Több mint 106 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, 97 százalékuk elektronikus formában adta be a lapját. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni.

Csaknem 70 ezren vannak azok, akik első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 9763-an, felsőoktatási szakképzést pedig 4971-en választottak. Több mint 21 ezren jelentkeztek első helyen mesterképzése azok közül, akiknek már van diplomája.

A legtöbben közgazdászok vagy mérnökök lennének

A felvételizők nagy része (91 737 ember) ösztöndíjas képzésre szeretne bekerülni. Idén is legfeljebb 5 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből az alapdíjért 3 szak szerepelhetett a listában. A jelentkezési adatokat nézve elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg.

A legtöbben gazdasági és műszaki területre jelentkeztek, összesen 25 ezren szeretnének ezekre a képzésekre bekerülni.

A legnagyobb arányban a pedagógusképzések esetében nőtt meg a jelentkezések száma: míg 2013-ban 6136-an jelentkeztek valamilyen pedagógiai szakra első helyen, addig ez a szám idén 8546. Fontos tudni, hogy ebbe a képzési területbe tartoznak alapképzések (például az óvó- és tanítóképzés vagy a gyógypedagógus képzés), osztatlan mesterképzések (a tanárképzés), valamint az osztott tanári mesterképzések is.

Íme a 15 legnépszerűbb szak:

A legtöbben közgazdászok vagy mérnökök lennének

A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése 2014. július 24-én lesz - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Educatio Nonprofit Kft. közleményéből.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: felsőoktatás, képzés, felvételi, diploma