Mit tegyek, ha idegen nyelven kell dolgoznom?

2010. február 11. Forrás: Profession.hu - Business Focus Kft., Durbák Ildikó

Hasznos: - + Nyomtat
A magyarok idegennyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után: a felmérések szerint igencsak elmaradunk az uniós átlagtól. Manapság már egyetlen jobb állást sem tudunk megcsípni, ha nem beszélünk valamilyen idegen nyelven. Az egyre inkább multikulturálissá váló vállalatoknál viszont nemcsak társalogni kell a kollégákkal, hanem komoly szakmai problémákat is meg kell tárgyalnunk velük - többnyire nem magyarul.

Önnek ajánlott állások

Az EU lakosainak az 56 százaléka kettő, 28 százalékuk pedig három nyelven beszél. Magyarországon a lakosság 70 százaléka csakis az anyanyelvén tud megszólalni. Kissé jobb a helyzet a fővárosiak és a fiatalabb korosztály esetében: 50 százalék alatt van a csak az anyanyelvükön beszélők aránya - áll egy uniós felmérésben. Pedig nekünk, magyaroknak nagyon nagy szükségük lenne az idegen nyelvekre, hiszen a világon senki nem érti meg a nyelvünket - nem úgy, mint például az angolt, a spanyolt vagy épp a portugált, amelyek több országban is államnyelvek.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ megvizsgálta a felsőoktatásba jelentkezőket, a tavalyi adataiból kiderült: szinte az összes felvett hallgatónak van legalább egy nyelvvizsgája. Arról azonban nem szól a fáma, hogy használni is tudják-e a nyelvet, vagy csak a papírt szerezték meg. A diploma megszerzéséhez ez elég is lehet - bár a legtöbb szakon már két középfokú "C" típusú vagy épp szakmai nyelvvizsga kell. Az álláskereséshez azonban a passzív nyelvtudás kevés.

Mit tegyek, ha idegen nyelven kell dolgoznom?

A Business Focus Kft. szaknyelvi divízió vezetője, Kostyál-Homm Katalin segítségével néhány tippet adunk: mire kell odafigyelni, ha jelentkezünk egy olyan állásra, amelynél feltétel egy vagy több idegen nyelv ismerete.

1. Milyen nyelvet érdemes ma tanulni?

Az angol ma már alapnyelv, nem rúghat labdába a munkaerőpiacon az, aki nem beszéli valamilyen szinten. A német, a spanyol és a francia is divatos nyelvek voltak, ám ezekre az elmúlt néhány évben nem volt olyan nagy a kereslet. Az orosz és a kínai lesz az elkövetkező időszakban a jolly joker.

2. Kell a nyelvvizsga, vagy elég az, ha beszélni tudok az adott nyelven/nyelveken?

A nyelvvizsga megléte egy állásinterjún nem oszt, nem szoroz, ám nem rossz belépő, ha van, ám a tudás a lényeg! Ha valakinek tárgyalóképes, szakmai nyelvtudása van, ám nincs papírja róla, nem akkora nagy gond, mintha fordítva lenne.

A szaknyelvet és üzleti nyelvet oktató iskolához a gazdasági, idegenforgalmi, vendéglátó-ipari vagy pénzügyi szakokon tanuló egyetemisták sajnos sokszor nem azért érkeznek, mert tudásszomjuk végtelen, hanem a megszerzendő papír reményében. Ha szükséges a szakmai nyelvvizsga, akkor rengeteg típus közül lehet válogatni, az egész gyengétől a legkomolyabbakig - mint amilyen például a Budapesti Corvinus Egyetemen megszerezhető Oeconom gazdasági nyelvvizsga. Előfordul azonban, hogy a diploma megszerzéséhez kötelező szakmai nyelvvizsgát (általában a legkönnyebbet) megcsinálja ugyan a végzős hallgató, ám később képtelen használni a nyelvet.

3. Magántanárral vagy csoportosan érdemes tanulni? Távoktatás alkalmazható a nyelvtanulásban?

Egy magántanár alkalmazásának van a legtöbb haszna, ám ez a legdrágább megoldás. Ám érdekes módon - ha nyelvvizsgára készülünk, akkor inkább a kiscsoportos oktatást érdemes választani, ugyanis a többi hasonló szinten lévő diák mellett könnyebben fel lehet készülni a nyelvvizsga típusfeladatokra, a megmérettetésre.

Alig van olyan ember, aki képes arra, hogy internet - például Skype vagy távoktatási csomagok, tananyagok - alkalmazásával megtanuljon szakmai szinten egy nyelvet. Óriási önuralom, szorgalom, eltökéltség kell hozzá, hiszen nincs senki, aki nógassa, megdicsérje, motiválja a tanulás közben, és személyes tanár-diák kapcsolatot alakítson ki vele. Mindannyian szeretünk kissé ellustulni, és azt mondani, hogy "majd holnap" hozzákezdünk - ennek elkerülésére szükséges a rendszeres konzultáció, személyes kapcsolat.

4. Ki tud felkészíteni egy idegen nyelvű állásinterjúra?

Az állásinterjú előtt - akár magyarul, akár angolul fogunk társalogni - meg kell ismerni a cég profilját. Ha az álláskereső tudja, milyen szintű a nyelvtudása, és az adott pozícióhoz elegendőnek találja, akkor bátran vágjon bele. Persze ehhez nagyon fontos az önismeret is, hiszen egy HR-es vagy vezető könnyen meg tudja állapítani, hogy mennyire felkészült valaki. Egy profi interjúztató fel tudja mérni, hogy az idegeskedés vagy a szakmai tudás hiánya az oka annak, ha kissé rosszabbul megy a szakmai nyelv. Szituációs gyakorlatokkal lehet ezt fejleszteni, ám egy "hagyományos" nyelvtanár nem mindig elég erre a célra: ha például pénzügyi vagy a gépgyártást érintő témákról kell angolul társalogni, akkor fontos, hogy a gyakorlópartner is ismerje a szakszavakat.

Állásinterjúkon a HR-esek sokszor alkalmazzák azt a stresszt okozó fordulatot, hogy egyik pillanatról a másikra átváltanak egyik nyelvről a másikra. Ilyen esetekben a gyors reagálás képessége nem mindenkiben van meg, ám fejleszthető: ha az interjúra való felkészülés során konkrétan ezt is gyakoroljuk, akkor nem annyira ér felkészületlenül minket a nyelvváltogatás. A beszélgetés témáira is lehet ilyen szempontból készülni, ezek ráadásul jól körülhatárolhatók: a személyiségről, a kompetenciákról, a tervekről, a tanulmányokról, az érdeklődési körről, illetve a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó szakmai tudásról kell számot adni.

+1. Hogyan őrizhetem meg az évek óta nem használt nyelvtudásom frissességét, hogyan legyek naprakész az üzleti nyelvben?

Apró trükkök léteznek a nyelv frissen tartására: idegen nyelvű tévécsatornák, DVD-k nézése, az internet használata - például akár csevegésre, akár szakmai anyagok letöltésére. Ha valaki komolyan fel akarja frissíteni, majd szinten tartani a tudását, akkor léteznek tréningek, tanfolyamok is erre a célra a szaknyelv oktatására szakosodott iskolákban.

Business Focus Kft.

1085 Budapest, József krt. 45.
Telefon: 274-4342
www.bfocus.hu

Kapcsolódó tartalom:

A leggyakoribb hibák az angol nyelvű kísérőlevélben

Tippek az angol nyelvű kísérőlevél írásához

- Profession.hu

További cikkek a karrierépítésről
További cikkek a karrierépítésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Mindennek van határa!

2018. augusztus 17.
Érthető, ha az előrejutás és a siker érdekében sok plusz feladatot bevállalunk, de legyünk óvatosak! Ha nem vigyázunk, könnyen „papucsmunkatárs” válhat belőlünk! Bővebben

-

Így szereljük le a negatív kollégákat

2018. augusztus 15.
Mit tehetünk, ha a környezetünkben dolgozók folyton panaszkodnak? Mutatjuk! Bővebben