Így hoznának létre egymillió munkahelyet

A foglalkoztatottság növelésének érdekében a francia munkáltatói szövetség (Medef) javasolja, hogy csökkentsék a fizetett ünnepnapok számát, töröljék el a törvényes munkaidő heti 35 órában való korlátozását, és bizonyos feltételek mellett átmeneti jelleggel engedélyezzék a garantált minimálbérnél alacsonyabb bérek fizetését.

A Medef egymillió munkahely megteremtését célzó, Manuel Valls francia miniszterelnöknek címzett indítványaiból a Les Échos című francia napilap közölt részleteket. Eszerint a munkáltatók kezdeményezik például, hogy kettővel csökkentsék kilencre az évente fizetett ünnepnapok számát. Ez a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékos növekedését és százezer munkahely létrehozását eredményezné.

A kormány és a szakszervezetek részéről is hangos felzúdulást váltott ki az az ötlet, hogy a munkaerőpiacon eséllyel sem rendelkezők esetében fizethessenek a garantált minimálbérnél alacsonyabb összeget, amelyet ki lehetne egészíteni szociális juttatásokkal a minimálbér vásárlóerejéig. Ettől öt éven belül 50-100 ezer munkahelyet remélnek.

Hasonló mértékű állásgyarapodásra számítanak a munkáltatók attól a javaslattól, hogy töröljék el a törvényes munkaidőt minden vállalat esetében heti 35 órában meghatározó törvényt. Helyette a munkaadóknak és a munkavállalóknak kellene megállapodniuk kollektív szerződés formájában úgy a munkaidőről és túlórákról, mint a munkaidő beosztásáról.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Medef engedélyezné minden kereskedelmi egységnek, hogy nyitva tartson esténként és vasárnaponként. Ez a turisztikai iparágban 50-200 ezer, a kereskedelemben és a logisztikában 40-100 ezer közötti új álláshelyet eredményezne.

A francia munkáltatók a munkaerőpiac rugalmasságának fokozása érdekében változtatnának a munkaszerződéseken: minden szektorban lehetővé tennék, hogy az építőiparhoz hasonlóan határozatlan idejű, de egy-egy adott projekt befejezésekor automatikusan lejáró munkaszerződést kössenek a munkavállalókkal. Pénzügyi téren a szektorális különadók és a Tobin-adó néven ismert pénzügyi tranzakciós adó eltörlését kérik a kormánytól.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahelyteremtés, állás, Franciaország, munkaadó