12 dolog, amit kerüljünk el az önéletrajzban

2016. szeptember 20. Forrás: www.businessinsider.com, profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Fogadjuk meg a most következő tanácsokat, és ha szükséges, írjuk a pályázatunkat. Adunk hozzá 3 jól bevált tippet!

Önnek ajánlott állások

Cikkeinkben már több praktikus tippet és tanácsot osztottunk meg olvasóinkkal, hogyan alakítsuk át önéletrajzunkat, mit emeljünk ki, és azt sem hallgattuk el, hogy a népszerűbb állásokra jelentkezők anyagjára alig tíz másodperc jut az előszűrés során. Érdemes odafigyelni pár dologra – a HR-esek szemével! Mai cikkünkben azokat a „ne tedd” dolgokat listáztuk fel, amelyeket a saját érdekünkben vegyünk ki az önéletrajzunkból, illetve 3 praktikus segédeszközt is közreadunk.

EZEKET NEM ÉRDEMES BELEÍRNI AZ ÖNÉLETRAJZUNKBA:

 

1. Személyes információk

Ide tartozik a családi állapot, a vallási illetve politikai hovatartozás, és akár még a lakcím is.

2. Életkor

Ezt megadhatjuk, de dönthetünk úgy is, hogy nem. Rajtunk múlik, mérlegeljük az adott helyzetben.

3. Nem kapcsolódó munkatapasztalatok

Lehet, hogy diákmunkásként mi készítettük a legfinomabb epres turmixot a suli büféjében, de ha nem ehhez kapcsolódó állásra pályázunk, felesleges időrablás ilyenekre kitérni a pályázati anyagunkban.

4. Referenciák

Egy újabb és talán meglepő tény: magunktól ne említsük meg a referenciát adó személyeket. Ha szükség van ilyen jellegű háttérinformációra, azt a HR-es kérni fogja tőlünk.

5. Személyeskedés

Vagyis ne fogalmazzunk egyes szám első (pl. én, enyém, stb.) vagy harmadik személyben. Egyértelmű, hogy az önéletrajzunk minden pontja rólunk szól. Maradhatunk a tárgyilagos megfogalmazásnál és a lényeg kiemelésénél.

          

6. Nem megfelelő e-mailcím

Ha olyan e-mailcímünk van, ami nem méltó a megpályázott munkakörhöz, itt az idő egy újat készíteni. Pár perc regisztrációval hozzunk létre egy új fiókot, és ezt a címet tüntessük fel az önéletrajzunkban.

7. Evidenciák

A telefonszámunk elé ne írjuk oda, hogy „telefon” vagy más, erre utaló rövidítést, és ugyanígy felesleges az e-mailcímünk elé tenni az „e-mail” szócskát.

8. Jelenlegi munkahelyi elérhetőség

Tartsuk titokban a munkahelyünkön, hogy éppen állást keresünk. Éppen ezért ne adjunk meg olyan elérhetőséget, amelyen ha munka közben felhív a HR-es, akkor lebukhatunk a munkatársaink, vagy éppen a főnökünk előtt.

9. Fizetési igény

Ha nem kérik az állásra való jelentkezéshez, akkor magunktól ne írjuk bele. Az önéletrajzunk elsősorban a szakmai tapasztalatainkat és a képességeinket, tudásunkat foglalja össze. A fizetésről általában az állásinterjún esik szó.

10. Régimódi betűtípus és formázás

Ne használjuk a Time New Roman és a serif (talpas) betűtípusokat, mert eljárt felettük az idő. Ugyanakkor a betűméret megválasztása is fontos szempont: a cél az, hogy jól olvasható legyen a szöveg, de ne méretezzük túl. A folyó szövegre biztos befutó az Ariel 11-es betűméret, emellett az egyes kiemelésekre – például „Szakmai tapasztalat” – használjunk 14-es betűméretet.

11. Iskolai eredmények

Az álláspályázathoz ez nem szükséges, hagyjuk ki. Sokkal fontosabb a releváns munkatapasztalat.

12. Elcsépelt kifejezések

Kerüljük a sablonos szóhasználatot, hiszen az önéletrajzunk az egyetlen lehetőség, hogy kiemelkedjünk a tömegből. Reklámról van szó, ne akarjunk szürkék maradni! De tudjuk, hol a határ.

Ha ezek után kissé elbizonytalanodtunk, érthető, de semmi okunk a csüggedésre. Segítünk, hogyan szerkesszük át önéletrajzunkat, hogy biztosan elérje a célját.

ÍME, A 3 LEGHASZNOSABB SEGÍTŐTÁRS:

Ezzel a rövid kérdőívvel pillanatok alatt le tudjuk ellenőrizni, szükséges-e módosítanunk rajta.

* Ha igen, akkor ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át.

* Emellett még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk.

Jó tudni, hogy állítólag egy gyakorlott HR-es átlag 8 másodpercet szán egy önéletrajz áttanulmányozására. Gondoljuk csak bele! Tehát ne dőljünk hátra azután, hogy elküldtük önéletrajzunkat az egyik álláshirdetésre, azonnal keressünk további lehetőségeket, és azokat is pályázzuk meg. A nagy számok törvénye itt is működik: minél több helyre adjuk be pályázatunkat, annál rövidebb idő alatt találjuk meg az áhított új állást.

 

Készítette: Posta Renáta

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: álláskeresés, fizetés, karrier, önéletrajz, önéletrajzvarázsló

- Profession.hu

További cikkek az önéletrajzírással kapcsolatban
További cikkek az önéletrajzírással kapcsolatban
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Túlképzett vagyok?

2018. július 05.
Lehet túl sok a tudásunk vagy a tapasztalatunk egy álláshoz? Mit tehetünk ilyenkor? Mutatjuk! Bővebben

-

5 tipikus baki az önéletrajzban

2018. március 28.
A kiválasztási szakemberek egyik legfőbb feladata, hogy már az önéletrajzban kiszúrják az intő jeleket. Mutatjuk, milyen hibákat kell elkerülnünk! Bővebben