Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek több mint tizede nem végezte el a munkahely, a munkaeszközök, a felszerelések és a berendezések rendszeres és folyamatos műszaki karbantartását.

A karbantartási munkákkal összefüggő munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését az Európai Unió nagyon fontosnak tartja, ezért is hirdettek meg egy kampányt, amelyben 30 ország – köztük hazánk is – részt vett. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tájékoztató programjai mellett az egyes országok munkaügyi felügyelőségei fokozott ellenőrzéseket is végeztek. Magyarországon az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség egy országos, közel egyéves célvizsgálatot is elrendelt.

A „rommá hajtott” gép veszélyes

Létezik megelőző és helyreállító karbantartás. A vállalkozások romló gazdasági helyzete miatt egyre inkább jellemző az utóbbi, hiszen a meglévő eszközökkel kell gazdálkodniuk, mert nem telik új gépek vásárlására. Ezek a műveletek azonban gyakran el-elmaradnak, így csupán a „rommá hajtás” veszélyes és nem is túl gazdaságos megoldásával találkoztak a felügyelők.

Az országos vizsgálat során kiderült: a munkáltatók 88,63 százalékánál tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. A harmaduknak nem volt semmilyen megelőzési stratégiája, nem tervezett be karbantartásokat, és 13 százalékuk nem is végezte el ezeket a javítási munkálatokat. Sajnos ezek olyan eszközök voltak, amelyek összességében több ezer munkavállaló biztonságát veszélyeztethetik, ha egyszer csak hibásan kezdenek működni.

Nem csupán közvetlen balesetveszélyt, hanem a dolgozók egészségének későbbi, akár élethosszig tartó megromlását is okozhatja ez a hanyagság. Ilyen például a vegyi anyagoknak való kitettség, amit az ellenőrzött munkáltatók 41 százalékánál tapasztaltak a felügyelők, de tartós károsodással járhat a magas zajszint is, ami szintén ugyanennyi munkaadónál problémát jelentett.

A felügyelők sokféle szerszámot, gépet megvizsgáltak. Ellenőriztek például sűrített levegővel működtetett légkalapácsokat, fúrógépeket, hegesztő, forrasztó eszközöket, de csiszoló, polírozó, illetve oldószerrel, szemcseszórással működő eszközöket is.

Sok munkahelyi baleset volt

Az OMMF adatai alapján tavaly 3376 karbantartáshoz köthető, 3 napon túl gyógyuló munkabalesetet jelentettek a munkaadók a felügyelőségnek. Ez az összes bejelentett munkahelyi baleset 17 százaléka volt.

Ez az arány egy már négy évvel korábban nemzetközi szinten is ugyanennyi volt az Eurostat táblázatai alapján – így tehát nem történt az elmúlt években semmiféle javulás.

Eltűnt a TMK

A karbantartási feladatokra több módszert alkalmaznak a hazai munkáltatók, ám a régi, jól bevált TMK (tervszerű, megelőző karbantartó) egységek szinte teljesen eltűntek. A legtöbb cég külső vállalkozásokkal végezteti ezt a munkát, mások viszont a kieső megrendelések miatti kényszerleállások ideje alatt, „saját kezűleg” végzik a karbantartást.

Az egyik napról a másikra tengődő vállalkozásokra azonban jellemző, hogy a karbantartás-javítás területén csak „tűzoltást” végeznek. Tisztában vannak ugyan vele, hogy hosszú távon ez jóval költségesebb, ám nincs pénz a megfelelő ellenőrzésekre.