A minimálbér emelésére szükség volt, mert a jelenlegi szint nem biztosít méltó megélhetést az érintetteknek Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint. A kormány döntését ismertetve közölte, hogy az érdekegyeztető tanács munkaadói oldala nem ért egyet a kormány döntésével.

Az országban a minimálbér legutóbb 2013 augusztusában emelkedett 500 koronával (1 korona 11,3 forint). Ezt megelőzően csak 2007 januárjában volt emelés.

"Tartósan az a véleményem, hogy a minimálbér emelésére folyamatosan szükség van, hogy annak motivációs hatása legyen, s az emberek ne válasszák helyette inkább a különféle szociális állami támogatásokat" - jelentette ki Sobotka.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kormány és a munkaadók eredetileg 500 koronás emelésben állapodtak meg. A Sobotka által javasolt újabb 200 koronával a munkaadók már nem értettek egyet. Azt állítják, hogy ez már gondokat okozhat a válságból alig kikerülő vállalkozásoknak. A szakszervezetek üdvözölték a kormány döntését.

Az államháztartásnak a kormány döntése a jövő évben 1,3 milliárd koronájába fog kerülni.

A koalíciós cseh kormánynak az a célja, hogy a minimálbér az átlagbérek 40 százalékát tegye ki. A jelenlegi országos átlagbér mintegy 25 ezer korona (282 500 forint). A munkaügyi és a népjóléti tárca szerint a cseh minimálbér egyike a legalacsonyabbaknak az Európai Unióban. Az EU nyolc tagállamában azonban a minimálbér egyáltalán nincs meghatározva.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, Csehország, fizetés, bér