Az állami tulajdonban álló munkáltatóknál letiltott prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetésének ügyében nyílt levéllel fordult Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez a Munkástanácsok versenyszféráért felelős alelnöke, Kovács Zoltán.

A szakszervezeti szövetség nyílt levele szerint a közvetlen vagy közvetett állami tulajdonban álló munkáltatóknál működő ágazataik és tagszakszervezeteik a munkaadóktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a kormány június 25-i döntése alapján az idén nem írhatnak ki prémiumokat, továbbá a vezető állású dolgozóknak nem fizethető ki prémium, teljesítménybér, jutalom.

A kormány intézkedésére hivatkozva ezek a munkáltatók nem csak a Munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, hanem minden munkavállaló esetében beszüntették a prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetését, valamint az eddig szokásos prémiumfeladatok kitűzését is, de van, ahol még túlórát sem rendelnek el - hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok alelnöke.

Sok munkavállaló munkabérének jelentős részét a különböző jogcímeken járó, vagy a munkáltató intézkedése alapján évente rendszeresen, megszokottan, a megmaradt bértömegből kifizetett prémiumok, jutalmak és egyéb teljesítménybérek teszik ki, így az érintett munkavállalók helyzete elfogadhatatlanná vált az intézkedés miatt - hangsúlyozta az alelnök.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Különösen sérelmesnek tartják azokat az intézkedéseket, amelyekkel egyes munkáltatók a már teljesített prémiumfeladatért jogszerűen járó díjazást is visszatartják - tette hozzá. A Munkástanácsok azzal a követeléssel fordul a kormányhoz, tegye egyértelművé a június 25-i intézkedést az érintett munkáltatók számára, hogy ne fordulhassanak elő jogsértések - olvasható a nyílt levélben.

Az érdekképviselet azt kéri, hogy a már teljesített prémiumfeladatokért járó díjazást ne tartsák vissza a munkáltatók, és tegyenek eleget a munkaszerződésekben, kollektív szerződésekben vállalt mozgóbér-fizetési és prémiumfeladat-kitűzési kötelezettségüknek. Kérik azt is, hogy a munkáltatóknál megtakarított bértömeget fizessék ki a munkavállalóknak prémiumként, jutalomként, ahogy az elmúlt években is - áll a nyílt levélben.

Az éves szinten egy-másfél havi bérnek megfelelő juttatások évek óta beépültek a munkavállalók jövedelmébe, akik erre most is számítanak, és minden törvényes eszközzel élni fognak, hogy megakadályozzák a jövedelmeik elvonását.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: állami tulajdonú cég, mozgóbér, prémium, fizetés, jövedelem