Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelölteket interjúztatni egy pozícióra összetett feladat és egyszerre több készséget kell mesterien használnunk. „Egyfelől intuitív, vagyis ösztönös, másfelől előkészületeket igényel. Folyamatosan figyelni kell a jelölt által mondottakat, közben pedig értelmezni és következtetéseket levonni az elhangzottakból az alapján, hogy mi a követelmény az adott pozícióban” – mondta el Enikő, aki senior HR partnerként immár 7 éve erősíti egy győri szállodalánc HR osztályát.

Enikő szerint az interjúztatással járó stresszt igen hatékonyan csökkenthetjük, ha figyelembe vesszük az alábbi két dolgot:

„Az állásinterjú végső soron egy beszélgetés, melynek meghatározott célja van, tehát lazítsunk. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak és összeszedettebbnek fogunk tűnni, és ráadásul levesszük a jelölt válláról is a nyomást. Legyünk nyitottak arra, hogy visszakérdezzünk, reagáljunk, kommentáljuk a jelölt által elmondottakat, és bizonyos időközönként foglaljuk össze saját szavainkkal azt, ami elhangzott. Röviden: viselkedjünk úgy, mint egy normál beszélgetés során és legyünk felszabadultak.”

„A másik dolog, amely az elmúlt évek során kikristályosodott számomra, az az, hogy a jelöltek múltbéli viselkedéséből igen nagy hatékonysággal lehet következtetni a jövőbeli viselkedésre. Tudom, hogy sok HR szakember ezt az előítélet egy formájának tartja, de tudomásul kell venni, hogy az, ahogyan a jelölt a múltban döntéseket hozott, ahogyan másokkal bánt, vagy ahogyan problémákat oldott meg, jól mutatja, hogyan fog reagálni hasonló helyzetekben a jövőben. Figyeljük meg a lelkesedését témák iránt. Ebből következtethetünk arra, hogy van-e az illetőben vezetői potenciál, illetve mennyire képes arra, hogy önmagát motiválja."

Hogyan legyünk jó interjúztatók?

A szakértő szerint már az is sokat segít a tudatos állásinterjúztatásban, ha a beszélgetés előtt átfutjuk az alábbi listát.

1. Legyen tiszta képünk arról, hogy milyen egy ideális jelölt

Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy kit is keresünk. Folytassunk előzetes mini kutatást és beszélgessünk olyanokkal, akik az adott pozícióban dolgoznak. A jelölt nagy valószínűséggel konkrét kérdéseket fog feltenni felelősségi körökről, vagy arról, hogy hogyan fog kinézni egy átlagos napja. Ezeket meg kell tudnunk válaszolni a hitelesség érdekében.

2. Ne ragadjunk le az álláshirdetésnél

Figyeljünk rá, hogy a felvételi ne abból álljon, hogy a hirdetésben felsorolt készségek meglétét húzogatjuk ki egy listáról. Adott esetben a vállalati kultúrába való beilleszkedés sokkal fontosabb lehet, ezért próbáljunk magáról az emberről egy általános képet kialakítani.

3. Gondoljunk az üzleti célokra és a stratégiára

Mi a valódi oka annak, hogy új embert szeretnénk felvenni? Milyen hiányt szeretnénk betölteni, vagy milyen üzleti célt próbálunk ezzel elérni? Nézzük a nagyobb célokat, beleillik ebbe az új jelölt? Benne van az a fejlődési potenciál, amit hosszú távon remélünk?

4. Kérdezzünk rá a befolyásra

Sokszor a leendő munkatársnak csapatban kell dolgoznia, ezért kérdezzünk rá egy olyan esetre, amikor meggyőző képessége volt a döntő abban, hogy egy adott ötletét megvalósították. Csoporton belül változhat a dinamika, így nem mindegy, kinek milyen a befolyása. A befolyás akár iparágon belül is döntő lehet, például az illető olyan kapcsolatrendszerrel rendelkezhet, ami ajtókat nyithat meg a vállalat számára.

5. Kérdezzünk rá a váltás körülményeire

Miért hagyta ott az előző munkahelyét az illető? A váltás magyarázata rengeteget elárul arról, hogy a jelölt mennyire látja reálisan saját helyzetét, illetve hogyan tekint a megpályázott állásra.

 

Ha még keressük a megfelelő munkatársakat, a Profession.hu csapata lehet segítségünkre egy adott pozíció optimális jelöltjeinek kiválasztásában, legyen szó a legifjabb korosztály tagjairól, vagy tapasztaltabb munkavállalókról. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Ráadásul adatbázisunkban több százezer önéletrajz is rendelkezésre áll, amely naponta közel 400 további önéletrajzzal bővül!



Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala