Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem kedvezett a válság a képzéseknek, ám szerencsére sok olyan cég van, amely úgy gondolkodik, hogy a dolgozók oktatásával versenyelőnyre tehet szert a piacon. Újra "iskolapadba" ültetik dolgozóikat, és gyakran a szakmai nyelvhasználatukat erősítő képzéseket választanak számunkra.

Hogyan válasszak nyelviskolát?

Meg kell fogalmazni a cég igényeit: hány dolgozót kellene oktatni, milyen típusú képzésre van szükség, miből finanszíroznák, és mi a célja a tanfolyamnak. Fontos, hogy több ajánlatot hallgassanak meg, mert akkor tudják a legjobbat - például azt, amelyik személyre szabott tematikát kínál - kiválasztani. Érdemes azonban a szakmai felkészültség, és nem elsősorban az ár alapján dönteni: előfordulnak sajnos elég komolytalan iskolák is a piacon, amelyek kevés pénzért ugyan, de használhatatlan képzést nyújtanak.

Hogyan tudom meg, milyen szintű képzés kell a dolgozóknak?

Szintfelmérő íratásával lehet eldönteni, hogy milyen a tudása azoknak a dolgozóknak, akiket képeztetne a cég. Persze előfordul, hogy az alkalmazottak nyelvtudásának szintje nagyon különbözik, vagy egy-két embernek másféle oktatásra van szüksége.

Előfordulhat, hogy az egyik résztvevőnek szaknyelvi nyelvvizsgát kell a közeljövőben tennie, míg a másiknak a már kissé "megfakult" nyelvtudását kell frissíteni. Ilyen esetekben a Business Focus különböző csoportok indítását javasolja, hiszen más az elérni kívánt eredmény. Így lehet szert tenni a leghatékonyabban megszerezhető tudásra - mondta Kostyál-Homm Katalin, a Business Focus Gazdasági Nyelvstúdió szaknyelvi divízió vezetője.

Mi a hasznosabb, az üzleti vagy az általános nyelvoktatás?

Egy vállalati oktatásnál az üzleti nyelvoktatás az alkalmasabb és hasznosabb. A kollegák a munkaterületükhöz szükséges szaknyelvi tudást sajátíthatják el. A munkavégzés ettől sokkal hatékonyabbá válik, a vállalat pedig később sokat profitálhat ebből.

A Business Focus például a hagyományos nyelvoktatásokon túl egy- vagy többnapos tréningeket is szervez, amelyeken a szaknyelv használata mellett a csapatépítés hatása is kiemelhető.

Érdemes nyelvet tanítani a dolgozóknak?


Anyanyelvi tanárt vagy magyar szakembert keressek?

Kostyál-Homm Katalin szerint a szaknyelvet inkább magyar anyanyelvű tanárral érdemes tanulni, hiszen nemcsak az számít, hogy tökéletesen beszéljen valaki az adott nyelven, hanem szakmailag is felkészültnek kell lennie. Iskolánknál pénzügyi, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari, valamint informatikai szaknyelv sajátítható el. A Business Focus az adott vállalkozás tevékenységére szabott tematikát készít, oktatói pedig nem csupán nyelvtanárok, hanem minden esetben szakemberek is az általuk tanított munkaterületen.

Honnan tudom meg, hogy eredményes volt-e a képzés?

Az oktatás során rendkívül fontos a folyamatos számonkérés, a tesztek írása, hiszen ha a hallgatók nem ellenőrzik a saját fejlődésüket, akkor a képzés nem válik hasznukra. A tanfolyam befejezése után a cégek általában szeretnék megtudni, megtérül-e a képzésre fordított idő és pénz. Cégünk nagy figyelmet fordít a folyamatos visszajelzésre a megrendelőik felé, ezért mind a részvevők, mind a megrendelő cég írásos értékelést kap a kurzus közben és legvégén.

Felhasználhatom-e a szakképzési hozzájárulást nyelvtanfolyamra is?

Természetesen igen, de csak olyan intézménynél lehet ezen összeget felhasználni, amely akkreditált felnőttképzési intézmény. A Business Focus természetesen akkreditált felnőttképző központ, így náluk a szakképzési hozzájárulás felhasználható. A cég a papírmunka terhét leveszi partnerei válláról, teljesen díjmentesen.

Azt is szükséges tudni, hogy 2009 júliusában megváltozott a szakképzési törvény, így ma már szükséges a cégeknek bizonyos fokú önerőt is hozzáadni a szakképzési keret kimerítéséhez. A Business Focus mégis azt tanácsolja a már meglévő- és leendő partnereinek, hogy használják ki ezt a lehetőséget, mert célravezetőbb a cég számára profitálni ezen keretből, mint adóként befizetni - mondta Molnár Zoltán, a Business Focus tulajdonosa.

Milyen pályázatokkal szerezhetek pénzt a képzésre?

Létezik több állami és uniós pályázat is a Magyar Köztársaság és az Európai Unió társfinanszírozásában. A Business Focus a munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva nevezetű pályázatot ajánlja (TÁMOP 2.3.3). Ez az általános pályázatoktól eltérően önerő nélkül vehető igénybe, amely ennek megfelelően százszázalékosan vissza nem térítendő támogatást nyújt a nyerteseinek.

Az ilyen jellegű pályázatok elnyerése megkönnyíti a cégek dolgát, hiszen olyan fontos területekre is pénzt tudnak fordítani, amit eddig önerőből nem tudtak volna megvalósítani, illetve a nehezebb gazdasági, pénzügyi helyzetben bér- és járulék támogatásban is részesülhetnek. Pályázatban szereplő képzéseket kizárólag Akkreditált Felnőttképzési intézmények valósíthatnak meg akkreditált programjaik alapján.

A Business Focus nyelviskola eddigi gyakorlatának megfelelően vállalja a pályázat megírását, a képzések megvalósítását, valamint a pályázat szabályszerű végrehajtásával kapcsolatos teljes körű adminisztrációt - beleértve az esetleges hiánypótlásokat, valamint a projekt zárását jelentő beszámolók és elszámolások elkészítését.

Szakmai partnerünk:

Business Focus Kft.

1085 Budapest, József krt. 45.
Telefon: 274-4342
www.bfocus.hu

Kapcsolódó tartalom:

A leggyakoribb hibák az angol nyelvű kísérőlevélben

Tippek az angol nyelvű kísérőlevél írásához