Több bért akarnak a közszolgák

2014. november 18. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

A közszféra dolgozóinak átlagosan -10 százalék a bérhátránya a versenyszféra alkalmazottaival szemben.

Jelenleg a bérfeszültség a közszféra legnagyobb problémája, és amíg ez meg nem oldódik, addig hiába vannak a fiatalokat a közszférába csábító speciális állásbörzék, családbarát munkahelyek vagy éppen életpálya modellek, a helyzet érdemi javulása nem várható - ez volt az első "A közszolgálatok a fiatalok szemszögéből" című konferencia tanulsága tavaly.

enlightened A közszféra állásajánlatait itt találjuk!

Tarthatatlan helyzet alakult ki Magyarországon a fizetések tekintetében. A magyar bérek vásárlóereje mindössze 60 százaléka az Európai Unió átlagának és bár a nettó átlagbér 150 ezer forint körül mozog, a munkavállalók kétharmada ennél kevesebbet keres. Jelenleg 4 millió ember él a létminimum alatti jövedelemből, ebből 1,3 millió úgy, hogy dolgozik - olvashatjuk a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozatásnak (SZEFIT) az idei konferenciájuk kapcsán kiadott közleményéből.

"A BÉRkérdés már LÉTkérdés" címet viselő, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával megvalósuló szombati konferenciáján SZEFIT megvizsgálta a magyar közszféra helyzetét.

A közszféra dolgozói még az átlagnál is rosszabb helyzetben annak. Átlagosan -10 százalék a bérhátrányuk a versenyszféra dolgozóival szemben és ez a szám magasabb végzettség estén még tovább növekszik.

Önnek ajánlott állások

Az egyes területeknek külön-külön juttatott emelések és pótlékok nem oldották meg az immáron 7 évre - és a tervek szerint továbbra is - befagyasztott bértábla problémáját. Mára a közalkalmazotti bértábla mintegy felét lefedi a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Egyes területeken a munkavállalók 76,3 százaléka kevesebbet keres, mint a 2013. évi létminimum, azaz 87 510 forint.

Ennek fényében a SZEFIT érdemi párbeszédet és megoldást szeretne a bérhelyzet rendezésére. A véleményük szerint a követelések fedezete megvan, hiszen ma is sok olyan kiadás van, amely sokkal kevésbé fontos, mint a bérek rendezése, illetve könnyen megteremthető például egy igazságosabb progresszív jövedelemadó visszavezetésével.

Szemlézte: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: közszféra, fizetés, bér, munkahely

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu