Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az OECD legfrissebb adatai szerint Görögország évi 2017 órával az első helyen áll az évi ledolgozott munkaórák száma alapján, rácáfolva arra a válság kapcsán róluk kialakult képre, hogy a lustaságuk miatt jutottak a gazdasági csőd szélére.

A görögöket a sorban Magyarország követi, a szorgalmukról ismert németek viszont az utolsó előttiek. Igaz, a legproduktívabb országok tízes listáján a németek már rajta vannak, a görögök és a magyarok viszont nem. Sőt, Magyarország második a legkevésbé hatékonyan dolgozó országok között, a nyolcadik helyezett Görögországot is beelőzve.

A rendkívüli munkaóra-teljesítmény Görögországban abból adódik, hogy nagyon sok az önfoglalkoztatott munkavállaló, például a farmerok és az üzlettulajdonosok, ők pedig sokáig dolgoznak. Egy átlag görög akár évi 40 százalékkal többet dolgozik, mint német társa – magyarázta az eredményeket Pascal Marianna, az OECD munkaerőpiaccal foglalkozó statisztikai elemzője a BBC-nek.

A német és a görög adatok közti különbség a szakértő szerint egyebek között abból adódik, hogy Németországban négy emberből egy részmunkaidőben dolgozik, míg Görögországban ez a foglalkoztatási forma nem annyira elterjedt. Ha csak a teljes munkaidőben dolgozókat hasonlítjuk össze a két országban, akkor a görögök már „csak” 10 százalékkal többet dolgoznak a németeknél.

A görögök és a magyarok esetében a probléma az, hogy sokan nincsenek jelen a munkaerőpiacon, ami a nemzetgazdaság összes munkaóráját mérsékli. A másik gond, hogy a kevés munkaerő sem igazán termelékeny. Ez természetesen nem a dolgozók "ügyetlenségén" múlik, hanem azon, hogy a magas színvonalú technológiával előállított magas hozzáadott érték kevésbé elterjedt, mint a német gazdaságban.