Béremelésről tárgyalnának a munkavállalók

A Liga Szakszervezetek kezdeményezte, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül.

Béremelésről tárgyalnának a munkavállalók

A szakszervezet közleményéből kiderült: a Liga továbbra sem támogatja az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólította a kormányt, hogy az 1 százalékpontos szja-csökkentést csak az átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, az így fennmaradó összeget pedig tegyék elérhetővé bérfejlesztésre az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatokban dolgozók számára - írja az MTI.

Azt szeretnék elérni, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék. A Liga fontosnak tartja, hogy a minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a mindenkori létminimumhoz.

A termelékenység nem feltétlenül a munkavégzés minőségének javításával, a megfelelő tevékenység kiválasztásával vagy a munkavégzés technikai eszközeinek javításával érhető el, hanem ezt szolgálhatja a minimálbér növelése is - mondta Pogátsa Zoltán a Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének éves konferenciáján április végén. A statisztikák alapján eloszlatta azt a közkeletű nézetet is, hogy a 2000-es év elején történt jelentős minimálbér-növekedés következtében csökkent volna a foglalkoztatottság, mert az intézkedés éppen ellenkezőleg, a foglalkoztatottsági létszám növekedését eredményezte - ismertette a közgazdász előadását a szervezet a lapunknak elküldött közleményében.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, létminimum, szakszervezet, bértárgyalás, 2016