Állást is kapnak a szakmunkástanulók a Mercedesnél

2014. április 30. Forrás: MT

Hasznos: - + Nyomtat

Mintegy 100 ezer diák vesz részt a szakmunkásképzésben Magyarországon, akik közül 50 ezren a német mintára bevezetett duális szakképzésben tanulnak. A Mercedes állást is kínál a tanulóinak.

Az idén mintegy 22 ezer hallgató végez a duális szakképzés keretében - közölte Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgatója Kecskeméten, a Mercedes-Benz oktatási központjában. A főigazgató szerint a duális szakképzés új rendszere azért jó, mert ingyenes, gyakorlatias, a munkahelyekhez kapcsolódó, esélynövelő, a fiatalok versenyképes tudást, és biztos munkahelyet szerezhetnek.

A duális szakképzést talán a végzős kecskeméti diákok népszerűsíthetik a legeredményesebben, akik most ennek a képzési formának köszönhetően biztos munkahelyhez juthatnak - hangsúlyozta a Komáromi Róbert.

28 diák tanult a Mercedes-Benz gyárában

Németh Ákos, a Mercedes-Benz oktatási és képzési igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. öt éve, 2009-ben hozta meg stratégiai döntését a duális szakképzés bevezetéséről.

A 3 éves szakképzésben idén 28 tanuló végez mechatronikus karbantartó, gépjármű-mechatronikus és járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó szakmában. A szakmunkásvizsgát követően minden tanuló álláslehetőséget kap a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban.

A Profession.hu-n a Mercedes-Benz ilyen állásokat kínál.

A folyamat azonban itt nem áll meg: a Mercedes-Benz támogatja a végzett diákok további tanulmányait is, hiszen a tanulóknak esti képzés keretében lehetőséget biztosít az érettségi vizsga megszerzésére. A képzési igazgató fontosnak nevezte, hogy sikeres érettségi után a diákok a duális főiskolai képzésben is részt vehetnek. A 28 végzős diákból 24-en jelezték, hogy a vállalat által támogatott gimnáziumi képzésben részt akarnak venni - tette hozzá.

Önnek ajánlott állások

Németh Ákos arról is tájékoztatott, hogy a 38-40 szakképzési helyre 220-230 tanuló jelentkezik, a lemorzsolódás minimális, mert a három évvel korábban indult 34 tanulóból 28-an végeznek.

Visszaállítanák a fizikai munka becsületét

Parragh László, a a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a kamarák már régóta szorgalmazták a duális szakképzés bevezetését a gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

A kamara határozott elképzelése az, hogy a német-osztrák modellt szeretné másolni, ahol a teljes életpálya, a továbbtanulás lehetősége is biztosított - tette hozzá. Parragh László fontosnak nevezte a fizikai munka becsületének a visszaállítását.

Szemlézte: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: fizikai munka, szakmunka, szakképzettség, álláskeresés, szakképzés

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu