4 tipp, hogy miért nyomtassuk ki az önéletrajzot

Az önéletrajz kinyomtatásának kérdése az álláskeresőket és a HR-eseket egyaránt megosztja. Egyesek szerint a papír alapú önéletrajz már teljesen a múlté, mások szerint komoly előnyöktől esik el, aki csak az elektronikus önéletrajzra hagyatkozik álláskereséskor. Mit tegyünk tehát, hogy a digitális világban a megfelelő hatást érjük el önéletrajzunkkal? A BBC szakértői cikkében érveket és ellenérveket sorakoztatott fel a témában. 

Íme 4 érv bennfentesektől az önéletrajz kinyomtatása mellett:

1. Ahol törvény írja elő, hogy iktassák az önéletrajzokat

"A papír alapú CV az elkövetkezendő években még biztosan használatban marad, különösen azokban az esetekben, ahol egy szervezet számára törvény írja elő, hogy csak és kizárólag a jelentkezési folyamat során benyújtott anyagot tekintsék mérvadónak egy-egy pályázat elbírálásakor. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a kinyomtatott önéletrajz ideje meg van számlálva, a közösségi médián felnőtt generáció ugyanis lassan abba az életkorba ér, amikor már ők maguk kerülnek toborzási pozíciókba" - hívta fel a figyelmet Karalyn Brown (az InterviewIQ ausztrál állásportál alapítója).

2. Ha valakit interjúra hívnak, általában kinyomtatják

"Az egyetlen helyzet, amikor egy CV-t kinyomtatnak, az az, amikor a jelöltet interjúra hívnak. Szeretem, ha ilyenkor nálam van egy kézzel fogható változat és nem egy monitorra kell bámulnom, amikor a beszélgetés során utalni akarok rá. Ettől eltekintve a reusmé egy e-mail-hez illesztett csatolmány marad" - közölte Irene McConnell (executive coach és a Sydney székhelyű Arielle Careers igazgatója).

4 tipp, hogy miért nyomtassuk ki az önéletrajzot

3. A hagyományos dolgokat kedvelő HR-esek elvárják

"Abszolút megvan a szerepe a kinyomtatott önéletrajznak, és ez különösen igaz bizonyos HR-esekre és toborzási menedzserekre, akik hozzászoktak, hogy hagyományos módon elolvassák a beérkező jelentkezéseket. Lehet, hogy az álláskeresők nagy részének már van LinkedIn oldala, a kiválasztás során az illetékesek mégis szeretnék látni a megszokott CV-t. Érdekes, hogy változás figyelhető meg ugyanakkor az önéletrajz elvárt hosszában, a két oldalas CV helyett ugyanis egyre inkább az 1 oldalas önéletrajz hódít. A HR-eseknek már nincs idejük hosszú jellemzéseket olvasni a jelöltek karrierjéről" - tette hozzá Charlotte Hagard (stockholmi író és executive karrier coach).

4. Udvarias gesztus a kinyomtatott CV átadása

"Azt tapasztalom, hogy a kinyomtatott önéletrajzot csupán udvariasságként adják át a jelöltek egy személyes interjú során, a papír alapú CV ritkán érkezik a postaládába egy hirdetésre adott válaszként. Ennek legfőbb oka a cégek által előszeretettel használt automatikus ,,jelölt követő rendszer" használata, melynél elvárás, hogy az álláskereső az önéletrajzot online töltse fel. Raádásul a vállalatok többsége manapság már nem is ad meg fizikai címet, melyre a pályázatot el lehetne küldeni" - mondta Jaime Klein (az Inspire Human Resources tanácsadó cég alapítója, New York).

Gyakori hibaként tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a jelöltek az állásinterjúra nem hoznak magukkal kinyomtatott Cv-t, feltételezve, hogy a HR-esnél úgyis lesz kéznél egy példány, vagy a számítógépen meg lesz nyitva a dokumentum. Kutatások bizonyítják, hogy az átlagos interjúztató kevesebb, mint 1 percet tölt a CV tanulmányozásával a beszélgetés kezdete előtt, így egy papír alapú resumé átnyújtásával jó pontot szerezhetünk" - tette hozzá.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És akik szerint nincs értelme kinyomtatni:

Shikha Arora (az SAP senior toborzási szakértője, Ázsia, Szingapúr)

"Az idén év elején kaptam egy csomagot postán, amelyben egy gondosan lezárt borítékban egy kinyomtatott CV-t találtam. Ebben az elektronikus világban valaki pénzt költött bélyegekre, borítékra és kézbesítésre, csakhogy elküldje nekem az önéletrajzát. De mégsem voltam lenyűgözve, az első gondolatom ez volt: 'ki tesz ilyet?' Számomra a papír alapú resumé nem lehet a kapcsolatfelvétel első lépése, és ennek egyszerű oka van. Ha nincs meg elektronikusan a CV, akkor nem lehet online rákeresni, márpedig ha nem lehet a weben megtalálni, akkor gyakorlatilag nem létezik. Ennek ellenére az interjúztatás során használok kinyomtatott önéletrajzot, ilyenkor egy-egy részhez az adott jelöltre vonatkozó megállapításaimat jegyzetelem le, emlékeztetőül."

Natalie Murray (a Demonware Inc technikai toborzója, Vancouver, Brit Kolumbia)

,,Minden a globális hozzáállásról szól. A high-tech és digitális szórakoztatás területén dolgozó toborzóként és karrier coach-ként egyértelműen az elektronikus CV-t és portfóliót támogatom. A globális világban a cégek HR-esei sok esetben egymástól eltérő földrajzi területen dolgoznak, az információ akadálymentes és gyors megosztása éppen ezért elengedhetetlenné vált. Minél könnyebbé teszi ezt számomra egy jelölt, annál jobb. Az elektronikus CV, mint elvárás ráadásul arra ösztönzi az álláskeresőt, hogy hozzon létre egy kreatív online szakmai oldalt, legyen az a közösségi médián vagy személyes blogon. Nem sokszor találkozom kinyomtatott önéletrajzzal, ha mégis, akkor kérek az illetőtől elektronikus változatot is."

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, CV, állásinterjú, nyomtatás, karrier, pályázat, önéletrajzírás

Szemlézte: Fogas Krisztina