A felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét számos ponton felül kell vizsgálni és egységesíteni is szükséges - véli közleményében a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, és LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata. Az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartják.

Tavaly egy ombudsmani vizsgálat is rámutatott, hogy a felsőoktatási intézmények számos helyen eltérően, bizonytalanul értelmezik a szakmai gyakorlattal összefüggő egyes kérdéseket, jogviszonyokat.

Példaként említik egyebek között, hogy milyen jogviszonyban áll a hallgató a gyakorlati hellyel, annak be kell-e jelentenie a hallgató munkavállalását az illetékes hatóságoknál, vagy azt, hogy milyen jogviszony alapján jogosult a hallgató társadalombiztosítási ellátásra.

A Profession.hu-n ilyen szakmai-gyakornoki helyeket kínálnak a munkaadók.

A képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit eltérő megállapodás hiányában a szakmai gyakorlóhely fizet - írják.

Az érdekképviseletek az összeg szorzószámának emelését kezdeményezik, mivel szerintük amennyiben a munkaviszony minden eleme teljesül, joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bér vonatkozásában miért is tér el az összeg a hallgatók hátrányára évek óta változatlan mértékben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szervezetek egyetértenek a hallgatói munkaszerződés és a szakképzésben részt vevő tanulóknál történt idei változásokkal, de azt javasolják, hogy a kifizetendő összeg növekedését munkáltatói oldalról kompenzálva, további mentességeket vezessenek be, segítve ezzel a fiatalok foglalkoztatását.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szakmai gyakorlat, pályakezdő, gyakornok, munka, fizetés, bér