Ennyi orvos hagyta el idén az országot

Immáron 8. éve makacsul tartja magát a megállíthatatlannak látszó trend: bőven több magyar orvos hagyja el évente az országot a jobb megélhetés reményében, mint amennyien kikerülnek az egyetem padsoraiból - írja a Magyar Nemzet. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ legfrissebb adatai szerint az idei év első fél évében 912 egészségügyi dolgozó, ebből 415 orvos számára állított ki az intézmény a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolványt.

A hazai egészségügyi intézményeket elhagyó dolgozók legkedveltebb célországa az Egyesült Királyság, amit Németország, majd Ausztria követ. Az idén 229 egészségügyi dolgozó, ebből 111 orvos vállalt az Egyesült Királyságban munkát, míg Németországban 220-an, ebből 93 orvos, Ausztriában pedig 106-an, ebből 42 orvos próbált szerencsét.

Az idei év első fél évében a 25-29 éves korosztályból vándoroltak ki a legtöbben, összesen 199-en, ebből 102 orvos. A 30-34 éves egészségügyi dolgozók közül 191-en hagyták el az országot, ebből 107 orvos próbálja ki szaktudását az ország határain túl. Az életkor előrehaladtával ez a szám folyamatosan csökken, a 35-39 éves korosztályból 172 egészségügyi dolgozó, ebből 78 orvos gyógyít külföldön.

Ennyi orvos hagyta el idén az országotA Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak orvosoknak.

Ennyi orvos hagyta el idén az országot

Bátrabbak a nők és a belgyógyászok

Érdekes, hogy a 912 egészségügyi dolgozó közül, úgy tűnik, a nők bátrabbak: az idei év első fél évében 567 nő választotta inkább a kinti munkát. Ami a szakképesítést illeti, a 912 egészségügyi dolgozóból 415 orvos, 114 fogorvos, 33 gyógyszerész, 259 ápoló, 8 szülésznő, 83 egyéb dolgozó hagyta el az országot a jobb megélhetés reményében.

Ennyi orvos hagyta el idén az országotÁpolók ilyen munkalehetőségek közül válogathatnak.

Ennyi orvos hagyta el idén az országot

A belgyógyászok a legelégedetlenebbek a hazai viszonyokkal, idén 38-an kaptak hatósági igazolványt. Őket a sebészek és az aneszteziológusok követik, 24-24-en távoztak az országból, háziorvosok pedig 23-an.

A távozók száma meghaladja a végzőkét

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem az a lényeg, hogy a statisztikai adatok szerint valamelyest csökkent az orvoselvándorlás - míg 2012-ben 1108, addig 2013-ban 955, 2014-ben pedig 948 orvos kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt -, hanem az, hogy a távozók száma még mindig meghaladja a végzőkét.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kifejtette: még akkor sem vagyunk kisegítve, ha ez a két szám nagyjából megközelíti egymást, ugyanis a frissen végzett, de még kellő tapasztalattal nem rendelkező és a már egy ideje praktizáló, külföldön munkát vállaló szakorvos között óriási különbség van.

Az elnök szerint rettenetes a probléma: napról napra súlyosbodik az egészségügy helyzete és a betegellátás szakmai minősége. Mint mondta: Magyarországon a jó szintű egészségügyi ellátás szerencse dolga, ami nem újdonság, és bár hiába mutatkozott némi remény 2012-2013-ban a változásra, a lassan megindult bérfelzárkóztatás sajnos hamar meg is torpant. Éger István szerint a 2016-os költségvetés eddig megismert számai "brutálisan" rontják a kilátásokat, és erősítik az orvostársadalom kiábrándultságát, ugyanis a költségvetés jövőre sem ígér további bérfelzárkóztatást.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, orvos, egészségügy, elvándorlás