Nagy Marcell 2011-ben érkezett Bécsbe feleségével. A házaspár eredetileg nem készült külföldre, azonban a vállalkozásuk üzemeltetéséhez Ausztriában találtak megfelelő üzlethelyiséget, így végül a külföldi munkavállalás mellett döntöttek. 

Marcell szerint Ausztria nagyon más világ, más a mentalitás a vendéglátás terén is. "Az emberek visszajárnak a megszokott kávéházukba, nehéz az új üzleteknek, Magyarországon az emberek hajlamosak kipróbálni az újonnan nyílt vendéglátóipari egységeket, ezt az osztrákok ezt nem tartják indokoltnak, ha már megvan a bevált kedvenc."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

1100 euró a "nettó

Az osztrákok kényelmesek, nem szakadnak bele a munkába és nagy az igény a jó külföldi szakemberre. Ha valaki valóban ért a szakmájához, jó munkabírású és jó a hozzáállása, akkor talál magának munkát.
Szakmunkások esetén az átlagbér nettó 1100-1300 euró, ez egyfajta ,,minimálbérnek" felel meg. "2-3000 eurós álomfizetésekre csak az orvosi, vagy mérnöki szakmák magas pozícióiban számolhatunk" - árulta el.

A német nyelvtudás alapvető, de az osztrákok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a külföldi munkavállaló nem beszél jól németül, így nem feltétlenül kell profinak lennünk ahhoz, hogy útnak induljunk.
Emellett senkinek nem tanácsos csak úgy a vakvilágba elindulni, Marcell szerint számolni kell vele, hogy 1-2 hónapba beletelik, mire munkát találunk, és ahhoz, hogy ezt az átmeneti időszakot valahogy kibírjuk, minimum 3-4 ezer euró otthonról hozott tartalékra lesz szükségünk. 

 Aki cukrászdát nyitott Bécsben 

Jó magyarnak lenni

A 40 négyzetméteres Bécs külvárosában található lakásért 400 eurót fizetnek, plusz rezsit, ugyanezért Bécs belvárosában 1000 eurót is elkérhetnek. Marcell tapasztalata szerint a magyaroknak kifejezetten jó hírük van Ausztriában, jobb, mint például a török vendégmunkásoknak, akikről úgy tartják, hogy nagy családdal érkeznek ki és többnyire élnek a segélyezés adta lehetőségekkel. 

Marcell és felesége mindenképpen szeretnének hazatérni a jövőben, de ezt a döntést nehezen hozzák meg, hiszen Ausztriában felépítettek egy már jól működő üzletet. A baráti kapcsolatokat az osztrákoknál a pénz határozza meg, és ezt nehezen lehet megszokni. Ezen kívül az osztrákok zárkózottságával is számolni kell és azzal, hogy igen nehezen fogadják be a külföldieket. "Nyolc hónapba telt, mire a szomszéd visszaköszönt" - idézi fel a nehézségeket Nagy Marcell.

enlightened Az összes külföldi állásajánlathoz kattintson ide!

enlightened A külföldi magyarokról szóló cikksorozatunk további részeit itt olvashatja!

 

Szemlézte: Fogas Krisztina