A HWSW a Microsoft Magyarországgal közösen egy kérdőíves felmérést készített a hazai szoftverfejlesztői társadalomról. Az adatokból kiderült: a szoftverfejlesztés férfias szakma, a válaszadóknak mindössze 1,5 százaléka volt nő. Átlagos életkoruk 33,6 év - írja a hwsw.hu.

Az elvégzett iskolák sorában a műszaki felsőoktatási intézmények vezetnek, több mint 70 százalékuk ilyenben tanult. Ezen belül a legtöbbször a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) jelölték meg, a második legsűrűbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE), majd a Debreceni Egyetemet. A megkérdezett fejlesztők 15 százaléka gimnáziumi végzettséggel rendelkezik, náluk is kevesebb a szakközépiskolában végzett fejlesztő.

Szinte egyforma számban szerepelnek különféle méretű cégek alkalmazottai az 1-5 fős mikrovállalatoktól a több mint ezer fős nagyvállalatokig. Multinál saját bevallása szerint az elért fejlesztők 33 százaléka dolgozik, 17 százalékuk pedig start-up kategóriába sorolta be a munkahelyét. Bár a kapott adatok nem reprezentatívak a magyarországi fejlesztőkre nézve, a közel 1800 kitöltő és a viszonylag széles merítés miatt a következtetések nagy valószínűséggel általánosíthatóak.

enlightened A Profession.hu-n ilyen IT-fejlesztői állásokat találhatunk.

A többségük üzleti alkalmazást fejleszt saját bevallása szerint, a válaszadók több mint 70 százaléka ezt az opciót jelölte meg.

Mivel lehet a legjobban keresni?

A magyarországi szoftverfejlesztők messze az átlag felett keresnek, szól a kutatás első és talán legfontosabb konklúziója. A havi nettó jövedelmet firtató kérdésre a kitöltők több mint fele válaszolta azt, hogy 300 ezer forint felett visz haza átlagosan, ez messze felülmúlja a magyar átlagot, amely szellemi foglalkoztatottak esetén havonta, a családi kedvezmények nélkül számolva 207 ezer forint a KSH legfrissebb, 2014 első kilenc hónapjára vonatkozó adatai szerint.

A havonta nettó 200 ezer forint felett kereső fejlesztők közé tartozik a kitöltők majdnem háromnegyede. Mivel csak jövedelmi kategóriákra kérdeztek rá, pontos adatot a kutatás nem közöl a fejlesztők átlagos fizetéséről.

A fizetés függ egyébként a cégmérettől, az iparágtól, valamint a használt programozási nyelvtől is. A többéves szakmai tapasztalat nem eredményez automatikusan magasabb bért, de a jobban keresők között egyértelműen többen vannak a tapasztaltabbak - áll a kutatás eredményeiben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A távközlési szektor fizet a legjobban a hazai fejlesztőktől begyűjtött adatok alapján, a pénzügyi terület csak a második a sorban. A legrosszabbul a mezőgazdaság jövedelmez, itt a nettó 300 ezer felett kereső fejlesztők aránya 40 százalék, míg a távközlésben közel 70 százalék, pénzügyi területen pedig több mint 60 százalék.

Az adatfelvétel 2014 nyarán folyt, a felhívással meghatározó hazai informatikai médiumokban, a közösségi médiában, hazai IT-oktatócégek, valamint a Microsoft hírlevelében lehetett találkozni. A kérdőívet végül 1765 fő töltötte ki. Az adatok feldolgozása elkészült, cikkünkben a mindenkit érdeklő legérdekesebb témával foglalkozunk: mennyit és miért annyit keres egy fejlesztő, illetve hogy mi motiválja ezeket a szakembereket leginkább.

enlightened Az eredményekről bővebben itt olvashatunk!

 

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, informatika, IT, fejlesztő, programozó, fizetés, bér, jövedelem