A keresetek az első öt hónapban 3,5 százalékkal nőttek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,1 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Áprilisban 3,6, illetve 2,6 százalékos volt a keresetek éves emelkedése.

A növekedési ütemet főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta - hangsúlyozta közleményében a KSH. A kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,5 százalékkal emelkedtek.

A közmunkások bére rontotta a statisztikát

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli - keresetek pedig 3,3 százalékkal emelkedtek az év első öt hónapjában. A vállalkozásoknál májusban 3 százalékkal, az első öt hónapban 3,4 százalékkal, a költségvetés területén májusban 6,7 százalékkal, az első öt hónapban 2,5 százalékkal emelkedtek az átlagbérek éves összevetésben a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

A közfoglalkoztatottakkal együtt a nemzetgazdaságban 1,5 százalékkal, a vállalatoknál 2,9 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek májusban, ugyanakkor a költségvetés területén 0,4 százalékkal, a nonprofit szervezeteknél pedig 1,6 százalékkal csökkentek a keresetek.

A munkajövedelem a január-május időszakban 3,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt.

Bruttó és nettó

Májusban a havi bruttó átlagkereset 242 700 forint volt. Az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 ezer forint volt. A KSH megjegyezte, hogy 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 165 800 forintra becsülhető.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (499 300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 700 forint). A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 255 ezer forint volt.

Ennyien dolgoztak

Az alkalmazásban lévők száma májusban 2 százalékkal, az év első öt hónapjában pedig 2,7 százalékkal nőtt.

A versenyszférában 3,2, a költségvetés területén 0,9, a nonprofit szervezeteknél pedig 6,8 százalékkal több embert foglalkoztattak idén január-májusban, mint 2014 azonos időszakában.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: átlagkereset, bér, fizetés, foglalkoztatottak, statisztika