Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2013-tól a magánszemély valamennyi jövedelmére egységesen 16 százalék lesz az adó, megszűnik az évi 2,424 millió forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás), ami egyben egyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását is. Megszavazta az országgyűlés a jövő évi adótörvényt.

Maradhat a cafetéria

A munkavállalóknak akkor is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést a munkáltató, ha a munkahelyi étkezőhely külsős személyeknek is nyitva áll - elemezte az adózási salátatörvényt az Adó Online. Így az étkezőhellyel rendelkező munkáltató további havi 12 500 forinttal támogathatja munkavállalói étkezését kedvezményesen.

Korábban magasabb adókulcs vonatkozott volna a béren kívüli juttatásokra, az elfogadott törvényben ezt módosították (bár a jelenlegihez képest megemelték). Jövőre a jelenlegi 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett ezeket a juttatásokat 14 százalékos eho fogja terhelni. Az eredetileg tervezett 17 helyett tehát ,,csupán" 4 százalékponttal nő a béren kívüli juttatások terhelése.

Hegedűs Sándor, az RSM DTM adószakértője blogjában emlékeztetett: az adócsomag eredeti, ősz közepén benyújtott változatában még 27 százalékos eho szerepelt a béren kívüli juttatásokra, vagyis a jogalkotó ugyanakkora járulékteherrel illette volna a cafetériát is, mint a ,,sima" bruttó béreket.

Azt, hogy a munkáltatók a 4 százalékpontos emelkedésből mekkora részt vállalnak magukra, egyelőre a jövő zenéje - vélekedett a szakértő. Összességében azonban a cégek többségénél ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafetéria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd.

Az Erzsébet utalványból havonta 8000 forint adható kedvezményesen a munkavállalónak (az idén még 5000 forint volt a plafon). 2013-tól az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani. Az Erzsébet utalványon kívül más szolgáltatótól származó fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására feljogosító utalványok adózása ugyanolyan lesz, mint a munkaviszonyból származó jövedelemé.

   2013-ban is lesz cafetéria
Nem lesz üres a munkahelyi kantin  

A kulturális területre is kiterjesztették az adómentes természetbeni juttatási lehetőséget. Ezt 50 ezer forintig már eddig is adhatták a dolgozóiknak a munkáltatók.

Adómentesek lesznek egyes biztosítások

A nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) szabályozása az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, míg az életbiztosítások a tartós befektetési számla adózási szabályaihoz közelednek. Szintén változás, hogy míg a kockázati biztosítás (az olyan élet-, baleset- és betegségbiztosítás, amelynek sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs) munkáltató által fizetett díja adómentes lesz, a megtakarítási típusú biztosítások munkáltató által fizetett díja a díjfizetés időpontjában adókötelessé válik.

A munkáltató által a magánszemély javára megtakarítási jelleggel kötött életbiztosítások díja nem a magánszemély jövedelmeként adózik majd, hanem azután a munkáltató teljesíti az adókötelezettséget.

Rezsi, tandíj, devizahitel

Az önsegélyező pénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás értéke (az egészségpénztári hozzájárulással együtt) havonta a minimálbér 30 százaléka lehet, és az összeg a kifizetőnél 35,7 százalékos adókötelezettséget jelent majd, a munkavállalónál pedig 27 százalékos eho-t.

Az adótörvény szerint az önkéntes önsegélyező pénztári számláról is törleszthető lesz a devizahitel. Azt lehet támogatni, akinek a törlesztőrészlete a hitelszerződés aláírásának időpontját követő árfolyamváltozás következtében 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt meg. A támogatás havi összege maximum a minimálbér 15 százaléka lehet.

Emellett beiskolázási támogatás címén a felsőoktatási tandíj, a kollégiumi díj vagy az albérleti díj is elszámolható lesz majd. A támogatás éves összege gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, és az kaphatja meg, aki Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, még nem múlt el 25 éves, és önköltséges képzésben vesz részt.

A minimálbér havi összegének 15 százalékáig a rezsi (áram, gáz, víz és csatorna díja) finanszírozására is lehet támogatást adni, ám a ezt csak a rászorulók kaphatják meg.

Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6390-ről 6660 forintra emelkedik. Megszűnik az egyéni nyugdíjjárulékra vonatkozó járulékfizetési felső határ, azaz a járulékplafon. Jelenleg a havi 660 ezer forint feletti keresetek után nem kell megfizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. 2013-tól viszont a teljes kereset járulékköteles. Így tehát akik a jövőben kiemelkedően magas jövedelmet szereznek (és a teljes jövedelmük után megfizetik a járulékot), azok kiemelkedően magas nyugdíjat is fognak kapni.

A járulékplafon eltörlése és a félszuperbruttó kivezetése ellentétesen hat a magas keresetűek nettó bérére - közölte az RSM DTM szakértője. A járulékplafon eltörlésével kapcsolatban azt javasolja, hogy az esetleges bónusz- és jutalom-kifizetéseket ne hagyják 2013-ra, hanem még az idén fizessék ki.

Járulékkedvezmények

További két szociális hozzájárulási adókedvezményt vezetnek be 2013-tól: a fejlesztési adókedvezményre jogosult, szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás a beruházás üzembe helyezését követő 5 éven belül szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthet, ha bővíti a munkavállalóinak létszámát. A kedvezmény a foglalkoztatás első két évében havi 100 ezer forint bruttó bérig érvényesíthető, 100 százalékos kedvezményt jelent a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás tekintetében.

Mint arról már a Profession.hu is beszámolt: jövőre a hazai vállalkozások kutatási, fejlesztési tevékenységét szociális hozzájárulási adókedvezmény is segíti. A vállalkozások által foglalkoztatott, tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutatók után adókedvezmény érvényesíthető. Az adókedvezmény igénybevételével a bér után fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke 0 százalék, amelyet havi bruttó 500 ezer forint munkabérig lehet érvényesíteni. A kedvezményt vállalkozási kutatóhelyek vehetik igénybe.

(A további adó- és járulékkedvezmények - amelyeket a munkahelyvédelmi akcióterv vázolt fel - még nem realizálódtak törvényi szinten. A tervek szerint a gyesről, gyedről visszatérők, a fiatalok, a képzetlenek, tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén is jár majd kedvezmény.)