okoz a változás

Azt szokták mondani a HR-szakemberek: egy cég legfőbb kincse az ott dolgozó emberek tudása. Ez nem minden munkaadó számára evidens, a válságkezelés során sokan úgy döntöttek, hogy a humán tőke egy részétől válnak meg, így spórolnak - így volt több olyan vállalkozás, amely elveszítette a kulcsembereit.

A változás sok ember számára nagyon nehéz: a változás szinte minden esetben ellenállást szül az egyénben, főként akkor, ha például a főnöke sarkallja erre, és nem kap magyarázatot, hogy miért is kell gyökerestől felforgatni a munkarendet, frusztrálttá, motiválatlanná válik miatta. Az ismeretlentől és a bizonytalanságtól való félelem alapvető emberi tulajdonság. Megoldást jelenthet, ha a vezetőség megtalálja a szervezeten belül a kulcsembereket, a ,,hangadókat", és maga mellé állítja őket. Ekkor már sokkal könnyebb lesz elfogadtatni a többiekkel is a terveiket.

A konferencia következő része a frusztráció témakörét járja körül: Szvetelszky Zsuzsanna, szociológus és pletykakutató a munkahelyi frusztrációról, annak megéléséről, kezeléséről beszél majd, és arról is, hogy ennek milyen hatása lehet a munkahelyre vagy a magánéletünkre, egyéniségünkre. Ezután a munkavállalók és a cégek teherbírásáról, a HR kihívásairól, megváltozott feladatiról beszélgethetünk.

Minden változik

A változás természetesen hatalmas kihívást jelent a HR-eseknek. Ennek a kezeléséről tart előadást Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője és Katona Gyöngyi, a Nokia HR-igazgatója is a Profession HR-konferenciáján.

A munkaerőpiac változásairól Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője beszél majd, akitől nemcsak az elmúlt évre vonatkozó adatokat tudhatják meg a résztvevők, hanem arra is megpróbálja prognosztizálni, hogy az idei év hátralevő részében mire számíthatnak a munkaadók és munkavállalók, mekkora leépítés várható még. Az európai munkaerő-piaci helyzetet Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője ismerteti, akitől azt is megtudhatjuk, lesznek-e leépítések Európában, és ez milyen hatással lehet Magyarországra.

Az emberiség történetében még soha ennyi változás nem fordult elő. Ezek a változások mindenkit érintenek - jelentette ki Huczynski és Buchanan egy, a szervezetfejlesztésről szóló írásukban. Felismerték azt, hogy a változások törvényszerűen következnek be, és nem tehetünk mást, ehhez alkalmazkodnunk kell. A szervezetek életben maradása és az emberek egzisztenciája múlhat azon, hogy képes-e fejlődni a szervezet, és az azt felépítő egyének. Ez a mostani munkaerő-piaci környezetben hatványozottan igaz: a válság viharában nagyon sok vállalkozás kénytelen volt bevonni a vitorláit, és csak lavíroznak a bizonytalanná vált üzleti vizeken.

A 2012. október 18-ai rendezvény háziasszonya Orosz Györgyi kommunikációs és network tanácsadó, az fn.hu volt főszerkesztője lesz.

További részleteket a konferenciáról itt olvashatnak: www.profession.hu/konferenciak