Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elképzelései szerint a pályakezdők számára a jelenlegi nettó minimálbér, azaz 60 915 forint lenne a kiindulási alap, emellett emelni kellene a már gyakorlattal rendelkező, de képzettség nélküliek minimálbérét, illetve a garantált bérminimumot is - mondta Borsik János, az ASZSZ elnöke.

Mint arról már korábban írtunk: a kormány azt tervezi, hogy a foglalkoztatás bővítése érdekében a pályakezdők legkisebb munkabére a minimálbér 80 százaléka lenne - azaz nettó 48 732 forint.

"Szét kell húzni a mezőnyt, hogy ebből ne legyen feszültség a munkahelyeken belül" - emelte ki Borsik, hozzátéve, hogy a három bérintézményről egyszerre szükséges tárgyalni és döntést hozni, mert bármiféle elmozdulás később visszaüthet a munkaerőpiacon, ami "szerencsétlen és nem kívánatos dolog lenne". Az egyik munkaadói szövetség véleménye ezzel szemben az, hogy a csökkentett minimálbér miatt az idősebb dolgozók nem veszítik majd el a munkájukat.

Az elnök szerint a Munka törvénykönyvének év közben történő hatályba helyezése várhatóan sok bonyodalmat okoz a munka világában. Elmondta: az ASZSZ mind a törvénykönyv tartalmát, mind megalkotásának és az úgynevezett "megtárgyalásának" módját kifogásolja, és azt nem tartja jónak a munkavállalók szempontjából.