A Forbes magazin elemzésében azokat a látszólag ártalmatlan apró ,,tüneteket" veszi számba, amelyeket a legtöbb dolgozó a munkahelyi élet természetes velejárójának tekint. Ha azonban a lent felsorolt jelenségek többsége jellemző a munkahelyi környezetünkre, az annak a jele lehet, hogy a lehető leghamarabb karriert kell váltanunk a kiégés elkerülésének érdekében.

A célok és a lelkesedés elvesztése

A karriernél csakúgy, mint a legtöbb kapcsolat esetében, amikor jelentőségét veszti, egyben céltalanná is válik számunkra. Ha belefáradtunk abba, hogy reggel úgy kelünk fel, hogy olyan célhoz kell hozzájárulnunk a munkahelyen, amelyben már nem hiszünk többé, akkor ideje váltanunk.

A szerző leírja, hogy karrierje kezdeti időszakában lehetősége lett volna egy váltásra jóval magasabb fizetésért, de mivel az akkori munkájának látta értelmét és a munkaadója hajlandó volt befektetni a jövőjébe, visszautasította az előnyösnek tűnő ajánlatot. Az anyagi előnyök nem mindig elegendőek a karrierváltáshoz, ha az igazi személyes elköteleződés az új feladat iránt hiányzik. A szerző 5 éven belül megsokszorozta fizetését úgy, hogy nem kellett elhagynia azt a céget és iparágat, ahová a céljai és a szenvedélye kötötték.

A tehetség kibontakoztatásának lehetősége elmarad

Nehéz motiváltnak maradni, amikor a dolgozó tehetségét nem értékelik. Intő jel lehet, ha a főnökünk többször is jelét adja annak, hogy nem bízik bennük és nem támogatja munkahelyi előmenetelünket!

,,Édesapám, aki már 97 éves, mindig arra tanított, hogy értékeljem saját magam és figyeljek a tehetségem kibontakoztatására oly módon, hogy mindig növekedjen az értéke. Ha a tehetségedet nem értékeli úgy a munkaadód, amennyire szeretnéd, akkor valószínűleg nem benned van a hiba." - írja a szerző.

A saját felelősségünk, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol a tehetségünkben rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázhatjuk!

A szakmai fejlődés korlátozott

Ha rendszeresen azon vesszük észre magunkat, hogy unatkozunk, elégedetlenek és kiábrándultak vagyunk, akkor nagy valószínűséggel megrekedtünk a karrierünkben.

Gondolkodjunk el: biztos, hogy a megfelelő emberekkel vesszük körül magunkat? Olyan komfort zónában vagyunk, amely nem enged továbbfejlődni? Amikor munkába megyünk nap-mint nap, arra inspiráljuk magunkat, hogy egyre jobbak legyünk?

Lépjünk ki a komfort zónánkból és teszteljük vállalkozói készségeinket! Fontos szabály, hogy ha mi magunk nem vagyunk képesek arra, hogy fejlődésre motiváljuk saját magunkat, akkor a munkaadónk sem fog energiát fektetni ebbe. Ha felismerjük a negatív jeleket és mégsem lépünk, azzal azt kockáztatjuk, hogy szakmai önéletrajzunkban nem lesz elég ,,sikertörténet", amelyre alapozva jogosan megléphetnénk egy karrierváltást.

A munkakultúra nem megbízható

Nagyon nehéz megbízni, ha a munkakultúrára az a jellemző, hogy az igazgatók nem elszámoltathatóak és nem folynak bele a valódi munkába, csak ,,vezetik" azt. Ilyenkor a vállalati kultúrában felüti a fejét a korrupció és ez hatással lesz a dolgozók teljesítményére és előrelépési lehetőségére a vállalaton belül.

Jó példa a nem megbízható munkakultúrára, ha a felettesünk folyamatosan hamis karrierfejlődési lehetőségeket vázol fel előttünk, amelyek nélkülöznek minden reális alapot. Ha ezzel találkozunk, érdemes elgondolkodni főnökünk vezetői képességeit illetően és megfontolni, hogy tehetségünket és képességeinket továbbra is nála kamatoztatjuk-e.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem megfelelő díjazás

A munkaadónk számtalan módon befektethet a karrierünkbe: fizetés, bónusz, szakmai fejlődési lehetőségek, juttatások, mentori segítségnyújtás, szponzorálás, előléptetés.

Személyes döntés kérdése, hogy kinek melyik a legfontosabb és milyen mértékben. Készítsünk listát a díjazási elvárásainkról és negyedévente ellenőrizzük megvalósulásukat! A legjobb, ha munkaadónkkal is konzultálunk személyes elképzelésünkről. A jutalmazások tekintetében tartsuk munkaadónkat és magunkat is elszámoltathatónak!

A szerző szerint a mai, dinamikus és versenyszellemű munkaerőpiacon saját menedzserünknek kell lennünk és folyamatosan frissen kell tartanunk jutalmazási eredménylistánkat!

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a jutalom soha nem érzelmi jellegű, miden esetben mérhető kell, hogy legyen minőségi vagy mennyiségi szempontok alapján! Ha munkánkért nem jutalmaznak minket az iparágnak megfelelő mértékben vagy azon felül, akkor ideje karrier váltanunk!

Személyes márka menedzsment problémák

Ha a munkaadónk vagy a munkakultúra nem engedi, hogy saját magunkat adjuk a munkahelyen, akkor lehetetlenné válik, hogy a bennünk rejlő képességek maximumán teljesítsünk a munkahelyen. Ha a munkaadónk miatt személyiségi krízishelyzetbe kerülünk, az önmagában elegendő ok a karrierváltásra.

Ebbe a helyzetbe került a Fortune500, Amerika legnagyobb vállalatai egyikének munkatársa is, aki számos leépítést túlélt a cégnél, amikor kreatív pozíciójából hirtelen egy adminisztratív munkakörbe helyezték át. Az új feladat teljes ellentétben állt addigi karrierútjával és nem lehetett beilleszteni abba a személyes márka menedzsmentbe, amelyet addig folytatott. Az illető rövid időn belül kénytelen volt megválni a cégtől. Ha a munkaadó támadásként éli meg vagy egyszerűen nem veszi figyelembe, hogy a dolgozók a vállalati munka során személyes reputációjukat is építik, akkor ez karrierváltáshoz vezethet.

Szemlézte: Fogas Krisztina