Egyre több idő kell az új munkaerő kiválasztásához

2010. augusztus 26. Forrás: Profession.hu - Hajós Dániel

Hasznos: - + Nyomtat
A nyári szabadságolások időszakának a végéhez érkeztünk, amikor újra beindul a munkaerőpiac. Hadi László, a JOB Személyzeti Tanácsadó ügyvezetője - a hozzájuk érkezett megbízások statisztikáiból kiindulva - úgy véli, hogy már a gazdasági válság előtti időszak szintjének a 70%-át ostromolja a mostani állapot.

Önnek ajánlott állások

Ez mindenképpen örömteli - mondja a HR szakember, aki szerint ez a jelenség egyértelműen a munkaadói bizalom jele, ami a recesszió visszavonulásaként is értelmezhető jelenség. A munkaadók a hierarchia szinte minden lépcsőfokára keresnek munkavállalókat - mondja az ügyvezető, aki a jövőre vonatkozólag nagyon pozitív és derűlátó. Örömteli jelenségként ítéli azt, hogy a pozíciók skálája kiszélesedett, mert ez arra utal, hogy a munkavállalók bővítéseket, a termelékenységi szint növelését tervezik.

Nehezebben váltunk munkahelyet

Az elektronika, az ipari termelés szinte teljes szegmenséből érkeznek a megkeresések a humánerőforrások menedzselésére szakosodott vállalkozásokhoz. A kereskedelem, az értékesítés területe is felpezsdült, de a potenciális jelöltek nem szívesen mozdulnak el a munkahelyükről - panaszkodik Horváth Gábor személyzeti tanácsadó, aki szerint még egy kiemelt fizetés, vagy pozícióugrás lehetősége sem vonzó annyira, mint volt a válság időszaka előtt.

A céghűség általános szintjének megemelkedéséről számolt be Hadi László is, aki szerint ma már az alacsonyabb pozíciókban is jellemző, hogy még a legvonzóbb ajánlatokra sem mozdulnak meg a munkavállalók. A válságnak - a munkaadói oldaláról nézve - egy újabb pozitív hatásával szembesülnek a fejvadászok, amikor azt a választ kapják a potenciálisnak vélt jelölttől, hogy nem szívesen váltana. A munkavállalók jobban becsülik, óvják és védelmezik az állásaikat, mint korábban.
A kiválasztások - az előző időszakhoz képest és az említett okok miatt - sokszor kétszer annyi idő alatt realizálódnak - mondja Horváth Gábor.

Az őszi munkaerő-piaci szezon aktívabbnak, mozgalmasabbnak ígérkezik - véli Hadi László, aki az új tendenciákból arra következtet, hogy a határterületeken képesítést szerzett, vagy speciális végzettséggel, tapasztalattal bíró munkavállalókat fogják igazán keresni a cégek a munkalehetőségeikkel. IT, illetve műszaki menedzserek, vagy olyan mérnökök, akik kereskedelmi képzésben is részesültek, most learathatják a sok tanulásra fordított idő gyümölcsét.

- Profession.hu

További cikkek az álláskeresésről
További cikkek az álláskeresésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Gondolkodjunk pozitívan az álláskeresésről!

2018. augusztus 09.
Miért kiemelten fontos a hozzáállásunk az álláskereséshez, és hogyan kerekedhetünk felül a negatív gondolatokon? Válaszok cikkünkben! Bővebben

-

Munkavállalás külföldön: kelet vagy nyugat?

2018. augusztus 03.
Menni vagy maradni? És ha mennénk, merre induljunk? Tapasztalatok és tanácsok cikkünkben. Bővebben