Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Manapság nem lehet úgy hirdetni egy állást, hogy ne érkezne több tucat önéletrajz, szinte mindegy, hogy mi a pozíció. Ha nem szükséges különleges szaktudás, akkor 300-500 CV is érkezhet. HR-es legyen a talpán, aki ezeket becsülettel végigbogarássza egytől-egyig, főleg, ha egyszerre több pozícióra is keres szakembert és gyorsan kell a megfelelő szakembereket megtalálnia.

Mi történik? Belenéz mindegyik önéletrajzba, és a lehető leggyorsabban eldönti, hogy félreteszi, vagy felhívja telefonon, hogy további információhoz jusson.

Mire figyelnek a HR-esek, ha csak 15 másodperc van egy önéletrajz átnézésére?

1. Iparági tapasztalat

Ha termelő céghez keresünk, akkor a pénzügyi tanácsadói hátterű jelöltek szinte automatikusan kiesnek, ha szolgáltató központba keresnek, akkor a legjobban a szintén szolgáltató központból érkező jelölteknek örülnek. Miért? Ha 2 jelölt van, az egyik már szerzett néhány éves tapasztalatot az adott szakterületen, ismeri a folyamatokat, beszéli a szakzsargont, vannak kiépített szakmai kapcsolatai, fél szavakból érti a főnökét, akkor naná, hogy ő lesz a nyerő szemben azzal a jelölttel, akinek lehet, hogy egyébként nagyon jó, szakmailag megbízható alaptudása van, de az adott iparágban még nem szerzett tapasztalatot.

A megbízó a lehető legjobb jelöltet szeretné megkapni a lehető legrövidebb idő alatt. Továbbá a megbízó olyan jelöltet szeretne, aki a legalacsonyabb költséggel tud betanulni, a leghamarabb mélyvízbe dobható, és 100%-osan tud teljesíteni. Mivel sok szabad vegyérték mozog a piacon, ezért a munkáltatók nyugodtan állíthatnak ilyen követelményeket, mert van ezeknek megfelelő szabad ember.

2. Szakmai tapasztalat

Ha kevés a tapasztalat (kevesebb, mint a hirdetésben megadott), az nem jó. Ha 3 éves tapasztalat szerepel a hirdetésben, de a pályázó csak 2 és fél éve van azon a területen, az még belefér. De ha csak 1 éve, az aligha.

Az sem jó, ha túl sok a tapasztalat a meghirdetettekhez képest, mondjuk egy 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembernek nyilván nem lesz kihívás a munka, hamar beleun a feladatok megoldásába, és félő, hogy rövid időn belül a főnöke vagy egy másik kolléga feladatai iránt kezd érdeklődni.

3. Vezetői szint

,,Visszalépni" sosem könnyű. Jelenleg sokkal kevesebb vezetői állás van, mint néhány évvel ezelőtt, tehát sok exvezető van a munkaerőpiacon, akik keresik a lehetőségeket. Hiába jó szakemberek, nem biztos, hogy felveszik őket egy nem vezetői munkára, mert az a feltételezés alakul ki, hogy a feladatok biztosan nem jelentenek majd elég perspektívát, vagy annyi pénzért úgysem vállalják majd el.            

Fontos, hogy ha most egy osztályvezetői állásról szól a keresés, akkor, ha a pályázó eddig igazgatóként dolgozott, általában kiesik a HR-es első, 15 másodperces rostán. Attól tartanak, ha már kipróbálta magát egy magasabb pozícióban, ahol még sikeres is volt, akkor félő, hogy egy alacsonyabb pozícióban nem érzi jól magát, szűkre szabottnak érzi majd a mozgásterét és az első adandó alkalommal elmegy, ha kap egy jobb ajánlatot.

4. Friss tapasztalatok

Sokszor előfordul, hogy az önéletrajzból az derül ki, hogy az elvárt műszaki értékesítői vagy éppen pénzügyi tapasztalat még a 90-es évek elejéről származik. A pályázó abban az időben - tehát 18-20 éve dolgozott az adott területen, akkor szerzett ott tapasztalatokat, azóta egészen másfelé indult el, más területen szerzett tapasztalatokat.

Igen ám, de a munkaadók naprakész tapasztalatokat, a piaci trendek ismeretét, a legújabb know-how és legjobb gyakorlat ismeretét várják el. Egy évtizedesé vagy annál régebbi tapasztalat sajnos már sokszor elavultnak számít.

Ha a hirdetésben kérnek pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatot, és a jelöltnek a 90-es évek elejéről van 3 éves tapasztalata, az sajnos nem számít. Azóta a világ sokat változott, minden területen max. 3-5 éve szerzett tapasztalatot szerzett szakembereket keresnek.

5. Külalak, helyesírás

Nagyon sokszor elhangzott már a Profession.hu fórumokon is, hogy az önéletrajzok tetszetős külseje és kifogástalan helyesírása alapkövetelmény. Már az első 15 másodperces szűrés során is kizárják azokat az önéletrajzokat, melyek durva helyesírási hibákat tartalmaznak, például az ,,ABC Szaközépbe éretségiztem" nagy valószínűséggel nem fog továbbjutni.

Ha alapvető tördelési hiányosságok vannak az önéletrajzban, ha össze-vissza csúsznak a bekezdések, a sorközök nagyon változatosak, nincsenek kiemelések, egyszóval, ha első látásra nem tetszetős, akkor a HR-es, vagy aki megnézi az önéletrajzot, azt a következtetést vonja le, hogy ha ilyen az önéletrajz, ha csak ennyire telik a pályázótól, akkor félő, hogy a munkája is ilyen igénytelen, összecsapott lesz. És máris nem megy tovább az az önéletrajz.

Ha a fenti feltételeknek megfelel az önéletrajza, akkor az első, 15 másodperces tesztet jó eséllyel ,,túléli" akkor a következő fordulóba kerül.