Nagyon keveset dolgoznak a szlovákok

2012. június 15. Forrás: Napi Gazdaság

Hasznos: - + Nyomtat

Szlovákiában éves átlagban 1786 munkaórát dolgoznak le az emberek, ami a visegrádi országok közül a legkevesebb és 200 órával marad el a magyarországi értéktől.

Önnek ajánlott állások

Két oka van annak, hogy Szlovákiában dolgoznak a legkevesebbet a régiónkban - írja a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap nyomán a Napi Gazdaság.

Az egyik az állami ünnepek gyakorisága: 2008 és 2012 között éves átlagban 10,8 ünnep, illetve munkaszüneti nap volt, Csehországban 8,6, Lengyelországban 7,8, míg Magyarországon csak 7 nap.

A másik, hogy a négy ország közül éppen Szlovákiában a legmagasabb a termelékenység.

Robert Kicina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) igazgatója szerint a legfontosabb ipari ágazatok szereplői optimalizálták a munkafolyamataikat, ennek eredménye a kevesebb munkaóra.

A harmadik, nehezen bizonyítható tényező az úgynevezett kreatív munkaidő-elszámolás. Szlovákiában ugyanis a cégek a helyi Munka törvénykönyvének megkerülése érdekében kevesebb munkaidőt számolnak el a munkavállalóknak, cserébe valamivel magasabb bért fizetnek.

Az OECD-tagállamok átlaga a szlováknál is kevesebb, 1749 óra - derül ki a szervezet Better Life Index című kiadványából.
 

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu