Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hatékonyabb szakember-közvetítés érdekében döntött úgy a Profession.hu, hogy egy IT-szakmai portállal működik együtt. Stratégiai megállapodást kötött az it2it.hu-val, hazánk leglátogatottabb informatikai közösségi portáljával. Az it2it.hu IT-szakemberek és cégek számára készült állás és szakmai kapcsolatépítő portál. Adatbázisa jelenleg 17 000 informatikus és IT-cég kompetencia alapon felépített profilját tartalmazza, így gyakorlatilag a teljes hazai IT-piacot reprezentálja.

Másképp keresnek állást

A Profession.hu (az NRC Piackutató Kft. segítségével) végzett kutatása szerint az IT-szakemberek az álláspiaci helyzetük, álláskeresési szokásaik miatt is különleges csoportot képeznek az álláskeresők nagy családjában.

„Rengetegen keresnek IT-szakembert, ezt mutatja az is, hogy az állásportálokon található hirdetések negyede informatikai álláshirdetés” – mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. „A munkaadók helyzetét az is tovább nehezíti, hogy egy nagyon diverzifikált szakmáról beszélhetünk, az IT-s elnevezés egy rendkívül széles gyűjtőfogalom. A szakmabeliek közel negyede programozó, fejlesztő, 14 százalékuk rendszergazda, további 10 százalékuk rendszerüzemeltető, karbantartó pozícióban dolgozik. A többi szakterület 10 százaléknál alacsonyabb arányban jelenik meg az IT-sek között” – tette hozzá.

Ha a munkaadók gyorsan és jó szakembert szeretnének megszerezni, már nem tehetik meg, hogy csak a hagyományos toborzási eljárásokat alkalmazzák. Figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az IT-szakemberek között körülbelül 5 százalékponttal alacsonyabb a munkanélküliség, mint az országos munkanélküliségi ráta.

Az IT-szakemberek álláskeresési stratégiái némileg eltérnek a hagyományos munkakeresési szokásoktól. Ők ugyanis nehezebben mobilizálhatók, és kevésbé hajlamosak a munkahelyváltásra. A kutatás szerint minden második IT-s munkavállaló (55 százalék) akkor teszi meg az első lépést egy új állás felé, ha úgy érzi, hogy gondok vannak a munkahelyén. Sőt, minden tizedik megvárja, amíg elbocsájtják, és csak azt követően néz új munka után. Az aktívan állást kereső informatikusok a szakmabeliek egyharmadát teszik ki mindössze.

„Mindezek miatt az informatikai szakemberek toborzása komoly nehézséget jelent a vállalkozások számára, a munkaadóknak már szinte közelharcot kell vívniuk az IT-szakemberek megnyeréséért. Egy-egy pozíció meghirdetését nem elég nagyon alaposan megfogalmazni, azt is meg kell gondolni, hogy hol éri el a munkaadó a keresett szakembert. A hagyományos hirdetési csatornákon kívül a szakmai fórumok használatát ma már mi is nélkülözhetetlennek tartjuk” – értékelte az értékesítési vezető.