Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem elég, ha tréningre küld a vállalat és a szabadságunkat is ki tudjuk venni, ahhoz, hogy megbecsülve érezzük magunkat, több odafigyelésre van szükség a munkahelyen. Sok cégnél a munkavállalókról való gondoskodás kimerül abban, hogy betartják az adott ország törvényeit a kiválasztás, nemek közti egyenlőség és fizetés tekintetében. A munkavállalói elégedettség azonban sokszor apróságokon múlik.

Íme az 5 legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a cég ahol dolgozunk, nem becsül meg minket:

Nem kíváncsiak a véleményünkre

Ismerős lehet a szituáció, amikor a vállalat például új bútorokat vásárol, de elfelejtik megkérdezni a dolgozók igényeit, a vadonatúj berendezés pedig egyáltalán nem praktikus, esetleg még akadályozza is a munkát.

Ha a munkavállalóknak nincs véleményezési lehetősége azokkal a vállalati döntésekkel kapcsolatban, amelyek közvetlenül érinti őket, akkor joggal érezhetik úgy, hogy nincsenek megbecsülve.

Gyakori a kivételezés

A kivételezés sokszor egészen apró jelekből vehető észre, amelyek egy idő után egyre nyilvánvalóbbá válnak. Bizonyos munkatársak rendszeresen kedvezményezettjei döntéseknek vagy több jutalmat és dicséretet kapnak. A negatív megkülönböztetés pedig már a diszkrimináció határát súrolja, például amikor egyes kollégákat megjelenésük vagy koruk miatt negligálnak a munkahelyen.

,,A főnököm egy prezentáció során külön felhívta a figyelmet ősz hajamra és ezzel illusztrálta mondanivalóját a többiek számára" - idézi a Forbes magazin egy neve elhallgatását kérő munkavállalót.

Mások döntenek a fejünk felett

Mindannyian arra az érzésre vágyunk, hogy magunk irányíthatjuk karrierünket. A tudat, hogy saját szakmai továbbfejlődésünkről és a cégnél betöltött pozíciónkról a menedzserek, vagy más munkatársak döntenek, rendkívül lehangoló. Különösen kellemetlen, ha hirtelen állítanak minket kész helyzet elé.

,,A munkahelyemen átszervezések voltak, rögtönzött értekezletre hívtak mindenkit és ott helyben közölték velem új pozíciómat. A fényképész azonnal fotót is készített rólam az új beosztásomhoz. Ez volt az első eset, hogy semmilyen beleszólásom nem volt a saját karrierem alakulásába." - nyilatkozta egy munkavállaló a Forbes-nak.

A vezető folyamatosan hiányzik a megbeszélésekről

Megbocsátható bűnnek számít, ha a főnökünk, mentorunk vagy menedzserünk néha elfelejt egy-egy találkozót, de ha rendszeressé válik, hogy a megbeszélt tárgyalásokon éppen az nem jelenik meg, akinek a legjobban kellene figyelnie a csoportra, annak üzenet értéke van.

A munkavállaló feleslegesnek és értéktelennek érzi magát, ha felettesének láthatóan minden más tennivaló sürgősebb, mint a vele való rendszeres kommunikáció.

Változással hitegetnek

Hányszor fordult már elő, hogy a munkavállalókkal kérdőívet töltettek ki a cégnél, ám végül semmi sem történt? Ha egy vállalat a dolgozók véleményét kéri, de a beérkező válaszokat figyelmen kívül hagyja, azzal a munkavállalók elkötelezettségét csökkenti.

Jellemző példa az is, hogy az értekezleteken időről-időre ötletbörzét tartanak, de a felmerült javaslatokból végül semmit sem valósítanak meg.