Tiltakoznak a kötelező vizsga ellen

2013. április 05. Forrás: Népszapadság

Hasznos: - + Nyomtat

Vagyonvédelmi szakemberek, szak- és érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a vagyonőrök kötelező továbbképzése és vizsgáztatása ellen.

A még tavaly elfogadott törvény értelmében "az év végéig minden személy- és vagyonőri igazolvánnyal rendelkező munkavállalónak és vállalkozónak speciális tanfolyamon kell részt vennie, majd a végén sikeres záróvizsgát tennie". A jogszabály ugyanakkor azt is kimondja, hogy "a rendészeti feladatokat ellátó személyek ötévente kötelesek képzésen és az ezt követő vizsgán részt venni".

Aki a határidőre nem teszi le az esedékes vizsgáját, annak azonnali hatállyal bevonják a vagyonőr igazolványát, ami egyet jelent a munka elvesztésével - írja a Népszabadság.

Országosan mintegy 80 ezer vagyonőrnek kellene az év végéig munka mellett elvégezni a pár napos tanfolyamot (lehet távoktatás keretében otthon, egyedül is elsajátítani a tananyagot), majd sikeres vizsgát tenni. Elvileg már márciusban meg kellett volna hirdetni az első tanfolyamokat, ám az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag semmi nem történt.

A lap információi szerint ennek az az oka, hogy a Belügyminisztérium illetékes osztálya még mindig nem írta alá a tanfolyam tanrendjét. Márpedig ahhoz, hogy teljesüljön a tárca elvárása, hogy tudniillik, Záhonytól Hegyeshalomig az ország minden pontján ugyanazokat az ismereteket oktassák a vagyonőröknek, szükség volna az egységes tanrendre és követelményrendszerre. Ez állítólag már elkészült, csak a szaktárca illetékese még nem írta alá - írja a napilap.

A tanfolyamokat és a vizsgáztatást a tárcával közösen szervező és bonyolító Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara nem tudja ennek okát, azt azonban megerősítette, hogy a késlekedés máris egy hónappal megrövidítette a 80 ezer vagyonőr továbbképzésére szánt időt. A Népszabadság tárcához közel álló forrása szerint apró pontosításokat kell végrehajtani a tervezeten, amit valószínűleg egy külső céggel végeztetnek majd el félmillió forintért. Ezt az információt azonban nem erősítették meg.

Önnek ajánlott állások

A kialakult helyzet (miszerint már egy hónapja szervezni kellene a tanfolyamokat és a vizsgákat, de még semmi nem történt), felélesztette azoknak a reményeit, akik eddig is hevesen ellenezték "a biztonsági őrök törvényileg előírt újravizsgáztatását". A lap szerkesztőségéhez is eljuttatott tiltakozások aláírói szerint a tanfolyamért és a vizsgáért fizetendő valamivel kevesebb, mint 12 ezer forint egyszerű sarc, amiért a vagyonőrök nem kapnak semmit.

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Független Szak- és Érdekvédelmi Szervezet szerint a kormánynak a szakképzési vagy a foglalkoztatási alapból kellett volna finanszírozni az amúgy is köztudottan alulfizetett, sok helyen részben vagy egészben feketemunkára kényszerített vagyonőrök továbbképzésének és vizsgáztatásának költségeit.

Többen kifogásolják azt is, hogy a jogszabály a kamarát jelölte ki (a BM-mel közösen) a tanfolyamok és a vizsgák lebonyolítására, noha a vagyonőröknek alig több mint a harmada kamarai tag. Szerintük ezt azokra a vállalkozásokra kellett volna bízni, amelyek eddig is képezték a vagyonőröket. Ám az új szabályozással a kormány a vagyonőröket évek óta képző cégek között is rendet szeretne vágni.

A tiltakozóknak írt megértő és udvariasan elutasító levelében a minisztérium rendre arra emlékeztetett, hogy a törvény már rég hatályba lépett, a továbbképzés és a vizsgáztatás célja a vagyonvédelmi szolgáltatások törvényességének, szakmai színvonalának javítása. A tárca emlékeztetett: az elmúlt években rendkívül sok panasz érkezett a tárcához (de más hatóságokhoz is) olyan vagyonőrökkel szemben, akik a jelek szerint nem tanulták meg szakmájuk szabályait, s felkészületlenségük miatt munkavégzés közben gyakran megsértik mások személyiségi jogait.

Miután az elmúlt években több, a szakmát érintő törvény is változott, a parlamenti felhatalmazással élve a tárca a szakma kifehérítése érdekében is fontosnak tartotta a vagyonőrök továbbképzését vagy inkább újraképzését. Az egyik nyilatkozó belügyi szakember szerint azok tiltakoznak, akiknek érdeke a jelenlegi rendszer fenntartása.

Szemlézte:

a Profession.hu Google+ oldala

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu