Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tervek szerint a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kórházi orvosok egyszerre adják be lemondásukat, hogy a kormányok ne tudják egymást kisegíteni, ahogy ez legutóbb, a szlovákiai kórházi orvosok tiltakozó akcióján történt - írta a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap nyomán a Szakszervezetek.hu.

"Megállapodtunk, hogy mind a négy országban hasonló, összehangolt akció lesz" - tájékoztatta az újságot Marián Kollár, a legfőbb szlovák orvosszakszervezet vezetője. A négy országban hasonlóak a problémák. Az orvosok elismerése sehol sem felel meg felelősségük súlyának. Amikor a szlovák orvosok felmondtak, a pozsonyi kormány azonnal érdeklődni kezdett a cseh orvosok iránt - magyarázta a lapnak Jana Vedralová, a cseh kórházi nővérek szakszervezetének alelnöke.

"Nagyon alaposan elő akarjuk készíteni az akciót. A részleteket ezért később, talán szeptember végén, október elején hozzuk nyilvánosságra" - tette hozzá Martin Engel, a legfontosabb cseh orvosszakszervezet elnöke. Szerinte a nyomásgyakorló akciónak három célja van: megmenteni az egészségügyet, mint közszolgálatot; garantálni, hogy az egészségbiztosítók az orvosi beavatkozás valós árát fizessék az egészségügyi intézményeknek; elérni, hogy az egészségügyi dolgozók átlagbére másfélszerese-háromszorosa legyen az országos átlagbéreknek.

Több frontos támadást indítanak az orvosok

A Lidové Noviny emlékeztetett: a négy visegrádi ország orvos-szakszervezetei már 2011 novemberében aláírtak egy chartát. Ez egyebek között közös tiltakozó akciók megrendezését is rögzíti.

A tízmillió lakosú Csehországban jelenleg körülbelül 48 ezer orvos dolgozik, mintegy 16 ezren a kórházakban. A cseh egészségügy éves költségvetése jelenleg mintegy 290 milliárd korona.

A cseh egészségügyi minisztérium reagálásában bírálta és alaptalannak minősítette a cseh orvosok tervezett újabb akcióját. A tárca közleménye szerint az orvosok havi bruttó átlagbére 60 ezer korona körül mozog, s az utóbbi két évben 16,2 százalékkal emelkedett. A bruttó átlagbér országosan 24 ezer korona.