Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tömeges elbocsátásokhoz is vezethet a bérkompenzáció végrehajtása, mert a folyamat jelentős bérnövekményt eredményez a cégeknél, amelyet némelyik csak elbocsátások árán tudna kigazdálkodni – olvashatjuk a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében.

Egyre nehezebb béremelést kiharcolni, az adójóváírás kivezetése miatti csökkenést is csak hosszas egyezkedéssel lehet kierőltetni, még a legjobb szándékú munkaadókból is, hiszen alig tudják kigazdálkodni az ehhez szükséges pénzt – ecsetelte a helyzetet a szakszervezet.

A fent említett 8,5-10 százalékos béremelésről a Hankook gumigyártónál állapodott meg a szakszervezet. Ebből azonban alig valamivel lesz több fizetés, a korrekcióból ugyanis zömében a korábbiak szinten tartására futja – hívta fel a figyelmet Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A Hankooknál kemény tárgyalássorozat eredményeként született megállapodás: 1800 dolgozó visszamenőleg megkapja a bérkompenzációt, és az idei béremelésben is egyezség született az érdekvédők és a munkaadó között. Ez az eredmény a munkavállalók szerint átlagon felüli. A béren kívüli juttatásokon is változtatni tudtak: nettó 140-ről 160 ezerre emelték a cafetériakeretet.

Székely tapasztalatai szerint a munkaadók jó szándéka ellenére is egyre nehezebb lesz a bérek ügyében eredményt elérni. Félő, hogy sok cégnél csak úgy tudják majd kigazdálkodni a bérkompenzációt és esetleg még emelést is, ha munkahelyeket szüntetnek meg. Az elnök szerint az új Munka törvénykönyve nyári bevezetése után még rosszabbra fordulhat a helyzet, akkor a műszakpótlékok és a kollektív szerződések kerülhetnek veszélybe.