Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Glassdoor magazinja 5 ilyen álláskereső mítoszt gyűjtött össze, amelyekkel mi is gyakran találkozunk. Régóta keringenek ezek a jó tanácsok és okosságok, pedig nagy részük sületlenség: higgyük el, hogy ha aktívan keresünk és teszünk az új munkahelyért, akkor előbb-utóbb megtaláljuk a helyünket!

Most pedig lássuk a legendákat, és nézzük meg azt is, mi az igazság mögöttük!

1. „Minél több helyre jelentkezünk, annál nagyobb esélyünk van megtalálni az új munkahelyünket.” – Ebben van némi igazság, de a mennyiség helyett mindig koncentráljunk a minőségre! Ne jelentkezzünk minden állásra csak azért, mert szembejött velünk egy álláshirdetés. Arról nem is beszélve, hogy ha tucatjával szórjuk az önéletrajzunkat, az az esélyek rovására is mehet: egy konkrétan a munkalehetőségre átalakított jelentkezés többet nyom a latban, mint 10 olyan, amit az esélytelenek nyugalmával, „miért ne?” - alapon küldtünk el.

2. „Csak akkor jelentkezzünk egy állásra, ha tökéletesen megfelelünk a kiírásoknak!” – Tévedés! Számtalan esetről hallottunk már, amikor az agilis, 1-2 éves gyakorlattal rendelkező junior megkapta a tapasztaltabbaknak meghirdetett állást, megfelelő tapasztalattal és képességekkel pedig az egyetemi diploma is kiváltható. Nyilvánvalóan nem minden esetben lehetnek a cégek rugalmasak: ha PÁV vizsga kell a kamionvezetéshez, és nekünk még nincs, akkor azt nem fogjuk magabiztossággal kiváltani, de vannak olyan esetek, amikor hiányosságaink ellenére is érdemes próbálkozni – ésszerű keretek között.

3. „Ha minden elvárásnak megfelelünk, miénk az állás!” – Az optimizmus fontos, de ne igyunk előre a medve bőrére. Hiába találtunk egy -az elvárások szintjén- tökéletesnek tűnő munkát, az interjún még sok minden kiderülhet, sőt még az is lehet, hogy nekünk nem tetszik végül a környezet. Az hogy megfelelünk minden elvárásnak, megvannak a képesítéseink és a tapasztalatunk, legfeljebb a felvételi folyamatban való következő lépésre jogosít fel.

 5 álláskereső legenda, ami visszatart a jobb munkahelyektől

4.„A motivációs levelet úgyse olvassa el senki!” – Az önéletrajz egy szárazabb műfaj, ez a felületünk viszont megvan arra, hogy a személyiségünket is megmutassuk. Használjuk ki! Elképzelhető, hogy nem olvassa el a HR-es, de ha mégis, ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy kíváncsivá tegyük annyira, hogy interjúra hívjon. Soha ne használunk sablonleveleket, leendő munkahelyünk sem egy sablonnal fog dolgozni, hanem ránk kíváncsiak.

5. „Ha megkapták az önéletrajzot, akkor mindent megtettünk, amit lehet.” – Szó sincs róla! Valóban megtettük az első fontos lépést, de még bőven tehetünk a saját érdekünkben. Ilyenkor jön képbe a bűvös „kapcsolatok”! Nem kell, hogy a munkaügyes vagy a vezérigazgató legyen a legjobb barátunk, elég ha ismerünk valakit a cégnél, és megkérjük hogy szóljon egy jó szót az érdekünkben. Nézzünk szét a Facebookos ismerőseink között, hogy van-e valaki az adott cégnél, és akár régebbi, távolabbi ismerősöknél is rákérdezhetünk. Nekik ez a szívesség nem kerül semmibe – ha pedig összejön a munka, örömmel háláljuk majd meg a segítséget!

Tehát a lényeg: értékeljük helyén a jelentkezéseink súlyát, foglalkozzunk az önéletrajzunkkal és a motivációs levelünkkel is, illetve használjuk ismeretségeinket, kapcsolati hálónkat is a keresésben!

Készítette: Profession.hu