Az önéletrajzírás során egyes szavak olyannyira elcsépeltté váltak, hogy teljesen elveszítették jelentőségüket és üres, semmitmondó frázisokká silányultak. Ezeket a kifejezéseket nem is annyira könnyű észrevenni, hiszen hosszú évekig sikeresen használhattuk őket és csak az utóbbi időben váltak elavulttá.

A munkaadók számtalan önéletrajzot kapnak "csapatjátékosoktól" és "problémamegoldóktól", az esetek többségében ezeket a készségeket már nem tudják komolyan venni. Ha mégis szeretnénk emlékezetessé tenni jelentkezésünket, jobban tesszük, ha konkrét példákkal támasztjuk alá általános állításainkat - írta a theworkbuzz.com.

Az alábbi listát 1300 amerikai és kanadai menedzser megkérdezésével állították össze azokról a szavakról, melyeket a siker érdekében ezentúl a legjobb, ha mellőzünk az önéletrajzból.

1. Szorgalmas

A HR menedzserek számára a "szorgalmas" kifejezés teljesen értelmezhetetlen, hiszen melyik jelentkező ne állítaná magáról, hogy hajlandó keményen dolgozni? Hozzunk fel példákat arra, mit is értünk pontosan kemény munkán. Hajlandóak vagyunk a pozíciónkon kívül eső extra feladatok ellátására, szűk határidők betartására vagy egyszerre több projekten is hatékonyan dolgozni?

2. Önállóság

Nincs is annál rosszabb a munkatársak számára, mint amikor egy kezdő útjának egyengetésével és betanításával kell tölteni a munkaidőt. Az önálló és proaktív személyiségünket az önéletrajzban többek között azzal is bizonyíthatjuk, hogy felsoroljuk, melyek voltak azok a projektek, melyeket külső segítség nélkül, teljesen önállóan hajtottunk végre sikeresen.

3. Csapatjátékos

Ez a kifejezés a klisék kliséje. Fejtsük ki részletesen, mikor kerültünk olyan szituációba, amikor a vállalaton belül különböző részlegek között kellett koordinálnunk az együttműködést, vagy amikor egy túlterhelt munkatársnak segítettünk határidőre befejezni egy kiemelten fontos munkát.

4. Magasan képzett

Amikor a képzettségről van szó, mutassuk be, ne beszéljünk róla. Kerüljük ezt az üres kifejezést és helyette koncentráljunk arra, mit tudunk nyújtani a cégnek. Hozzunk számszerűsíthető példákat arra, mennyi pénzt spóroltunk meg az előző vállalatnak bizonyos újításokkal, vagy hogyan járultunk hozzá a hatékonyság növeléséhez százalékos arányban.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Dinamikus

Dinamikusnak állítani be magunkat rendkívül természetellenes, ráadásul sokan a hiperaktivitásra asszociálhatnak a szó hallatán. Ha innovatív ötleteink vannak és tele vagyunk pozitív energiával, akkor térjünk ki inkább erre és próbáljuk minél pontosabban megfogalmazni, mit is jelent ez a gyakorlatban.

6. Problémamegoldó

Habár a problémamegoldó valóban jobban hangzik, mint a problémageneráló, a munkaadónkat ezzel még nem fogjuk meggyőzni. Hogyan jutottunk túl nehézségeken? Hogyan ésszerűsítettünk egy-egy munkafolyamatot a nagyobb hatékonyság érdekében? Hozzunk konkrét példákat.

7. Megbízható

Ne töltsük a helyet az önéletrajzunkban olyan tulajdonságok részletezésével, mely alapkövetelménynek tekinthető minden munka esetében. Időben beérni az irodába és elvégezni a ránk váró feladatokat alapelvárás. Minden, ami ez ellen szól, elfogadhatatlan.

8, "Tisztában vagyok..."

Kijelenteni, hogy tisztában vagyunk bizonyos szoftverprogramok használatával annyi, mint beismerni, hogy használtuk már egyetlen alkalommal, de nem rendelkezünk mélyebb tudással vele kapcsolatban. A "tisztában vagyok" kifejezésből a munkaadó nem tudja meg, hogy milyen fokon ismerjük az adott területet, de a szókapcsolat használata érzékelteti, hogy takargatni valónk van.

9. Rugalmas

A változás az egyetlen, ami állandó a mai világban. A munkaadók tehát joggal keresnek olyan dolgozót, aki képes alkalmazkodni a felmerülő változásokhoz. Hozzunk fel egy-egy esetet, amikor egy hirtelen bekövetkezett átszervezés, vagy munkaköri változás során zökkenőmentesen alkalmazkodtunk, és képesek voltunk a megújulásra.

10. Emberközpontú

A személyközi kommunikáció elengedhetetlen a legtöbb munka során. Részletezzük, hogyan juttatunk egyezségre a vállalaton belül eltérő koncepcióval rendelkező döntéshozókat vagy hogyan nyertük el a bizalmát egy problémásabb ügyfélnek.

Szemlézte: Fogas Krisztina