Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre többen vannak, akik nem kívánják letenni a garast a gyereknevelés vagy karrier kérdéskörében, és a GYED-ről visszatérve, kisgyerek mellett is szeretnének kiteljesedni a hivatásukban. Ez ma már nem ördögtő való eretnekség, hiszen a szakpszichológusok is egyöntetűen hangoztatják, a gyermeknek is akkor a legjobb, ha édesanyja önmagaként is kiteljesedhet, és megtalálja a helyes arányokat a család és az önmegvalósítás kényes egyensúlyában.

Sokszor szembesülnek azonban a kismamák a gyanakvással, az előítéletekkel, hiszen a köztudatban elterjedt, hogy a kisgyerek olykor megbetegszik, sietni kell hozzá haza, rengeteg időt és energiát emészt fel a gondozása. Ez nagyrészt így is van, azonban, ahogy szakértőnk, a foglalkozás-pszichológusként tevékenykedő Zsuzsanna is mondja, a gyerekvállalással kifejlődő, addig talán rejtett készségek, képességek és tulajdonságok előnnyé is kovácsolódhatnak.

Időakrobaták

Zsuzsanna szerint nem elhanyagolható tény, hogy a kismamák sokkal jobban zsonglőrködnek az idejükkel, olyan feszes időbeosztást tudnak produkálni és betartani, ami a munkavégzés során is előnyükre válik. A másik nagy előnyük, hogy sokkal jobban megbecsülik a lehetőségeket, ha esélyt kapnak a munkaerőpiacon, mint a sokszor kényszerpályán lévő alkalmazottak.

Szakértőnk persze nem hallgatja el a tényt, miszerint a kisgyermekes anyukák nehezebben alkalmazkodnak a kötött munkaidőhöz és a túlórákhoz egy-egy cégnél, de a mai világban már számos megoldás létezik ennek áthidalására. Részmunkaidős feladatok ellátásában, otthonról végezhető munkában, illetve úgynevezett atipikus foglalkoztatásban teljes és hasznos munkaerők lehetnek, akiknek ráadásul a munka egyfajta kiegyensúlyozó ballasztként szolgál az élethelyzetükben, tehát a lelkesedésükkel sem lesz probléma.

Gyermek és karrier

Közös érdekek

A szakpszichológus szerint a kismamák számára a legtöbb lehetőség a távmunkában és a részmunkaidőben betölthető feladatok körében adódik. Ilyen lehetőségek rendszerint az IT-világban, az ügyfélszolgálatokon, esetleg call-centerekben és adminisztratív munkakörökben adódnak.

Egyre több vállalat ismeri fel a kismamákban rejlő potenciált, valamint azt, hogy egy velük való együttműködés a cég számára is tartogat előnyöket. Ezen a téren határozott előrelépés figyelhető meg a piacon, egyre több cég hirdeti magát családbarát munkahelyként, annak minden kölcsönös előnyével. Sok esetben vezetik be a meghatározott törzsidőn kívüli rugalmas időbeosztás lehetőségét, ugyanis nem az a lényeg, hogy a helyszínen gyönyörködhessenek a munkatársak pirospozsgás ábrázatában, hanem, hogy a munka el legyen végezve.

Zsuzsanna szerint az álláspiacra visszatérni kívánó kismamáknak érdemes csokorba gyűjteni ezeket az érveket, és az interjúkon érvelni velük. Hiszen amennyiben a munkáltató azt látja, hogy kölcsönösen előnyös feltételek alakíthatók ki a felek között a konok beidegződések újragondolásával, hajlandóbb lesz komolyan venni a kisgyermekes munkavállalót is.

A gyermekágy mellől is érdemes rendszeresen ellátogatni a Profession oldalára, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

Készítette: Papp Sándor

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala