Kézenfogva alapítvány - Álláskeresési Térkép

Álláskeresési térkép megváltozott munkaképességű álláskeresőknek

Hogyan kezdje el? Segítünk eligazodni az álláskeresés útvesztőjében! Az alábbi oldal segítségével szeretnénk Önnek bemutatni azt, hogy megváltozott munkaképességű álláskeresőként milyen lépéseket tud megtenni annak érdekében, hogy sikeresen találja meg új állását.
Segítségre van szüksége?
Ha elakadt, vagy személyes segítségre van szüksége, akkor a Kézenfogva Alapítvány segítségét is kérheti. A KézenFogva Alapítvány több évtizede segíti a megváltozott munkaképességű embereket a felméréstől egészen a munkahelyi beilleszkedésig. Céljuk, hogy mentoráltjaik értékteremtő munkáját elismerjék, saját jövedelemből éljenek és munkáltatóik értékes, megbízható, lojális munkaerőhöz jussanak.
Arról, hogy pontosan milyen módon tudnak segíteni, az oldalon lentebb, "Az álláskeresés: hogyan kezdjen neki?" fejezetben is olvashat bővebben.

Ha elveszítette az állását, azon túl, hogy elkezd azonnal munkát keresni, érdemes álláskeresőként regisztrálni. Így kaphat álláskeresési járadékot, korábbi nevén munkanélküli segélyt. Ennek összege a korábbi bruttó bér 60 százaléka, de maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Minimum 36 napig, de legfeljebb 3 hónapig folyósítják ezt az összeget.  

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az a személy, aki:
 • álláskereső, és
 • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik és
 • kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban (egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő jogviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony) kivételével nem áll és
 • vállalkozói tevékenységet sem folytat és
 • munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és
 • számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
Fontos!
Megszűnik az álláskeresési járadék folyósítása, ha az álláskereső megváltozott munkaképességű személyek ellátására (rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás) válik jogosulttá, a jogosultság kezdő napjától.

A KézenFogva Alapítvány Infóbázisában arról is olvashat, hogy milyen ellátásokat vehet igénybe, és azok mellé milyen egyéb támogatásokat kaphat meg.

Meddig és mennyi támogatás jár?

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap. Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy teljes naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékalap havi átlaga alapján számolják ki.

A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a.

Hol lehet regisztrálni?

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel személyes ügyintézés helyett a regisztrációt elektronikusan lehet intézni a https://eugyintezes.munka.hu oldalon. A TAJ számunkra és a születési dátumunkra lesz szükség az első lépésekhez.

Az elektronikus regisztrációt követően e-mailben érkezik egy adatcsomag, melyet ki kell tölteni és ügyfélkapun keresztül kell visszaküldeni, tehát ekkor sem kell személyesen bemenni a munkaügyi központba. A munkaügyi központokat a Profession oldalán is eléri itt: https://www.profession.hu/munkaugyikozpontok

Milyen dokumentumokra lesz szüksége?

Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumok jó, ha kéznél vannak.

Elképzelhető, hogy beszkennelve kell őket továbbítani, ha nincs a közelben erre alkalmas eszköz, akkor mobillal lefényképezve, vagy szkenner alkalmazásokat használva is el lehet küldeni.

 • Érvényes személyazonosító igazolvány (útlevél, jogosítvány)
 • Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
 • TAJ kártya
 • Adóigazolvány
 • Iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okirat/ok

A szakképzettséget igazoló iratok jól jöhetnek az álláskeresésnél is. A 3 hónap nem hosszú idő, érdemes azonnal lépni.

Mire számíthat, amíg munkát keres?

Az álláskeresésbe időt és energiát kell fektetni, hogy megtalálja a legmegfelelőbb állást. Érdemes azzal kezdeni, hogy átgondolja és meghatározza, hogy milyen munkát végezne szívesen. A KézenFogva Alapítvány segít az első lépésékben: a felmérésükre jelentkezők munkaképességét Lantegi-módszerrel, illetve személyes interjúval mérik fel. A szükségleteik megismeréséhez pedig igényfelmérés-interjút készítenek, ezzel is segítve azt, hogy a számukra leginkább megfelelő pozíciókat tudják megtalálni. Ezt követően fel kell térképezni, hogy jelenleg milyen állásokat hirdetnek a munkaadók, amelyekre jelentkezhet.

Készüljön fel arra, hogy az elhelyezkedés sokszor hosszabb folyamat. Jelentkezzen több állásra is, hogy növelje az esélyeit.

Hogyan segít a KézenFogva Alapítvány?

A KézenFogva Alapítvány több évtizede segíti a megváltozott munkaképességű embereket abban, hogy megtalálják helyüket a munka világában: programjuk több elemből áll, a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt támogatja az egymásra találásban.

Álláskeresők számára elérhető lehetőségek:
 • Jelentkezők felmérése: a jelentkezők munkaképességét Lantegi-módszerrel, illetve személyes interjúval mérik fel, emeellett szükségleteik megismeréséhez pedig igényfelmérés-interjút is készítenek velük.
 • 80 órás munkára felkészítő program: a résztvevők 3-5 fős csoportban, különböző munkahelyeken próbálják ki magukat, szakember jelenlétében, így sajátítva el az alapvető ismereteket, mint például munkavállalói jogokat és kötelességeket, az irodai megjelenésre vonatkozó normákat, a kapcsolatok kezelését, önállóságot.
 • Munkapróba: A résztvevők kis csoportokban ismerhetnek meg különböző munkaköröket, és megtapasztalhatják, hogyan működnek a munkafolyamatok az adott munkahelyen. Az érdeklődők a munkapróbát szakember állandó jelenlétében végezhetik.
 • Munkaerő-közvetítés mentori szolgáltatással: az alapítvány szakemberei a jelentkezővel közösen megkeresik a számára legmegfelelőbb munkahelyet. A kísérő szakember mentorként segíti a jelöltet a munkahelyre való beilleszkedésben és a munkafolyamatok elsajátításában, megalapozva a munkáltató és a munkavállaló hosszú távú kapcsolatát.
 • Speciális állásbörze: az állásbörzén lehetőséget és támogatást nyújtunk munkakereső ügyfeleinknek, hogy személyesen is találkozhassanak az érdeklődő munkáltatókkal, aminek folytatásaként elindulhat a munkaközvetítés.
 • Asszertív kommunikációs program: a résztvevők kis csoportban, szakember vezetésével szituációs gyakorlatok elvégzése mentén sajátítják el, hogyan kell megfelelő módon kommunikálni és érvényesíteni a saját érdekeiket munkahelyi közegben.
 • Jogsegély szolgálat: a szolgáltatás során jogászok segítik a felmerülő jogi problémák megoldásában az érdeklődőket személyesen és írásban egyaránt. Ilyen esetek például a különböző ellátások igénylése vagy a hátrányos megkülönböztetés kezelése.

Hogyan segít a profession.hu?

Kezdje a profession.hu oldalon a feltérképezést, hiszen évente több mint 10.000 cég keresi az új munkatársát az oldalon, ami kiemelkedő Magyarországon. Mindent megteszünk, hogy az oldalon regisztrált megváltozott munkaképességű álláskeresők és a hirdető cégek megtalálják egymást, a számukra legmegfelelőbbet.

Fontos tudni, hogy az állást hirdető cégek nem csak az álláshirdetésekre történő jelentkezéssel találnak új munkatársat, hanem az adatbázisunkban is keresnek – érdemes tehát ide is feltölteni az önéletrajzát.

Ezeket a cikkeket is érdemes lehet átnézni:

Mi a helyzet a munkaadói oldalon?

Az elmúlt időszak a változásokról szólt: 2020 rendhagyó év volt, rendhagyó viszonyokat kialakítva a munkaerőpiacon is. A világjárvány átalakította a munkaerőpiacot, azonban 2021 nyár elejére visszarendeződött a pandémia előtti évhez hasonló állapotra: most ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben. Az álláskeresés a járványhelyzettől függetlenül is összetett feladat, de javítja az esélyeket, ha többet tud arról, hogyan is gondolkodnak, illetve hogyan keresnek munkaerőt a cégek.

Fontos!
A munkáltatók elsősorban álláshirdetéseken keresztül keresik az új munkatársat, ezért fontos naponta figyelni a megjelenő új állásajánlatokat. Érdemes álláshírlevelekre is feliratkozni, mert így személyre szabott ajánlatokat kaphat, így gyorsabb lehet a keresés.

Hogyan keresnek a cégek munkavállalót?

 • Álláshirdetések
A munkáltatók legtöbb esetben álláshirdetések segítségével találják meg az új munkatársakat.
 • Önéletrajz-adatbázisok
Az új munkahely megtalálásában jelentősen növelheti az esélyét, ha feltölti az önéletrajzát önéletrajz-adatbázisba. Mi is az az önéletrajz-adatbázis? Ide az álláskeresők töltik fel az adataikat, hogy azok elérhetőek legyenek a munkáltatók számára – a folyamat tehát fordított: nem az álláskereső jelentkezik a munkára, hanem a munkáltató vagy a munkaerőközvetítő keresi meg őt. A Profession önéletrajz-adatbázisáról készült egy rövid összefoglaló videó, ami segít röviden és gyorsan áttekinteni a működését ennek az álláskeresési lehetőségnek  

 • Toborzó cégek, fejvadászok
A Profession Services csapata kimondottan egy fejvadászatra specializálódott üzletág, ahol szakértő csapat tölti be a munkáltatók által keresett pozíciókat.
 • A munkaadók saját karrieroldala
A profession.hu-n találkozhat olyan álláshirdetésekkel, amikor a jelentkezés során az állást hirdető cég oldalán küldheti el az önéletrajzát. Ezekben az esetekben bekerül a cég belső adatbázisába is, és amennyiben a megpályázott munkakörre mást választanak, később megkereshetik további lehetőségekkel is, amennyiben ehhez hozzájárul. Ne riassza el, hogy a karrieroldalakon a jelentkezés folyamata több időt vesz igénybe, ez egy hosszabb távon megtérülő befektetés.
 • Ismerősök, barátok
Használja ügyesen az ismeretségi körét is, amikor munkát keres! Kapcsolatai márpedig mindenkinek vannak, mi pedig segítünk abban, hogyan érdemes jól használni őket. 

Regisztráljon, hogy a munkáltatók is elérjék önt!

Hogyan tud mindezzel lépést tartani?

Azon túl, hogy napi szinten figyeli a hirdetéseket, feliratkozhat állásértesítőkre is, hogy folyamatosan értesüljön a lehetőségekről. Így nem marad le a legmegfelelőbb lehetőségekről. Akkor sincs gond, ha éppen nincs ideje ezekkel egyből foglalkozni, ugyanis a profession.hu hírlevelében az állások megnyitását követőn el tudja menteni őket, és később bármikor tud rájuk jelentkezni, amíg a hirdetés megtalálható az oldalon.
Friss álláslehetőségek e-mailben!

Tehet-e még többet?

Az állásajánlatok figyeléséhez és a jelentkezéshez a leghasznosabb eszköz a profession.hu mobilalkalmazása.

Az alkalmazásban egyszerűen lehet beállítani az értesítőket, amelynek köszönhetően azonnal értesül, ha új állást hirdettek meg. Az alkalmazásban akár regisztráció nélkül is elmentheti a kiszemelt állásokat, amelyre bármikor jelentkezhet, amíg a hirdetés elérhető. Fontos, hogy a hirdetések csak meghatározott ideig elérhetőek, ezért érdemes mielőbb jelentkezni!

A mobilapplikáció legnagyobb előnye a leegyszerűsített folyamat, a regisztráció és a jelentkezés másodpercek alatt végig vihető bárki számára, így bárhol, bármikor lehet állásokra jelentkezni, amikor van egy szabad perce.

Készen áll, hogy kihozza a legtöbbet magából?
További cikkek a témában:
 • Munkaerőpiaci hírek - Friss hírek a munkaerőpiacról: új szabályozások, támogatások, tanulási lehetőségek egy helyen.
 • Álláskeresési tanácsok - Karriertippek és gyakorlati tanácsok a legjobb állás megszerzéséhez!

Álláskeresés: hogyan kezdjen neki?

Az álláskeresésbe legtöbbször sok időt és energiát kell fektetni, de ha ismeri a terepet, és felkészülten áll neki a folyamatnak könnyebben és gyorsabban találja meg a megfelelő munkát.

Fontos!
A jelentkezés sikerességét tekintve az egyik legfontosabb, hogy őszintén mérlegelje, hogy valóban megfelel-e a követelmények nagy részének.

Hol érdemes elkezdeni?

Az álláskeresést érdemes a profession.hu kezdőoldalán indítani. A keresőbe van lehetősége beírni a keresett állás nevét vagy egy cég nevét és/vagy a település, illetve a megye nevét, ahol szívesen dolgozna. Fontos, hogy egy-egy munkakörhöz több név is tartozhat és az egyes vállalatoknál sokszor máshogy hívják ugyanazt a feladatkört. Emiatt is érdemes használni a kategóriák szerinti csoportosítást, ami szintén elérhető a kezdőoldalon, aminek segítségével tovább bővítheti az állásajánlatok számát.

Mire jelentkezzen?

A KézenFogva Alapítvány segít megtalálni a legmegfelelőbb állást: álláskeresői felmérésükön a Lantegi-módszerrel mérik a munkaképességet és személyes interjúk segítségével azt is feltérképezik, milyen munkahelyen, milyen pozícióban tudna elhelyezkedni.

Ezután jöhet a keresés! Ha talál egy megfelelő állásajánlatot, első lépésként nézze és gondolja át a hirdető cég által támasztott elvárásokat. A jelentkezés sikerességét tekintve talán a legfontosabb, hogy őszintén mérlegelje, valóban megfelel-e a követelmények nagy részének, rendelkezik az elvárt szakmai tapasztalattal az állás betöltéséhez.

Ha olyan állásra jelentkezik, amely csak nevében egyezik az eddig betöltött munkaköreivel, kevesebb eséllyel hívják be állásinterjúra. A pozíciónevek és azok tartalma cégről cégre változhat, ezért fontos a hirdetésben foglalt elvárások és feladatok pontos megértése. Jelentkezzen minél több hirdetésre annak érdekében, hogy növelje a megkeresések esélyét, de ügyeljen arra, hogy egy állásra csak egyszer tegye.

Állást keres?

Mire lesz még szüksége?

Mindenekelőtt megfelelő önéletrajzra és motivációs levélre, ezekről később olvashat részletesen.

Jó, ha odafigyel a közösségi média profilokra is

Sok vállalatnál a személyes interjúk előtt megnézik a közösségimédia-profilunkat (Facebook, Instagram, LinkedIn), hogy minél jobban megismerjék azt az embert, aki a céghez jelentkezik. Érdemes az álláskeresés előtt ránézni a saját nyilvánosan elérhető információira és mérlegelni azt, hogy szeretné-e ezt a leendő munkaadójával megosztani.

Hogyan növelje az esélyeit?

Az önéletrajzát érdemes feltölteni a profession.hu adatbázisába is, hogy elérhető legyen a cégek számára. Ebben az esetben a folyamat fordított: a hirdetők kereshetik meg állásajánlattal.

Érdemes az adatlapot a lehető legrészletesebben kitölteni, kitérve a bérigényre, nyelvtudásra, elérhetőségekre, szakmai tapasztalatra, valamint arra, hogy milyen területen dolgozna szívesen. Ha végzett a kitöltéssel, akkor a folyamat végén a megfelelő gombra kattintva tudja elérhetővé tenni az adatait és az álláskeresési szempontjait a munkaadók számára.

Ha szeretnénk mihamarabb megtalálni álmaink állását, nem elég keresnünk, de láthatóvá is kell válnunk a munkáltatók számára! Tippek ahhoz, hogy mielőbb állásajánlatot kapjunk!
Regisztráljon, hogy a munkáltatók is elérjék önt!
Önéletrajz készítéshez a legegyszerűbb mód mobilapplikációnk használata. Az adatok kitöltése után nyomja meg a „CV készítése” gombot, így automatikusan elkészül az önéletrajza, amelyet ezután elmenthet a személyes adatlapjához. A mobilapplikációban attól sem kell félnie, hogy valamilyen adatot kihagy: a végső változat elkészítése előtt a rendszer ellenőrzi, hogy minden szükséges információt megadott-e.
Találja meg új állását a profession.hu mobilalkalmazással

A profession.hu oldalon az állásokra történő jelentkezés nagyon egyszerű folyamat, csupán névre, e-mail címre és telefonszámra van szüksége. Jelentkezéskor csatolhatja az önéletrajzát, de erre utólagosan is van lehetősége. Ilyen esetben e-mailben kap figyelmeztetéseket, hogy pótolja a jelentkezéshez. Jelentkezést követően a „Pályázataim” menüpontban követni tudja a jelentkezése aktuális helyzetét és akár visszajelzést is kaphat itt.

Ha úgy érzi, pályát módosítana, és legszívesebben egy új szakmában helyezkedne el, az alábbi cikkeket is érdemes elolvasnia: Ha beadta a pályázatát több helyre is, mégsem csörren meg a telefon, ismerős lehet az érzés: "Hiába jelentkezem, nem hívnak fel sehonnan!" Mi lehet ennek az oka? Érdemes beleásni magunkat az önéletrajzunk részleteibe is! A következő fejezetben jönnek a tippek, hogy mire érdemes figyelni: sokszor egy-egy apróság is számít, érdemes bele munkát és időt fektetni.

Milyen a jó önéletrajz és motivációs levél?

Az önéletrajz, más néven CV az álláskeresés legfontosabb eszköze, ezzel kell első lépésben meggyőzni a munkaadót, hogy érdemes ránk mint jövőbéli munkatársa gondolnia. Fontos, hogy ne csapja össze, szánjon rá időt és energiát, mert sokszor ez dönt arról, hogy esélye nyílik-e a személyes interjúra.

Fontos!
A szakemberek kezében egy-egy népszerűbb pozíció esetében akár több száz önéletrajz is megfordul, és átlagosan egy-másfél percet töltenek egy önéletrajz áttekintésével. Ezért különösen lényeges, hogy ez a dokumentum a lehető legnagyobb meggyőző erővel bírjon.

Mi is az a szakmai önéletrajz?

Ebben a dokumentumban foglalhatja össze korábbi szakmai tapasztalatait és eddig megszerzett tudását. Az önéletrajzot érdemes a konkrét állásajánlattal összehangolni: nem kell mindig új önéletrajzot írni, de jó, ha a megpályázott állásnak megfelelően alakítja a CV-t. Gondoljon arra, hogy az új munkatársat kiválasztó szakember talán csak gyorsan átfutja, és azokat a kifejezéseket keresi, amely számára a munkakör betöltéséhez a legfontosabb és amit az álláshirdetésben is kiemelt. Fogalmazzon tömören, legyen átlátható – és jó, ha a külalak is illeszkedik a személyiségéhez és a pozícióhoz. Figyeljen a helyesírásra is, ne ilyesmin csússzon el!

Régen írtunk már önéletrajzot? Ezt a pár dolgot mindenképpen nézzük át!

A fizikai és szakmunkás álláskeresés első lépése is a megfelelő önéletrajz elkészítése. Íme, néhány hasznos tanács, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot.

Hogyan nézzen ki az önéletrajz?

Az önéletrajz megjelenésében nyugodtan legyen kreatív. Az elkészítéshez jó alapokat talál a profession.hu oldalon. Színeket is nyugodtan használhat egyes részek kiemelésére, de figyeljen az összhatásra.

Fontos: egy-két oldalnál hosszabb önéletrajzot nem érdemes írni, mert csak eltereli az olvasó figyelmét az állás megnyeréséhez szükséges legfontosabb információkról.

Hogyan tűnjön ki a tömegből?

Ha álláskeresésről van szó, az önéletrajz szerepe még mindig kulcsfontosságú – napjainkban pedig jelentősebb, mint valaha. Cikkünkben szakértői tippekkel segítünk megalkotni az igazán emlékezetes, egyedi önéletrajzot.

Ha szeretné kiemelni képességeit és elért sikereit, itt hasznos tippeket talál a szerkesztéshez!

Amennyiben csatol képet az önéletrajzához ügyeljen arra, hogy az jó minőségű legyen, letisztult háttérrel. Nem minden esetben kérnek fotót, érdemes elolvasni a HR-esek gondolatait is a témáról, mielőtt fényképet választunk.

Készítse el önéletrajzát pillanatok alatt!

Kell-e motivációs levelet írni?

Ma már motivációs, más néven kísérőlevelet egyre kevesebben kérnek, de egyes cégeknél vagy munkakörök esetén továbbra is szükséges.

A kísérőlevélben van lehetősége kifejteni, hogy miért jelentkezik az adott állásra.

Ha kifejezetten szerepel az álláshirdetésben akkor, semmiképp se felejtse el, de ha nem elvárás, akkor is csatolhatja, hogy kitűnjön a többi hasonló pályázat közül – azonban csak akkor tegyen így, ha valóban informatív, az egyéniségét tükröző levelet tud csatolni az önéletrajz mellé.

 

További hasznos cikkek a témában:

Mi az az állásinterjú, mi a célja?

Ha a megfelelő önéletrajzzal túljutott az első szűrőn, következik egy talán még nagyobb kihívás: az állásinterjú.

Fontos!
Az állásinterjú legtöbbször stresszes helyzet, de sokat segít, ha felkészülten érkezik. Ebben segítünk most!

Az állást hirdető cég munkatársa az állásinterjún méri fel, hogy szakmailag megfelelő-e az adott munkakör betöltésére, valamint a személyisége illeszkedik-e a vállalati kultúrába.

Ez remek lehetőség a felmerülő kérdéseket átbeszélni és megismerni mélyebben a munkakört, csapatot és magát a munkáltatót is.

Az interjúk jellemzően két vagy több körből tevődnek össze, amelyek során találkozhat a felvételivel foglalkozó szakemberekkel és szakmai vezetőkkel egyaránt. Az időpontegyeztetés során tájékoztatást kap az interjúfolyamatról, arról, hogy kikkel találkozik és miről lesz szó a beszélgetéseken. Amennyiben nem kap elegendő információt, nyugodtan kérdezzen rá.

Hogyan készüljön rá?

Az interjúkra mindenképpen érdemes alaposan felkészülni, ezt akár már pár nappal előtte is elkezdheti.

Gondolja végig, milyen feladatai voltak eddig, milyen eredményeket ért el, valamint hogy mik lehetnek azok a szempontok, amik előkerülhetnek az interjún az adott munkáltatónál, munkakörnél.

Ha van olyan ismerőse, akin keresztül bővebb háttérinformációkat tud szerezni, tegye meg. Minél több információval rendelkezik, annál biztosabban választja ki a legmegfelelőbb állást.De nem elég ismerni a leendő munkáltatónkat, és utánanézni a lehetséges interjúkérdéseknek, érdemes átgondolni azt is, hogy mit viseljen ezen a fontos alkalmon. Kényelmesen öltözzünk vagy csinosan? Viselhetünk lazább öltözéket? Milyen a túl merész smink? Férfiaknál kötelező a nyakkendő? Minden kérdésre választ adunk stílustanácsadói segítséggel.

Ha megvan az ideális állásinterjús szett, készüljünk fel fejben is! Gondoljuk át, milyen témák merülhetnek fel: bár egyre kevesebb a tabu téma az állásinterjúkon, és a szigorú illemszabályok is lazulnak, ez a 10 dolog még mindig abszolút kerülendő.

Ez az időszak kicsit más, mint a többi: az idei év egyik fő tanulsága, hogy ha rugalmasan kezeljük a változásokat, nagyobb az esélyünk a sikerre! Ugyanez igaz az álláskeresésre is. Lehet, hogy idén több videós és online interjún vesz majd részt a személyes találkozások helyett. Ez elsőre szokatlan lehet, de ugyanúgy fel lehet rá készülni! Mire készüljön, ha személyes interjúra megy és mire, ha online interjún vesz részt: tippek, hogy ellenállhatatlanok legyünk az állásinterjún, 2020-ban is.

Mi történik ott? Mire számítson?

A járványhelyzet miatt az állásinterjúk sok esetben online térbe kerültek át, és bár a személyes találkozót teljes egészében nem pótolhatja ez a megoldás, a toborzási szakértők mégis úgy látják, a kiválasztási folyamat személyes találkozás nélkül is működhet. Az új helyzet sokaknak kimondottan könnyebbséget, másoknak viszont szűkebb eszköztárat jelent, ugyanis – amellett, hogy nincs szükség az interjú helyszínére való utazásra – az otthoni környezetben sokszor kevesebb a zavaró tényező és a stresszfaktor, mint személyes interjú esetén, viszont nehezebb személyes benyomásokat kialakítania mindkét félnek. Mire érdemes odafigyelnünk egy online interjús helyzetben?

Praktikus tanácsok megváltozott munkaképességűeknek online interjúkhoz

 • Ahhoz, hogy sikeres legyen egy online állásinterjú, néhány speciális helyzetre érdemes készülnie mindkét félnek. Fontos a legelején ellenőriznünk, hogy a mikrofon és hangszóró mindkét félnél be van-e kapcsolva. Hallássérült embereknél előfordulhat online kommunikáció során, hogy nem a hallókészülék beállításával van probléma, csak egyszerűen a számítógép valamely perifériáját kell bekapcsolniuk, engedélyezniük. Ha pedig siket ember vesz részt az interjún, igénybe vehető videó alapú jelnyelvi szolgáltatás is.
 • Vak embereknek érdemes látó személy segítségét kérniük az előkészületeknél: például a kameraképhez mérten hogyan érdemes elhelyezkedniük, hova érdemes nézniük, hogy megfelelően látszódjanak a képen.
 • Munkavállalóként érdemes megemlíteni a megváltozott munkaképesség mibenlétét, ezzel elkerülhetőek a félreértések, és a munkaadó is biztosan tisztában lesz a helyzet specifikumaival a továbbiakban. Például autizmussal élő személy esetében világossá válik, hogy miért kommunikál sajátságosan, miért lehetnek problémái a másik fél mondataira adott reakcióval.
 • Mozgássérült emberek esetében a home office lehetősége különösen fontos. Mára az ezzel kapcsolatos negatív előítéletek jelentősen csökkentek, így igény esetén ezt is ajánlott szóba hozni, valamint akár a munkavállaló akadálymentesítéssel kapcsolatos igényeit is tisztázhatják a felek.

Ha személyes interjúra kerül a sor, jó ha tudja: a klasszikus interjún kívül, amelyen egyedül vesz részt, sok vállalat az első körös találkozót csoportos interjúval váltja ki. Itt egy időben több pályázó is jelen van, és különböző szituációs feladatokkal mérik fel szakmai tudást, és azt, hogy ki hogyan boldogulna az adott munkakörben.

Amennyiben az álláshoz elvárás a magasabb szintű nyelvtudás, számítson arra, hogy ezt letesztelhetik.

Mikor állásinterjúra készülünk, legtöbbször csak a szavainkat gyakoroljuk be, a testbeszédünk viszont könnyen sugallhat bizonytalanságot. Igyekezzünk testbeszéddel is alátámasztani az elmondottakat: testtartásunk és gesztusaink tudat alatt is üzeneteket küldenek az interjúztató felé.  Nemcsak szakmai kérdések várhatók: állásinterjún gyakran elhangzik a kérdés, hogyan látja magát 1, 2 vagy akár 5 év múlva? Segítünk a válaszadásban. Ha az improvizáció nem a legerősebb oldala, készüljön fel az alábbi cseles kérdésekre is! Ha az interjú végén úgy érzi, hogy nem kapott elég információt – feladatokról, felelősségi körökről, munkaidőről, csapatról, fejlődési lehetőségekről, mikor számíthat visszajelzésre – nyugodtan kérdezzen rá ezekre.

Ami mindenkit érdekel: a bértárgyalás

A kiválasztási folyamat egyik legfontosabb kérdésköre a bértárgyalás.

Bérigényére többször is rákérdezhetnek, így alapszabály, hogy tudatosan gondolja át ezt a kérdéskört. Mindig emelje ki, hogy nettó vagy bruttó bérről beszél, és az igényét ne konkrét összegben, hanem inkább egy sávban (-tól -ig) határozza meg.

Vegye számításba a lehetséges béren kívüli juttatásokat is, mint a cafeteria vagy teljesítménybónusz. Ha rendelkezik erről információval, tervezze bele ezeket is az igényébe vagy a bértárgyalás során tisztázza.

Az interjú után

A személyes beszélgetés után pozitív benyomást kelt, ha e-mailben a toborzónak megköszöni a lehetőséget és jelzi, hogy várja a visszajelzését az interjú eredményével kapcsolatban. A válasz akár átlagosan egy-két hetet is igénybe vehet, mert az adott munkakörre többen is jelentkezhetnek és a személyes beszélgetések hosszabb időt vesznek igénybe.

A profession.hu oldalon leadott jelentkezéseket a Pályázataim menüpont alatt tudja ellenőrizni, valamint figyelemmel kísérni, hogy a folyamat éppen milyen szakaszában tart. Ha úgy érzi, már túl régóta nem kap visszajelzést, érdemes felvenni az interjúztatóval a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon.

Ha a folyamat végén nem kapta meg a kiszemelt állást, akkor sincs minden veszve. Ha szimpatikus volt a munkáltató és tetszett a csapat jelezheti, hogy további testhezálló állások felé is nyitott és megkeresheti a cég a későbbiekben.

A visszautasítás -bár nem kellemes-, része az életünknek, bármelyik végén is legyünk a helyzetnek. Tanuljuk meg jól csinálni! Egy állásinterjú utáni visszautasítás szinte sosem jó érzés: megtépázhatja az önbizalmunkat, érezhetjük magunkat megbántódva, csalódottan. De a lényeg mégis az, hogy a visszautasítás időnként szinte elkerülhetetlen, és nem biztos, hogy minden esetben személyes kudarcról van szó. Elküldte az önéletrajzát, elment az állásinterjúra és úgy érezte, nyert ügye van. Valami miatt azonban mégis elutasító levelet kapott. Miért? Olyan is előfordulhat, hogy rengeteg helyre beadja a jelentkezését, mégsem keresik sehonnan. Mi lehet a háttérben?

További cikkek a témában:
 • Állásinterjú kisokos - Sokszor nem is gondolnánk, milyen apróságok is számítanak, hogy sikeres legyen egy állásinterjú. Összegyűjtöttünk pár szabályt, hogy megkönnyítsük a felkészülést.
 • Így készüljünk fel a telefonos interjúra - Nagyobb cégeknél bevett gyakorlat, hogy az állásinterjú első köre telefonon történik. Mire figyeljünk oda és mit kerüljünk ilyenkor?
 • Állásinterjú mizériák, ahogy a pszichológus látja - A jelenlétünk az állásinterjún rendkívül sok tényezőtől függ, és bár kevesen gondolnak bele, mégis elsősorban önismereti és önbizalmi kérdés, hogyan tudjuk képviselni magunkat ebben a gyakorta stresszes, és nem mindig kellemes helyzetben.