50 ezer fiatalt készíthetnek fel a munkavállalásra

2015. február 19. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

Több mint egymilliárd forint jut az idén az Erasmus+ Ifjúsági Programra, amely a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzését segíti, fejleszti a kulcskompetenciáikat és ezáltal bővíti a munkaerő-piaci lehetőségeiket.

Az Erasmus+ európai uniós együttműködési program, amely az oktatást, a képzést, valamint az ifjúsági területet és a sportot is magába foglalja. Az Ifjúsági Program összesen hét korábbi európai uniós programból született a 2014-2020 közötti támogatási ciklusra. Erre a célra a tagállamok számára összesen 14 milliárd eurós keretösszeg áll rendelkezésre a hétéves időtartamban - ismertette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

A korábbi hétéves támogatási ciklushoz képest kifejezetten az ifjúsági programokra 40 százalékkal több jut, Magyarországon ez éves szinten mintegy 1,3 milliárd forintot jelent. A tárca számításai szerint a támogatással évente 7 ezer, a költségvetési ciklus 7 éve alatt pedig mintegy 50 ezer fiatal tud részt venni a programokban.

A cél az, hogy a fiatalok nemzetközi tapasztalathoz jussanak akár hazai környezetben, akár külföldön. A program a fiatalok egyéni mobilitását és az ifjúsági szervezetek közti tapasztalatcserét egyaránt szolgálja - mondta az államtitkár.

Felkészít a munkavállalásra

Az ifjúsági terület három alcsoportja közül kiemelte az egyéni tapasztalatszerzést szolgáló programokat, köztük az ifjúsági csereprogramot. Ennek a lényege, hogy minimum 5 partnerországból érkező fiatalok adott témában - legyen az mezőgazdasági, művészeti, ifjúságpolitikai vagy akár vállalkozási - egymással tapasztalatot cserélnek. Ugyancsak jelentős az európai önkéntes program, amelyben évente mintegy félezer magyar fiatal vesz részt.

Az ifjúsági terület másik alcsoportját a nemzetközi partnerséget segítő programok képezik, amelyben fiatalokat segítő szervezetek léphetnek kapcsolatba egymással, harmadik pillére pedig a strukturált párbeszédet elősegítő programokból áll, amelyekkel a fiatalok és a döntéshozók párbeszédéhez nyújtanak támogatást.

Máté Gergely a programiroda megbízott igazgatója az egyéves Erasmus+ programról elmondta: annak céljai az európai ifjúsági stratégiával összhangban vannak, ami azt jelenti, hogy fejlesszék a fiatalok kulcskompetenciáit és ezáltal elősegítsék, hogy jobbak legyenek a munkaerő-piaci lehetőségeik, továbbá erősítsék a fiatalok aktív társadalmi részvételét.

A Profession.hu-n ilyen pályakezdőknek szóló állásokat találhatunk!

A programok a fiatalok aktív részvételével valósulnak meg, a pályázó szervezetek csak koordináló szerepet töltenek be. A program rugalmas, a társadalmi szervezetek mellett akár közintézmények, vállalkozások is részt tudnak venni benne.

A hátrányos helyzetűek segítése

Máté Gergely külön megemlítette a hátrányos helyzetűek segítését, felhívva a figyelmet arra, hogy a korábbi támogatási ciklusban a résztvevők 40 százaléka hátrányos helyzetű volt. Úgy vélte, a változatos programok hozzásegíthetik a fiatalokat többek közt egy önkéntes szolgálat révén ahhoz, hogy először munkatapasztalatot szerezhessenek, nyelvet tanulhassanak, majd visszatérve megszerezhessék első munkahelyüket.

Önnek ajánlott állások

Farkas Péter, Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott főigazgatója elmondta, az Erasmus+ program a legjelentősebb mobilitási program, nemzetközi együttműködési, szervezetfejlesztési lehetőség.

A támogatásra alapvetően szervezetek pályázhatnak. Idén a február 4-én zárult határidőre 162 pályázat érkezett, további pályázatok benyújtására idén még két határidő: április 30., majd október 1. áll rendelkezésre.

Szemlézte: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: pályakezdő, fiatal, külföld, tapasztalat, önkéntes, munkaerőpiac, kompetencia, pályázat

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu