A cseh szenátus jóváhagyta a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa miatt lerövidített munkaidő után járó csökkentett bérek állami támogatását. Miután az alsóház egy hónapja jóváhagyta a jogszabályt, hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges. Milos Zeman korábban közölte, hogy nincs kifogása a törvény ellen. A jogszabály szerint arról, hogy kialakult-e ilyen helyzet, és életbe lehet-e léptetni az intézkedést, a kormány fog dönteni.

A kormánydöntés után azok a cégek, amelyek már nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat, a dolgozókat nem bocsátják el, hanem korábbi fizetésük 70 százalékáért tovább alkalmazzák őket. A korábbi bér 50 százalékát a munkaadó állja, míg 20 százalékot az állam ad hozzá. A válságba jutott cégeknek a szabályok szerint kérniük kell az állam támogatását, minden egyes esetről külön dönt a kormány.

Támogatja a cseh állam a csökkentett munkaidőt

Az intézkedés olyan cégekre vonatkozna, amelyek a különleges helyzet következtében a munkaidő 20-40 százalékos csökkentésére kényszerülnének. A legnagyobb vita az elmúlt hónapokban arról folyt, hogy a csökkentett bér mekkora részét fizesse a munkaadó, és mekkorát az állam. A szakszervezetek például a bér 90 százalékát követelték, amelyből 45 százalékot a munkaadó, 45 százalékot az állam fizetett volna.

A cégek legfeljebb 6 hónapig kaphatnak állami támogatást a bérekre, ismételt kérés esetén ez hat hónappal meghosszabbítható.

A cseh kormánynak a németországi úgynevezett kurzarbeit szolgált modellül, amelyet jó megoldásnak tart a gazdasági válságok túlélésére. A munkaadók viszont életképtelennek minősítették az elképzelést. A tervek szerint a "cseh kurzarbeit" legkésőbb jövőre hatályba lép.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nagy munkaadókat tömörítő ipari és közlekedési szövetség szerint a kormány javaslata nem eléggé ösztönző a cégek számára, hogy válság esetén is fenntartsák a munkahelyeket. Korábban Milan Mostyn, a szövetség szóvivője kifejtette: az eddigi szabályozás szerint válság esetén a cégek a bérek 60 százalékát fizetik alkalmazottaiknak, az új szabályozás ezt most 50 százalékra csökkenti; a különbség nagyon kevés.

A csehországi cégeknek már a jelenlegi szabályozás alapján is lehetőségük van alkalmazni bizonyos esetekben a csökkentett munkaidőt csökkentett bérrel, de állami támogatás nélkül. Az elmúlt években több száz cseh cég élt ezzel a lehetőséggel. A válság elmúlása, a megrendelések növekedése után fokozatosan visszaállítják a teljes munkaidőt és béreket.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, bér, fizetés, támogatás, Csehország