Az építőipari vállalkozások többnyire hiányszakmákban foglalkoztatnak - tartós kiküldetés keretében - szakmunkásokat. Zömében német építőipari cégek alvállalkozóiként dolgoznak -közölte saját adataira hivatkozva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Jellemző a magyar mikro-, kis- és közepes méretű építési vállalkozások német piaci jelenléte.

A Profession.hu-n ilyen németországi állásokat találhatunk.

Ennyi magyar építőipari cég dolgozott tavaly Németországban

A Németországban teljesített vállalkozási szerződések értéke tavaly - az ÉVOSZ adatai alapján - 110 milliárd forint volt. Ez a gyakorlatban anyagmentes értéket jelent, mivel a felhasználandó anyagokról a német megrendelő, a fővállalkozó gondoskodik.

Tavaly - a korábbi évek gyakorlatával ellentétesen - a német hatóságok nem gördítettek akadályokat a magyar vállalkozások elé. Az ÉVOSZ nem értesült az ellenőrzéseket végző vámszervek kirívó atrocitásáról sem. A kedvező németországi foglalkoztatási rátának köszönhetően, a szakszervezetek sem kifogásolták a magyar munkavállalók alkalmazását.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A német építőipar arra számít, hogy az elmúlt években megindult lakásépítési kedv idén folytatódik. Változatlanul magas a megrendelések állománya, a kapacitások szinte teljesen kihasználtak.

Az ez év januártól bevezetett németországi kötelező minimál órabér - amely 2016. decemberig 8,50 euró - a magyar vállalkozások versenyképességét nem befolyásolja. A magyar építőipari cégek jelentős része az ágazati kollektív szerződésben meghatározott kötelező minimál órabérnél magasabb, 14 eurós órabért fizet.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Németország, építőipar