Centik, orrok, sasszemek: furcsa munkahelyi elvárások

2018. május 16. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Vannak munkahelyek, ahol a nyelvismeret és a diplomák helyett egészen más követelmények elé állítják a jelentkezőket.

Önnek ajánlott állások

A parfümkészítés mesterei például többezer illatról raktároznak elméjükben tudást: míg mi egyszerű halandók körülbelül párszáz illatot vagyunk képesek kisebb-nagyobb ügyességgel felismerni, ők képesek az adott illatokat akár évekhez kötni, vagy egyes gyümölcsökből többtucatnyi alfaj illatát felidézni és kiválasztani. A szakma szűk és viszonylag kevesen képesek ilyen szenvedéllyel érdeklődni az illatok iránt, ezért a képzést is kicsit úgy kell elképzelnünk, mint egy titkos társaságot, ahol évente 10-12 új parfümőr "születik". Mi kell ahhoz, hogy Orrá váljunk? A híres hazai parfümőrök, Minya Viktória és Zólyomi Zsolt is arról meséltek több interjúban: gyerekkoruk óta központi szerepe volt az illatoknak az életükben, Viktória például a frissen vágott fű illatát próbálta meg tartósítani, Zsolt pedig ókori városok kövei körül próbálta kiszimatolni a történelmi múltat. Az ügyes szaglóreceptorok mellett szükség van még a memóriánkra, egy nagy adag kompozíciós készségre és a képzés tandíjára is: évente kicsivel több mint 4 millió forintra. Persze nem muszáj nagyban kezdeni, magunk is kipróbálhatjuk az illatok varázslatos világát: egyre több egynapos parfüm workshop és illattúra várja az érdeklődőket - bár egy igazi, klasszikus parfüm néha egy-másfél éven keresztül készül, már egy ilyen egynapos kóstoló is érdekes élmény lehet, és ki tudja, hátha pont belőlünk lesz a következő legendás parfümőr!

Ha nem az igazi a szimatunk, akkor lehet, hogy az utazással érdemes próbálkozni: de jó lesz, ha odafigyelünk pár apróságra! Légiutaskísérőként el kell érnünk legalább 212 centimétert kinyújtott kézzel -ez a tárolók és a biztonsági berendezések működtetése miatt fontos-, és fel kell készülnünk mindenféle vészhelyzetre, ami egy repülés közben felmerülhet: ide értve a szülő nőket, a vízbe zuhanást, és az állatok szállítását is - ez utóbbi főleg a Közel-Keleten gyakori, ahol az utasoknak már szinte fel sem tűnik, ha sólyom ül a szomszéd székben. Időben szólunk: a kiképzés elméleti része után jön a gyakorlat, melynek egyik fontos eleme az is, amikor a légiutaskísérők jeges vízbe csúsznak a vizes mentés gyakorlásához. A legnagyobb légitársaságok még a női kollégák által kötelezően használt rúzs színét és márkáját is meghatározzák, sőt az is kikötés több társaságnál, hogy milyen fülbevalót (gyöngy, kristály vagy gyémánt) hordhat a munkatárs.

 
 

Ha a repülés tetszik ugyan, de inkább kozmikus sebességre váltanánk, jelentkezzünk űrhajósnak! A NASA követelményei között szerepel 1000 repült óra vagy 3 év, a kutatási területen releváns munkatapasztalat, ráadásul egy ideje szemüvegesek is jelentkezhetnek! Végre megdőlt tehát az évtizedes mítosz, hogy csak eredeti sasszemmel lehet űrhajózni. A magasságra vonatkozó megkötés viszont még mindig él: 157 és 190 cm között van csak esélyünk - talán ezért is kevés a híres kosárlabdás űrhajós... A kifogástalan egészségi állapot, tökéletes vérkép és vérnyomás, káros szenvedélyektől való tartózkodás pedig olyan dolgok, amiket talán nem is kell külön kiemelnünk - ami viszont szintén nagyon fontos, az a jó tűrőképesség és kitűnő lelki egészség. A küldetések gyakran nyúlnak hosszúra, a társaság viszont csupán maroknyi, a szeretteink - és a teljes emberiség - pedig a messzi távolban van. Ezt a fajta elszigeteltséget csak igazán stabil lelkiállapotú emberek bírják - és néha még ők sem könnyen. Persze még így is megéri: a hihetetlen élményeken és hasznos munkán kívül a fizetés sem mellékes, több mint 18 millió forintnak megfelelő dollár évente.

 

- Profession.hu

További cikkek a szakmákról
További cikkek a szakmákról
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Akik a weboldalakat álmodják

2018. május 25.
Vajon hogyan lesz egy kreatív ötletből jól használható weboldal vagy applikáció? Webdesigner interjúalanyunk beavatott minket a szakma kulisszatitkaiba. Bővebben

-

Sosincs késő kitanulni álmaink szakmáját és váltani!

2018. május 25.
Van, aki már általános iskolában pontosan tudja, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, de talán többen vannak, akik több éves munkatapasztalat után találnak rá álmaik munkájára. De, ahogy a mondás is tartja: jobb későn, mint soha… Bővebben