Milyen képzés kell a HR-esnek?

2009. augusztus 10. Forrás: Profession.hu - Durbák Ildikó

Hasznos: - + Nyomtat
Korábban egy HR-munkatársat kereső álláshirdetésben nem kötötték ki, hogy szakirányú végzettsége legyen a jelentkezőknek - nem is igen követelhették meg, ugyanis akkor még alig volt ilyen oktatás. Mára azonban kezd megváltozni a helyzet: rengeteg egyetemen, főiskolán - de még néhány szakképző intézetben is - kitanulható a szakma. Ám ennek ellenére egy bölcsész vagy pszichológus is alkalmas lehet a feladatra.

Önnek ajánlott állások

Ha egy diák tisztában van azzal: nem biztos az elhelyezkedése például tanárként, ám mégis vállalja, hogy elvégzi az egyetemet, akkor is kínálhatnak majd a cégek olyan állást neki, amely megfelelő lesz számára. Egyes személyügyi igazgatók szerint a HR szakmához gazdasági végzettség szükséges, mások a gazdasági és jogi kombinációra, néhányan pedig a HR diplomára esküsznek.

A Pécsi Tudományegyetem indított először Emberi erőforrás tanácsadó mesterszakot tavaly, és akkor rekord jelentkezőszámot könyvelhettek el. "A számok alapján úgy tűnik, a korábbi - országosan ismert és elismert - humán szervező szak méltó folytatásra talál, a pécsi Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar a HR szakma meghatározó műhelye marad a jövőben" - derült ki a kar közleményéből.

Az Emberi erőforrás tanácsadó szakon rekord jelentkezőszámot könyvelhettek el.

A pszichológia megfelelő alap

A pszichológia a rendszerváltoztatás előtt "elnyomott" tudomány volt, a népszerűsége, presztízse mostanra állt helyre. A túljelentkezés miatt azonban nem biztos, hogy a leendő lélekgyógyászok állást is fognak szerezni. Juhos Andrea, a DBM Magyarország tanácsadó cég ügyvezetője szerint két lehetőségük van: dolgozhatnak klinikai pszichológusként - amely az egészségügy bizonytalan helyzete miatt nem túl jó perspektíva, vagy "betörhetnek" a versenyszférába. Egy pszichológiát végzett szakember a HR területén is dolgozhat. Csak éppen meg kell küzdeniük az álláshelyekért az emberierőforrás-szakemberekkel.

"Egy diploma megszerzése nem jelent végleges pályaválasztást, az alapképzettséghez képest más területen is el lehet helyezkedni. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyien dolgoznak bölcsész diplomával az üzleti életben trénerként, HR-esként, üzleti szolgáltató központban, fejvadászként vagy éppen karriertanácsadóként" - tette hozzá. Juhos Andrea maga is angol szakon végzett, és bölcsészként csöppent bele az üzleti világba. Előbb fejvadászként választotta ki az üzleti élet vezetőit, tíz éve pedig karriertanácsadóként és felsővezetői trénerként (coach) segíti a menedzsereket.

A kiváló angoltudás belépőt jelenthet

A tanácsadó nagy problémának tartja, hogy sok egyetemista, főiskolás elhanyagolja a nyelvtudás fejlesztését, ugyanis ez az egyik legfontosabb tényező nemzetközi és egyre több magyar cégnél. Emellett fontos a személyes képességek fejlesztése és a munkatapasztalat szerzése. Javítja a hallgatók elhelyezkedését, ha minél többet kóstolnak bele a munka világába, ha külföldön is kipróbálják magukat.

A kiváló angoltudás belépőt jelenthet

A személyes képességek - például kommunikáció, előadói készség, a meggyőzőerő, a szervezés, asszertivitás - pedig olyan kezdeményezésekkel is fejleszthetőek, mint például főiskolai rendezvények szervezése, diákönkormányzat munkájában való részvétel, önkéntes munka, tartalmas szakmai gyakorlat egy jó nevű cégnél.

Az álláshirdetésben már kérik HR végzettséget

A Profession.hu oldalon a HR-állások nagy részénél megkövetelik a szakirányú diplomát. Például az egyik vállalat a hirdetésében és HR-, műszaki vagy gazdasági végzettségű jelentkezőket vár, a bölcsészeknek itt már nem nyílik meg az érvényesülés felé vezető út. A néhány éves gyakorlat miatt érteniük kell a toborzáshoz, az interjúztatáshoz, a teszteléshez, a fejvadászathoz, a cafetéria-rendszerhez és tudniuk kell, hogyan tartsanak tréninget.

Fotó: profimedia.hu

- Profession.hu

További cikkek a szakmákról
További cikkek a szakmákról
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Az anyagmérnök: az ipar séfje

2018. augusztus 10.
Egy töretlen népszerűségnek örvendő mérnöki terület, amelyre számtalan iparágban szükség van. Lássuk a szakma részleteit! Bővebben

-

A nyerő vendéglátósok 5 titka

2018. július 25.
A vendéglátás a nyári munkák közül talán a legnépszerűbb, de vannak, akik számára egyenesen a hivatást jelenti. Lássuk, kinek való igazán! Bővebben